Μέχρι αύριο τα υπουργεία πρέπει να αποστείλουν στοιχεία για τις απολύσεις του Σεπτεμβρίου
Tου Στέργιου Ζιαμπάκα
Αναλυτική καταγραφή της «συνεισφοράς» τους στο κυβερνητικό πρόγραμμα κινητικότητας καλούνται να παρουσιάσουν στο σύνολό τους τα υπουργεία. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει την ανελαστική δέσμευση από πλευράς υπουργείων να αποστείλουν έως αύριο, 31 του μήνα, στοιχεία από τα οποία θα μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς.
Μπορεί η πλειονότητα των υπουργών να υποστηρίζει πως δεν έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ούτε μία «σταγόνα» στο «κύμα απολύσεων» που ετοιμάζεται εν όψει Σεπτεμβρίου, όμως τα νέα οργανογράμματα και τα πλάνα στελέχωσης των υπουργείων, καθώς και οι καταργήσεις, ή οι συγχωνεύσεις, των εποπτευόμενων οργανισμών τους, και οι μετέπειτα διαδικασίες αξιολόγησης, αναμένεται να φέρουν στην επιφάνεια το «πλεονάζον» προσωπικό που θα ακολουθήσει το δρόμο της αποχώρησης.
Οι γραμματείς των υπουργείων έχουν λάβει την εντολή να αποστείλουν τα στοιχεία στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Στουρνάρα. Κατόπιν τούτου και προς διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας θα προχωρήσει η σύνταξη των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία θα ορίζουν τις καταργούμενες θέσεις και θα φέρουν τις υπογραφές των κ.κ. Μητσοτάκη και Στουρνάρα, συν του αρμόδιου υπουργού.
Οι επισημάνσεις περί «αργής προόδου» αυστηροποιούν τα χρονοδιαγράμματα. Εως τις 23 Αυγούστου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι θέσεις που θα καταργηθούν. Εως τις 16 Σεπτεμβρίου, συμπτωματικά λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου) οι «πλεονάζοντες» μπαίνουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι από 23 Σεπτεμβρίου, σε διαθεσιμότητα τίθενται και οι περίπου 3.500 αστυνομικοί των δήμων.
Η ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της δημόσιας μεταρρύθμισης ωθεί την κυβέρνηση να αναζητήσει ανάμεσα στους εργαζόμενους τις «προσθήκες» για το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας, το οποίο αναμένεται τον Δεκέμβριο και θα συμπεριλάβει επιπλέον 12.000 υπαλλήλους. Οπως είναι γνωστό, απαιτούνται 4.000 απολύσεις εντός του έτους. Εμφαση, υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα δοθεί στις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, πειθαρχικά ελεγχόμενων υποθέσεων καθώς και στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Οι στόχοι της συμμετοχής των υπουργείων στο πρόγραμμα κινητικότητας στη φάση του Σεπτεμβρίου αναφέρουν τους εξής αριθμούς εργαζομένων:
• 3.000 από το υπουργείο Εσωτερικών (Δημοτική Αστυνομία)
• 1.500 από το υπουργείο Παιδείας (Διοικητικό Προσωπικό)
• 1.500 από το υπουργείο Υγείας (στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ)
• 750 από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
• 600 από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
• 500 από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
• 500 από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
• 500 από το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
• 400 από το υπουργείο Οικονομικών, και
• 570 από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Μακεδονίας-Θράκης.
………………………………………………………………………………………………………….
Αντιδρούν για τα προεδρικά διατάγματα
Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία που επιτρέπει τη διαδικασία απολύσεων υπαλλήλων και καταργήσεων Οργανισμών του Δημοσίου εκτός Βουλής, με την έκδοση και μόνον προεδρικού διατάγματος, εκδηλώθηκαν χθες από την πλευρά της αντιπολίτευσης που ζητεί άμεσα από την κυβέρνηση να την αποσύρει.
Βουλευτές, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της χθεσινής συζήτησης του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα που επεξεργάζεται η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους αφενός για τη συνεχιζόμενη μεθοδολογία της κυβέρνησης να νομοθετεί αιφνιδιαστικά, καταθέτοντας «εν κρυπτώ» σημαντικές τροπολογίες και εισάγοντάς τις σε «άσχετα» νομοσχέδια, και αφετέρου για το περιεχόμενο της ρύθμισης που «ακυρώνει» τον ρόλο της Βουλής.
