Pin It

Διάβημα στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για το περιστατικό στην Κόρινθο από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τσουκαλά

 

Της Αφροδίτης Τζινατζή

 

Τρεις μέρες μετά τον θάνατο του Αφγανού πρόσφυγα Μοχαμάντ Χασάν, στο «Σισμανόγλειο» –από λοίμωξη που θα μπορούσε να έχει θεραπευθεί– και η σορός του παραμένει στο νοσοκομείο. Η αφγανική κοινότητα προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα, ώστε να ταφεί ο νεκρός στο χωριό του Αφγανιστάν όπου ζει η μητέρα του.

 

Είναι ο τρίτος θάνατος μετανάστη κρατούμενου σε ένα μήνα. Εχουν προηγηθεί δύο αυτοκτονίες, ενός 20χρονου από την Ακτή Ελεφαντοστού στο Α.Τ. Γρεβενών στις 24 Ιουνίου, και ενός 26χρονου Πακιστανού στο Α.Τ. Σερβίων Κοζάνης στις 12 Ιουλίου.

 

Διάβημα στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Ν. Παπαγιαννόπουλο, πραγματοποίησε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς, ζητώντας να διερευνηθεί άμεσα ο θάνατος του Μοχαμάντ Χασάν, που κρατούνταν από τον Σεπτέμβριο στο στρατόπεδο της Κορίνθου και είχε επανειλημμένα ζητήσει γιατρό, αλλά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο μόλις τον Ιούλιο.

 

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δεσμεύθηκε να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό του, σημειώνοντας ότι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ανεξαρτήτως εθνικότητας, αποτελεί προτεραιότητα για την αστυνομία».

 

Κατά πόσον δίνεται προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή φανερώνεται ανάγλυφα και σε άλλα περιστατικά που καταγγέλλονται από κέντρα κράτησης.

 

Ηδη υπάρχει περιστατικό 30χρονου υπηκόου Κονγκό που νόσησε από λεπτοσπείρωση στο Κέντρο Κράτησης της Κομοτηνής, και τώρα πρέπει να υποβληθεί σε διπλό ακρωτηριασμό αλλιώς μπορεί να πεθάνει. Αντίστοιχα, στο Γενικό Νίκαιας νοσηλεύεται φρουρούμενος, 28χρονος Αφγανός με σοβαρό νόσημα, ο οποίος κρατούνταν για μήνες στην Αμυγδαλέζα. «Οι συνθήκες στην Αμυγδαλέζα είναι από μόνες τους νοσογόνες – σε κοντέινερ, χωρίς επαρκή κλιματισμό και αερισμό, μέχρι πρόσφατα χωρίς καθόλου καθαρισμό», μας λέει η γιατρός του Γ.Ν. Νίκαιας Ολγα Κοσμοπούλου, που έχει επισκεφθεί επανειλημμένα το στρατόπεδο. «Αν κάποιος έχει οποιαδήποτε σοβαρή και χρόνια ασθένεια δεν μπορεί να διαγνωστεί γιατί δεν υπάρχουν οι τρόποι», μας λέει.

 

Αλλά ακόμα και όταν ο ίδιοι οι ασθενείς παραπονούνται για κάτι σοβαρό, όπως στην περίπτωση του Μοχαμάντ Χασάν, η πιθανότητα να λάβουν θεραπεία είναι μικρή ως ελάχιστη. Ο θάνατος, στα στρατόπεδα της δημοκρατίας, έχει πάψει να σοκάρει, κι αυτό είναι το πιο τρομαχτικό.