Από τη δικαστική έρευνα προέκυψε ότι το επίμαχο δάνειο, για το οποίο και ασκήθηκε δίωξη κατά του εφοπλιστή και δύο συνεργατών του, δεν ήταν στην πραγματικότητα 5,8 εκατ. ευρώ αλλά 21,8!
Της Μαρίας Δήμα
Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται σήμερα ο Βίκτωρας Ρέστης μετά την ανακριτική διάσκεψη της περασμένης Παρασκευής που τον έκρινε προσωρινά κρατούμενο.
Ο γνωστός εφοπλιστής, που δραστηριοποιείται μέσω τρίτων προσώπων και στα ΜΜΕ, δεν κατάφερε να γλιτώσει την προφυλάκιση με την επιστροφή των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τους νόμιμους τόκους στον εκκαθαριστή της τράπεζας FBB, καθώς συνέχισε και μετά την ενέργειά του αυτή να αρνείται το βαρύτατο κατηγορητήριο και να μεταθέτει τις ευθύνες σε άλλους.
Σύμφωνα με το σκεπτικό ανακρίτριας και εισαγγελέα, που ομόφωνα αποφάσισαν την προσωρινή του κράτηση, η κίνηση αυτή από μόνη της δεν δηλώνει έμπρακτη μετάνοια για τις πράξεις της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για τις οποίες διώκεται. Η μη παραδοχή από μέρους του της διάπραξης των αδικημάτων και η καταβολή των χρημάτων με την επίκληση λόγων «ηθικής τάξης» σε ένα κατηγορητήριο «καλά δεμένο» και «κουμπωμένο» από πλευράς αδικημάτων τον οδήγησαν στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ανακρίτρια και εισαγγελέας για να εξασφαλίσουν την παραμονή του στη χώρα και προκειμένου να βρίσκεται στη διάθεση των δικαστικών αρχών διέταξαν την προσωρινή του κράτηση, καθώς διέγνωσαν ότι ο Βίκτωρας Ρέστης ως πλοιοκτήτης μπορεί να σχεδιάσει τη φυγή του στο εξωτερικό. Παράλληλα, κατά τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, σε περίπτωση ελευθερίας του θα έχει την ευκαίρια συγκάλυψης των ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος του, αλλά και τον χρόνο να διαπράξει και νέα αδικήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, περιλαμβάνεται και το πόρισμα ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος στην τράπεζα συμφερόντων του First Business Bank (FBB). Οπως προκύπτει από το Πόρισμα Ελέγχου της ΤτΕ, ο έλεγχος στη FBB πραγματοποιήθηκε το διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 2012, με αφορμή την πιστωτική επέκταση της τράπεζας και τις αλλαγές στη διοικητική ομάδα. Μεταξύ των ευρημάτων του ελέγχου είναι ότι το α΄ εξάμηνο του 2012 το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της FΒB (τα δάνεια δηλαδή προς επιχειρήσεις) ανερχόταν σε 55,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 17,2 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Ρέστη και 18,9 εκατ. ευρώ σε εταιρείες των μετόχων της FBB. Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα δάνεια προς τις εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Ρέστη δόθηκαν με ευνοϊκότερους, από τους συνήθεις, όρους. Ο έλεγχος έδειξε ακόμα ότι τα «ανοίγματα» (τα δάνεια δηλαδή) της τράπεζας προς εταιρείες του ομίλου Ρέστη ανέρχονταν συνολικά σε 45,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η τράπεζα φέρεται να μην είχε συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα δάνεια στις καταστάσεις που είχε υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Mεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα
Τον Ιούνιο του 2012 τα Μεγάλα Χρηματοδοτικά Ανοίγματα (ΜΧΑ) της FBB ανέρχονταν σε 611 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, παρατηρούν στο πόρισμά τους οι τρεις ελεγκτές της ΤτΕ, υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κατά 45 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή τα ανοίγματα προς τον βασικό μέτοχο και πρόεδρο του Δ.Σ. της τράπεζας Β. Ρέστη.
Στη δικογραφία που συνέταξαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, επικαλούνται το πόρισμα ελέγχου της ΤτΕ σημειώνοντας ότι «εντοπίστηκαν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της τράπεζας που καθιστούσαν ιδιαιτέρως δυσχερή και τον ίδιο τον εποπτικό έλεγχο». Από την έρευνα που διενήργησαν (το πόρισμά τους υπεβλήθη στις 18 Ιουλίου στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου) προέκυψε ότι το ύποπτο δάνειο της FBB προς την εταιρεία ΑAM Shipping S.A., για το οποίο ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Β. Ρέστη και δύο συνεργατών του, δεν ήταν στην πραγματικότητα 5,8 εκατ. ευρώ αλλά 21,8 εκατ. ευρώ!