14/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεξάρτητοι με… χορηγούς

      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Με αμοιβαίες αιχμές και καταγγελίες για μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση, που έχει ως «αναγκαίο» συμπλήρωμα τις θεωρίες συνωμοσίας, φαίνεται να ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της κρίσης που πλήττει τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τους αφήνει βαριά τραυματισμένους.

 

Στο πολιτικό πεδίο, τις αποχωρήσεις των Γιάννη Μανώλη, Χρήστου Ζώη, Μιχάλη Γιαννάκη και Δημήτρη Σταμάτη ήρθαν να συμπληρώσουν χθες εκείνες των βουλευτών Κώστα Μαρκόπουλου και Γιάννη Κουράκου, αφήνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα πλέον με 18 βουλευτές.

 

Ο κ. Μαρκόπουλος, με επιστολή παραίτησης που έστειλε στη συνεδρίαση της Κ.Ο, επιτέθηκε εφ' όλης της ύλης στον Πάνο Καμμένο, τον οποίο κατηγόρησε για θολό πολιτικό προσανατολισμό, έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας και μη πειστικό μοντέλο, εξαιτίας των οποίων «το μόνο που κατάφερνε το κόμμα ήταν να στέλνει τους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή».

 

Από τη πλευρά του ο κ. Κουράκος ενέπλεξε το όνομα του Γιώργου Βουλγαράκη στη χρηματοδότηση του κόμματος, λέγοντας ότι σε τηλεφωνική επαφή με τον ίδιο και τον Χρήστο Ζώη, προσπάθησε να τους πείσει να μην εγκαταλείψουν το κόμμα «τώρα που βρήκαμε λεφτά».

 

Ο βουλευτής τόνισε στην «Εφ.Συν.» ότι θα ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου και κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει το ίδιο. Την παρέμβαση εισαγγελέα στην υπόθεση ζήτησε ο Γιάννης Μανώλης. Ο κ. Βουλγαράκης δεν διέψευσε την επικοινωνία, τη χαρακτήρισε, όμως, «ιδιωτική συζήτηση ανάμεσα σε παλιούς φίλους, από καθαρό και μόνο ενδιαφέρον».

 

Ο Πάνος Καμμένος, από την άλλη μεριά, απάντησε ότι το κόμμα του τις προηγούμενες μέρες τάχθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού της Ν.Δ για το θέμα του «πόθεν έσχες» του. «Η θέση αυτή δεν είναι μια θέση που παίρνει κανείς σε κάποιον που έχει έστω φίλο και χρηματοδότη» τόνισε.

 

Εκανε παράλληλα λόγο για «σχέδιο απόλυτα ερασιτεχνικό, προωθούμενο από επαγγελματίες που έχουν στόχο να στηρίξουν την τρόικα και τα πολιτικά όργανά της στην Ελλάδα», άφησε αιχμές για ρόλο της Ν.Δ στην εσωκομματική κρίση και επανέλαβε ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θα αποκτήσουν αφεντικά.

 

Χθες ο ίδιος είχε καταγγείλει ότι «υπήρχαν προτάσεις στο κόμμα να πάρει χορηγούς», κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις «εταιρείες εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική». Εγκυρες πηγές της Κ.Ο. προσδιόριζαν ως φορείς αυτών των προτάσεων τους κ. Ζώη και Γιαννάκη.

 

Η οικονομική στενότητα του κόμματος είναι αυτή που έχει επικαλεστεί ο Π. Καμμένος ως αιτία αναβολής του συνεδρίου για τον Απρίλιο, ενώ θέμα είχε δημιουργηθεί πρόσφατα με την αίτηση δανείου που υπέβαλε σε τράπεζα, χωρίς, όμως, τελικά να υπάρξει αποτέλεσμα.

 

Αυτή η κατάσταση ασφυξίας, την οποία αντιμετωπίζουν τα περισσότερα κόμματα σε περίοδο λιτότητας και περικοπών, φαίνεται ότι αποτέλεσε πηγή εντάσεων και, στο πλαίσιο αυτό, τα υπονοούμενα περίσσεψαν. «Το σκηνικό του κόμματος χωρίς όργανα αποτελεί μια τέλεια συνταγή για να χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους, συμφέροντα και εχθρούς της χώρας» γράφει ο Κ. Μαρκόπουλος, ενώ στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος ανέφερε: «Οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν παίρνουν εντολές από τραπεζίτες (…) δεν έχουν ούτε χρηματοδότες, ούτε αφεντικά, ούτε σπόνσορες».

 

Οσον αφορά στα επόμενα βήματα, με απόφαση του προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και ταυτόχρονα ξεκινούν οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Εκλογή νέου γραμματέα της Κ.Ο θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής θα συμπληρωθούν «με αρκετή περίσκεψη πλέον», όπως είπε στην «Εφ. Συν.» βουλευτής κοντά στον Πάνο Καμμένο.

 

 

 

Scroll to top