Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης, που επί 135 χρόνια στέγαζε τα ευρήματα τω ανασκαφών στον Ιερό Βράχο και δέχτηκε εκατομμύρια επισκέπτες, το κτίριο που υποχώρησε μπροστά στη δημιουργία του υπερσύγχρονου Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, δεν χαρακτηρίστηκε τελικά διατηρητέο μνημείο.
Κατά τη χθεσινή κοινή τους συνεδρίαση τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων τάχθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους κατά της κατεδάφισης του και υπέρ της διατήρησής του. Η απόφαση που πήραν ωστόσο δεν εγγυάται τη διατήρηση του κτηρίου. Αντιθέτως ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική κατεδάφιση.
«Το ΚΑΣ έχει χαρακτηρίσει πιο ευτελή αρχιτεκτονήματα ως μνημεία. Εδώ έχουμε όμως μια καλή ευκαιρία, ώστε να δείξει το υπουργείο ότι ορισμένα κτίρια μπορούν να προστατευτούν και χωρίς να έχουν κηρυχθεί μνημεία. Δεν θέλω βέβαια να το δω ως «Καφέ Ακρόπολη».
Μπορεί όμως σίγουρα να προστατεύσει ευρήματα του Ιερού Βράχου, όπως τις περισσότερες από τις 250 πολύτιμες επιγραφές που σήμερα είναι εκτεθειμένες στην όξινη βροχή» είπε μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας Πολιτισμού και προεδρεύουσα του ΚΑΣ, Λίνα Μενδώνη.
«Οι υπηρεσίες», τόνισε, «μπορούν να εγγυηθούν την προστασία του. Να μην κηρυχθεί μνημείο, αλλά να διατηρηθεί». Το ιστορικό κτίριο οικοδομήθηκε το 1863 στη νοτιοανατολική πλευρά του Παρθενώνα σε σχέδια Παναγή Κάλκου και ολοκληρώθηκε το 1874. Ακολούθησαν δύο επεκτάσεις, η δεύτερη το 1953 σε σχέδια Πάτροκλου Καραντινού.
Ηδη είχε προηγηθεί μεγάλη συζήτηση σε συνεδρίαση της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) για το αν θα πρέπει να παραμείνει ή όχι το κτίριο στον Ιερό Βράχο, που κατέληξε σε 8 ψήφους υπέρ και 4 κατά. Το κτίριο μπορεί να ανταποκριθεί σε μουσειακούς σκοπούς για την αποθήκευση θραυσμάτων, επιγραφών και για άλλες χρήσης ήταν η μία άποψη. Η δεύτερη άποψη ήταν να κατεδαφιστεί προς χάριν της αρχαιολογικής έρευνας καθώς, εκτός των άλλων, τμήμα του έχει οικοδομηθεί επάνω στο Ιερό του Πανδίονος.
Η χθεσινή ψηφοφορία κατέληξε με 12 ψήφους κατά του χαρακτηρισμού του μουσείου ως μνημείου και 8 υπέρ. Στη συνεδρίαση ακούστηκαν πολλές γνώμες και υπήρξαν εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις. «Το μουσείο είναι συνυφασμένο με την ιστορία του ελληνικού κράτους. Η συνολική του εγγραφή στο χώρο είναι αρμονική ως προς τη σεμνότητα και τον εναρμονισμό με το περιβάλλον» τόνισε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ο οποίος τάχθηκε υπερ του χαρακτηρισμού του μουσείου.
Αντίθετα, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη τόνισε: «Αν το μουσείο κηρυχθεί μνημείο θα είμαστε αντίθετοι με τις βασικές αρχές της UNESCO για την αποκατάσταση της Ακρόπολης». Από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Ζίας θυμήθηκε την τελευταία επέκταση του κτιρίου και ανέφερε: «Οι διαμάχες για την επέκταση το 1956 με είχαν σκανδαλίσει. Σήμερα το μόνο αιτιολογικό της παραμονής του είναι ότι το κτίριο λειτουργεί στον Ιερό Βράχο για μεγάλη περίοδο. Κλείνω αρνητικά ως προς τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου μνημείου».
Στο σημείο πάντως που συμφώνησαν όλα τα μέλη είναι ότι πρέπει άμεσα να οριστεί η χρήση του. Κατά τη συνεδρίαση διευκρινίστηκε πως η οποιαδήποτε μελλοντική αποκατάσταση του κτιρίου θα εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Γιατί, όπως είπε ο κ. Τουρνικιώτης ,«αν συντηρηθεί ως μη διατηρητέο μπορεί να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του».