Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Το περίφημο τσίρκο, παρά το πρόσφατο δυστύχημα, που στέρησε τη ζωή ακροβάτιδας στη διάρκεια παράστασης, και παρά την κρίση που το εξαναγκάζει να συμμαζευτεί λίγο, δεν κάνει περικοπές σε θέαμα και ποιότητα. Θα παρουσιάσει στο ΟΑΚΑ την παραγωγή «Dralion», που έχουν δει 7 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο
Οσοι είδατε πέρυσι το Cirque du Soleil στο κλειστό του μπάσκετ στο ΟΑΚΑ, γνωρίζετε πολύ καλά περί τίνος πρόκειται. Δεν είναι τσίρκο φυσικά, δεν έχει… ζώα και… κλουβιά, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι μια κανονική παράσταση με παντομίμα, με χορό και μουσική, με κλόουν και σκετς. Εχει και τα ακροβατικά της, βέβαια, εκπληκτικά ακροβατικά που σου κόβουν την ανάσα. Δημιουργούν τέχνη οι άνθρωποι. Και τη διαφορά την κάνει η εμμονή στη λεπτομέρεια -άλλωστε στις λεπτομέρειες δεν είναι που κρίνονται όλα;
Πέρυσι είδαμε το «Alegria», φέτος θα παρακολουθήσουμε μiα άλλη παράσταση του Cirque du Soleil από τις δεκαεννιά που οργώνουν τον κόσμο, το «Dralion», το οποίο πρωτοέκανε πρεμιέρα το 1999 στο Μόντρεαλ του Καναδά και μέχρι στιγμής το έχουν παρακολουθήσει 7 εκατομμύρια θεατές. To θέμα του φαίνεται από τον τίτλο, ένα συνδυασμό των λέξεων Dragon (δράκος), σύμβολο της Ανατολής, και Lion (λιοντάρι), σύμβολο της Δυσης. Είναι μια μείξη στοιχείων του κινέζικου και του σύγχρονου δυτικού τσίρκου.
Η παράσταση θα 'ρθει στις 29 Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ. Τα σκηνικά είναι τεράστια, με τους γνωστούς τρεις αιωρούμενους ατσάλινους δακτυλίους να δεσπόζουν σε μια σκηνή-μαμούθ, συνολικής επιφάνειας 3 στρεμμάτων. Αλλά να και η προσοχή στη λεπτομέρεια που σας λέγαμε: οι συντελεστές χρησιμοποιούν 1.500 χειροποίητα κοστούμια, καπέλα και αξεσουάρ, αλλά και 300 ζευγάρια παπούτσια, τα οποία καθαρίζονται και βάφονται στο χέρι κάθε μέρα. Και φυσικά, είναι και το ανθρώπινο δυναμικό, 230 άνθρωποι συνολικά, 50 καλλιτέχνες και 180 τεχνικοί. Συν 200 επιπλέον άτομα (τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό) ειδικά για την Ελλάδα.
Αυτό το προσωπικό είναι που διαφυλάττει ως κόρην οφθαλμού το Cirque du Soleil -αν και προοιωνίζονται περικοπές. Χτύπησε κρίση κι εδώ. Συμμαζεύεται λίγο, προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδά του, κόβει κάποιες από τις παροχές στους εργαζομένους, για τις οποίες ήταν υπερήφανο. Υπάρχει δε η πιθανότητα να μειώσει το προσωπικό του κατά 10%, απολύοντας 600 από τα συνολικά 5 χιλιάδες άτομα που απασχολεί παγκοσμίως. Είχε και μια μεγάλη ατυχία πρόσφατα. Η Γαλλίδα Σάρα Γκιγιάρ-Γκιγιό, μητέρα δύο παιδιών, βρήκε ακαριαίο θάνατο κατά τη διάρκεια του σόου «Κa» στο Λας Βέγκας. Το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα στην ιστορία του τσίρκου κατά τη διάρκεια παράστασης. To Σάββατο 29 Ιουνίου, η 31χρονη έπεσε από ύψος 15 μέτρων. Και στην Ελλάδα πέρυσι κάποιοι από τους καλλιτέχνες ακροβάτες ήθελαν να κάνουν το νούμερό τους χωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Νιώθουν σιγουριά, προφανώς. Αλλά η παραγωγή δεν το δέχτηκε. Μια κακή στιγμή αρκεί. Το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου που ξεκίνησε πάλι το «Κa», 17 μέρες μετά το δυστύχημα, το κατάμεστο θέατρο με χιλιάδες όρθιους θεατές κι ένα παρατεταμένο χειροκρότημα απότισε φόρο τιμής στην άτυχη ακροβάτιδα. Και οι συνάδελφοί της γονάτισαν και κράτησαν ενός λεπτού σιγή «στη μνήμη μιας εξαιρετικής καλλιτέχνιδας».
Από τα νούμερα του «Dralion» σημειώστε ενδεικτικά τον «Εναέριο Κρίκο», τους «Στύλους Μπαμπού», το «Πέρασμα των Κρίκων», τη «Μέδουσα», το «Εναέριο pas de deux» κ.ά. Στα συν, φυσικά, η ζωντανή μουσική και τα τραγούδια, ερμηνευμένα από δύο τραγουδίστριες και έξι σολίστες. Και οι συνθέσεις, όπως πάντα, είναι πρωτότυπες στο «Dralion» με επιρροές από ήχους της Ανατολής, κλασικά κινέζικα και ινδικά ακούσματα, που ανακατεύονται με μουσικές της Αφρικής, της Ανδαλουσίας, των Βαλκανίων και της Δυτικής Ευρώπης.
Να μην ξεχάσουμε και το εξής: Οι υπεύθυνοι της παραγωγής φτιάχνουν ειδικές εξέδρες μέσα στο ΟΑΚΑ (με επίπεδα, καθίσματα, σκάλες και υποστυλώσεις), ένα ολοκαίνουργιο ξύλινο θέατρο, ενώ καταργούνται όλες οι θέσεις που είχαν πρόβλημα ορατότητας, καθώς και οι πτυσσόμενες κερκίδες του κάτω διαζώματος.