Του Πέτρου Μανταίου
Το ξανάπαμε. Οι «μεταρρυθμίσεις» και όλα τα σχετικά με τα οποία νυχθημερόν μας γανώνουν τ’ αυτιά θα ήταν για γέλια, αν τα πράγματα δεν ήταν για κλάματα. Δεν ξέρουν πού τους πάν’ τα τέσσερα. Ούτε πού θα βγάλουν άκρη με το μπερδεμένο κουβάρι στη στενότερη και ευρύτερη δημόσια διοίκηση, που οι εταίροι μας, ιδίως οι ελεγκτές της τρόικας, την έχουν στα… προαπαιτούμενα∙ λέξη μεταμνημονιακής εσοδείας, από τις πιο μοδάτες.
Ως «πονεμένη ιστορία» σχολιάζει «παρασκήνιο» της «Εφ.Συν.» (13-14/7) όσες Ανεξάρτητες Αρχές η θητεία (των μελών) των οποίων μεν έχει λήξει εδώ και χρόνια, όμως ο βίος, ανεξαρτήτως βουλήσεως, παρατείνεται για λόγους… νομιμότητας. Μάλιστα, στις 11/7 η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή ακόμα μία τροπολογία, με την οποία παρατείνεται εκ νέου η θητεία για έξι επί πλέον μήνες, σε Ανεξάρτητες Αρχές, όπως: ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης), ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), Συνήγορος του Πολίτη, Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού), ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Ο λόγος που καθιστά αυτή την ιστορία «πονεμένη» είναι ότι, για να λήξει νομίμως η θητεία, χρειάζεται η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να διαθέτει πλειοψηφία 4/5, ώστε να έχει δικαίωμα αλλαγής μελών Ανεξαρτήτων Αρχών. Πλειοψηφία καταγεγραμμένη στα χαρτιά, όμως στην πράξη ακατόρθωτη! Οι αντιπρόσωποι του έθνους δηλαδή που, κατά τα άλλα, «ιδροκοπάνε» για να ξαναφέρουν τη χώρα στα ίσα, ορισμένοι μάλιστα, κατά δήλωσή τους, «έχουν χάσει τον ύπνο τους» για να ξεμπερδέψουν το κουβάρι στη δημόσια διοίκηση και αλλού, δεν μπορούν να συμπέσουν, μια φορά, τέσσερις στους πέντε, οκτώ στους δέκα… για να νομιμοποιήσουν θητείες που έχουν λήξει και, ελλείψει νόμιμης πλειοψηφίας, το πάνε από παράταση σε παράταση και –π’ ανάθεμά το– δεν βρίσκεται… διαιτητής να σφυρίξει πέναλτι! Οταν εμάς, που τους ψηφίζουμε και τους πληρώνουμε και τους ανεχόμαστε, μας βγάζουν με το παραμικρό οφσάιντ…