Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Πολιτική κόπωση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκλογές φοβάται το οικονομικό επιτελείο. Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters χτύπησε «καμπανάκι» για το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα το οποίο παραμένει αυξημένο.

 

«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών προκαλώντας αίσθηση με αυτή τη δήλωσή του.

 

Για πρώτη φορά ο κ. Στουρνάρας βάζει πολιτικό θέμα πάνω στο τραπέζι φοβούμενος ότι τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα τον Σεπτέμβριο μαζί με αυτά που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι πολύ πιθανό να μην εγκριθούν από τη Βουλή.

 

Ο μεγάλος «κάβος» έχει να κάνει με τις 12.500 διαθεσιμότητες που μετά τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και τη λίστα με τις νέες απολύσεις που κυκλοφορεί εικάζεται ότι θα φουντώσει το αντιμνημονιακό αίσθημα μέσα στο ελληνικό Kοινοβούλιο.

 

Το θέμα των απολύσεων

 

Και αυτό γιατί πολλοί θα είναι οι βουλευτές που θα δυσκολευτούν να πουν το «ναι» στις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που θα γίνουν, άσχετα αν η κυβέρνηση προσπαθεί να «καμουφλάρει» το μέτρο κάνοντας λόγο για κινητικότητα.

 

Επί της ουσίας πρόκειται για απολύσεις αφού, όπως έχει ξεκαθαρίσει η τρόικα, το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς θα οδηγηθεί τελικά στην έξοδο.

 

Μια τέτοια απόφαση εικάζεται ότι θα οδηγήσει σε πολιτική αποσταθεροποίηση, προκαλώντας έτσι τον έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση. «Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας «σκιαγραφώντας» έτσι τους φόβους του στην πολιτική σκηνή.

 

Σε οικονομικό πεδίο, που είναι και αρμοδιότητά του, ο πρώην διευθυντής του ΙΟΒΕ υποστήριξε ότι εν αντιθέσει με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ε.Ε., που αναφέρουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει κίνδυνο για δημοσιονομικό κενό 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015–16, στις προβλέψεις που θα αναθεωρηθούν το φθινόπωρο, ενδέχεται να δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο κενό.

 

«Είμαστε μπροστά από τις προβλέψεις μεσοπρόθεσμα, οπότε ας δούμε πρώτα εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εάν υπάρχει κενό, τότε σίγουρα δεν θα μπορούμε να το καλύψουμε με περικοπές στις συντάξεις ή στους μισθούς ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό θα πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις».

 

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό να αποφευχθεί εξ ολοκλήρου το κενό, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως «είναι πιθανό», προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού.

 

Scroll to top