Η κοινοβουλευτική ομάδα θα επιδιώξει να αναδειχθεί η πρόταση εξουσίας και να αποδυναμωθεί η κυβερνητική προπαγάνδα περί «μονόδρομου»
Του Φώτη Παπούλια
Σε δύο επίπεδα θα κινηθεί η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, αφού στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι μετά την 20ή Αυγούστου το κοινωνικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει επικίνδυνα για την κυβέρνηση.
Το πρώτο αφορά την «απονομιμοποίηση» της κυβέρνησης. Η τακτική της να ασκεί εξουσία με προεδρικά διατάγματα, εκ των πραγμάτων θέτει ζήτημα λειτουργίας του πολιτεύματος, και κατ’ επέκταση τίθεται θέμα Δημοκρατίας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα υπεκφεύγει από τον έλεγχο της Βουλής».
Απέναντι στην τακτική αυτή οργανώνεται η κοινοβουλευτική επίθεση του κόμματος, έστω και στα θερινά τμήματα, στα οποία θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί όχι μόνο ο αντιπολιτευτικός λόγος, αλλά κυρίως η πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποδυναμώνεται η κυβερνητική προπαγάνδα περί «μονόδρομου».
Αδύναμος κρίκος
Ταυτόχρονα, θα οξύνεται και η επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, αφού πλέον στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης, καθιστώντας επίκεντρο της κριτικής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τον οποίο επισημαίνουν ότι «παίζει προσωπικό παιχνίδι, επιδιώκοντας την προσωπική πολιτική του επιβίωση».
Το δεύτερο έχει να κάνει με τη στήριξη των κοινωνικών κινημάτων που θα αναπτυχθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού το δεύτερο κύμα (θα ακολουθήσει και τρίτο) απολύσεων, διαθεσιμότητας και μετατάξεων θα πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης της κοινωνίας με την κυβέρνηση.
Οπως τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι πλέον επιτακτικό καθήκον να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, όχι μόνο συμπαραστεκόμενοι, αλλά δίνοντας και το πολιτικό στίγμα των αγώνων αυτών». Αποψη που κομψά υπενθυμίζει τη «λάθος» πολιτική εκτίμηση στο πρόσφατο παρελθόν με την απεργία της ΟΛΜΕ (η συνάντηση σήμερα του Α. Τσίπρα με την ΟΛΜΕ αναμένεται να πιστοποιήσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς τους εκπαιδευτικούς).
Πλέον όλοι συμφωνούν ότι στα μέτωπα της Υγείας και της Παιδείας και σε αυτά που θα ανοίξουν μετά την 20ή Αυγούστου απαιτείται να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης.
Οι δυσκολίες
Αν και δεν παραγνωρίζονται οι δυσκολίες του εγχειρήματος, «πρέπει να πείσουμε όχι μόνο για τις προθέσεις μας, αλλά κυρίως για την ικανότητά μας να κυβερνήσουμε», λένε στελέχη του κόμματος, εντούτοις πιστεύουν ότι πλέον ο χρόνος λειτουργεί αντίστροφα για την κυβέρνηση, η οποία «δεν θα αντέξει κάτω από την κοινωνική πίεση».
Ταυτόχρονα θα επιδιώκεται και η εμβάθυνση του κυβερνητικού προγράμματος, αφού το τρίπτυχο «ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να κυβερνήσουμε» απαιτεί τον συνεχή εμπλουτισμό της κυβερνητικής πρότασης, ο οποίος δεν μπορεί να είναι «στατικός, αλλά οφείλει να αποτυπώνει τόσο τις αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία όσο και τις προτάσεις διεξόδου από την πολλαπλή οικονομική και κοινωνική κρίση».