Μιλώντας για «μουλωχτή» διαδικασία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Συρμαλένιος ζήτησε από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών που κατέθεσαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την τροπολογία να την αποσύρουν, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία νομοθέτησης «θίγει και τους υπουργούς και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας». «Οι βουλευτές, σαν να είμαστε στρατιωτάκια αμίλητα και ακούνητα, καλούμαστε κάθε φορά να ψηφίσουμε τις εντολές του Σόιμπλε…» σχολίασε ο βουλευτής.
Αλλά και η Λίτσα Αμανατίδου–Πασχαλίδου και ο Βαγγ. Αποστόλου από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να αποσυρθεί η τροπολογία, αλλιώς να προγραμματιστεί ενδελεχής συζήτησή της με άνεση κοινοβουλευτικού χρόνου, να εξαιρεθεί δηλαδή από τη λειτουργία των θερινών τμημάτων της Βουλής. Η πρώτη, απευθυνόμενη προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, είπε «νομοθετείτε άρπα – κόλλα», ο δεύτερος, αναφερόμενος στην ουσία της τροπολογίας, εξέφρασε την πεποίθηση πως «οργανώνεται ο στενός δημόσιος τομέας χωρίς την έγκριση της Βουλής».
Η τροπολογία αναμένεται να προκαλέσει εστία περαιτέρω αντιπαράθεσης το επόμενο διήμερο, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συζήτησης στην Ολομέλεια (εισάγεται το απόγευμα της Τετάρτης ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη) του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.
Ε.Δ.Β.
………………………………………………………………………………………………………..
«Οχι» από τον Βαρβιτσιώτη
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Αντίθετος με τις διαθεσιμότητες των περίπου 50 πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης, στην έκτακτη συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ήδη το υπουργείο είναι υποστελεχωμένο, ότι δεν πρέπει να αποχωρήσει κανένας υπάλληλος, ενώ τόνισε πως ο ίδιος δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Οι συνδικαλιστές, που θα ξαναδούν πάλι τον υπουργό αύριο, προειδοποιούν πως αν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για κινητικότητα-διαθεσιμότητα του προσωπικού, θα προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Καλούν δε τον υπουργό να μην υπογράψει καμιά απόφαση κινητικότητας, αφού στην ουσία θα υπογράψει τη διάλυση των διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου.
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του υπουργείου (ΠΟΥΕΝ) συνεδρίασε χθες, με θέμα τις συνέπειες του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την κινητικότητα στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στο ΥΝΑ. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για κινητικότητα-διαθεσιμότητα στο υπουργείο είναι εκτός πραγματικότητος και λογικής, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι το ΥΝΑ υπολειτουργεί λόγω υποστελέχωσης, έλλειψης οργανισμού, παράλληλης άσκησης αρμοδιοτήτων και έλλειψης προϊσταμένων και απευθύνει στους υπουργούς Ναυτιλίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα παρακάτω ερωτήματα:
- Είναι λογικό να συζητάς για κινητικότητα σ’ ένα υπουργείο όταν δεν έχει οργανισμό;
- Πώς μπορείς να σχεδιάζεις διαθεσιμότητα, όταν δεν έχεις περιγράψει τις θέσεις του προσωπικού, ένστολου και πολιτικού, στο κέντρο και στην περιφέρεια;
- Πώς μπορείς να μιλάς για απολύσεις όταν:
α) Την τελευταία τριετία έχει συνταξιοδοτηθεί το 28% του πολιτικού προσωπικού με αντικατάσταση μόλις του 3%;
β) Είναι σε απόσπαση το 9% του προσωπικού;
γ) Τον Νοέμβριο του 2012 έφυγε με την πρώτη κινητικότητα το 8%;
- Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα υπουργείο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΥΝΑ, με το 1/3 του εναπομείναντος πολιτικού προσωπικού;
«Είμαστε σε επιφυλακή γιατί οι επιλογές της κυβέρνησης που εφαρμόζει την πολιτική της τρόικας είναι στην κατεύθυνση του να απολυθούν άνθρωποι από το Δημόσιο και όχι να δουλέψουν σωστά οι υπηρεσίες», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Σπ. Στρομπούλας.