Pin It

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χρεώνουν «προσωπική ατζέντα» στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Γκρίνιες, σχόλια και ψιθύρους προκαλεί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά και σε βουλευτές της Ν.Δ., η τακτική του Ευάγγελου Βενιζέλου, στον οποίο χρεώνουν προσωπική ατζέντα και «ροκάνισμα» του πρωθυπουργού. Αφορμή για αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο έχουν δώσει οι κινήσεις του κ. Βενιζέλου το τελευταίο διάστημα υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών, κάτι που επιβεβαίωσε και η χθεσινή, πρώτη, ενημέρωση στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

 

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε νέο γύρο συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, με προγραμματισμό συνάντησής του με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

 

Σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωατλαντική συμμαχία, τονίζοντας ότι δεν είναι το ζήτημα της ονομασίας που εμποδίζει αυτή την εξέλιξη, αλλά η όλη δέσμη κριτηρίων, καθώς το όνομα εντάσσεται στην ανάγκη να γίνουν σεβαστά το διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας.

 

Στο συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Εξωτερικών προκάλεσε τον εκνευρισμό βουλευτών της Ν.Δ., καθώς τόνισε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι η Ελλάδα δεν έθεσε μονομερές βέτο.

 

ΠΓΔΜ και ΝΑΤΟ

 

«Είναι μια συλλογική απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όπως και δεν ετέθη το θέμα στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Δεν υπήρξε αναφορά στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε.» είπε ο κ. Βενιζέλος, σε άλλο μήκος κύματος από την κομματική αφήγηση της Ν.Δ. για το «επίτευγμα» του διδύμου Καραμανλή-Μπακογιάννη.

 

Η κινητικότητα περί το θέμα των Σκοπίων, περιλαμβανομένης της συνάντησης Βενιζέλου-Πόποσκι στις Βρυξέλλες, ερμηνεύεται από το Μαξίμου και τη Συγγρού ως ευρισκόμενη σε άλλο μήκος κύματος από τη σκληρή γραμμή Σαμαρά, έτσι όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε στην απαντητική επιστολή προς τον Ν. Γκρούεφσκι και την άρνηση στην πρόταση για συνάντηση κορυφής.

 

Για το θέμα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή «συμπίπτει με τον μεγάλο κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης».

 

Αναγνωρίζοντας πως «το κυρίαρχο ευρωπαϊκό όραμα έχει θαμπώσει», ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως κατά τη μεθαυριανή σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου θα επισημοποιηθούν οι σχετικές προτεραιότητες: η ανάπτυξη με απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, τα ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας, η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, αλιευτικές ζώνες στη Μεσόγειο).

 

Γερμανικές αποζημιώσεις

 

Ερωτηθείς για το ζήτημα των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από αυτές, αλλά τουναντίον και ο ίδιος έθεσε το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε: «Από τη Γερμανία, ποτέ δεν συνδυάστηκε το ζήτημα των επανορθώσεων με τη διαπραγμάτευση της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας – και ούτε μας έχει τεθεί για άλλο θέμα», διευκρίνισε.

 

Στο θέμα αυτό παρενέβη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, επισημαίνοντας ότι ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε το θέμα των αποζημιώσεων με τον Γερμανό ομόλογό του με καθυστέρηση 16 ημερών, στις 19 Ιουλίου, ενώ τόνισε ότι εκκρεμεί η απάντηση του υπουργού σχετικά με το πότε θα συσταθεί και λειτουργήσει η κοινοβουλευτική επιτροπή «που οφείλει να δώσει τη μάχη για να εκπληρώσει επιτέλους η Γερμανία το ηθικό και νομικό της χρέος έναντι της χώρας μας».

 

Ερωτηθείς δε για το αν ετοιμάζεται νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, ένα «σχέδιο Ανάν 2», ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη και ανέφερε πως η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουν να συγκροτήσουν ένα μηχανισμό αυτόματου συντονισμού μεταξύ τους για μια σειρά θεμάτων, από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι τη συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

 

 

Scroll to top