Του Μάνου Τσαλδάρη
Καταπέλτη κατά του νομοσχεδίου της «αναδιάρθρωσης» της Αστυνομίας, που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, έδωσε για δημόσια διαβούλευση, αποτελούν οι θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), ενώ παράλληλα καλείται η κυβέρνηση να πάρει πίσω το «πρόχειρο νομοθετικό πόνημα» και να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ καταγγέλλει ότι υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα, ότι το νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσιο διάλογο χωρίς να προηγηθεί διάλογος μεταξύ των συνδικαλιστών και των άγνωστων συντακτών του, ότι δεν προηγήθηκε επιστημονική μελέτη, ότι τα οξυμένα προβλήματα του Σώματος αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακά τεχνάσματα, ότι υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας τριών αστυνομιών, ότι η μόνη στόχευσή του ήταν η αύξηση των θέσεων των στρατηγών και ότι εκτός από ατελές, όταν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα αυξήσει το λειτουργικό κόστος της αστυνομίας.
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των χαμηλόβαθμων αστυνομικών, αδιαφόρησε για την εμπεριστατωμένη μελέτη–πρόταση για διάλογο που είχε υποβάλει η ίδια στην πολιτική και φυσική ηγεσία το 2011. Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι επίσης το 2011 η ηγεσία «είχε συνηγορήσει υπέρ της εκπόνησης μιας επιστημονικής μελέτης, διαθέτοντας ένα σημαντικό χρηματικό ποσό (μέσω ΕΣΠΑ)», με την αλλαγή του υπουργού όμως σημειώθηκε «αλλαγή πλεύσης» και η απόφαση ακυρώθηκε.
Νομοσχέδιο με αποκοπή και επικόλληση
Ετσι, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, έφτιαξαν το νομοσχέδιο «κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες» οι οποίοι «με τη μέθοδο της αποκοπής και επικόλλησης άρθρων και παραγράφων, διατάξεων και υποπαραγράφων των ισχυόντων νομοθετημάτων», δημιούργησαν το… νέο σχέδιο νόμου. Το έφτιαξαν, δε, με τέτοιο τρόπο -όπως υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές- που «στους μη γνωρίζοντες, η αναδιάρθρωση παρουσιάζεται ως μεγάλη καινοτομία, ενώ πρόκειται είτε για ανακύκλωση αυτού που ήδη υφίσταται, ως παραπαίον οικοδόμημα, είτε αλλού, ως μετάλλαξη, μετονομασία και εξ ανάγκης προσαρμογή σε επιμέρους ζητήματα».
Χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο αναφέρουν: «Πρόκειται, επομένως, για μια επιχειρούμενη, πρόχειρη επαναδιάταξη-ανακατανομή των αστυνομικών δυνάμεων. Καταγγέλλουν ακόμη ότι: «Με επιτήδειο σχεδιασμό οι 14 ανώτατοι αξιωματικοί, Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Περιφέρειας Γενικών Καθηκόντων σήμερα διπλασιάζονται σε 28» και υπό «την κάλυψη μιας συνακόλουθης επικοινωνιακής διαχείρισης, οι υπό ίδρυση νέες δομές μετατρέπονται σε FBI!».
Τονίζουν επίσης ότι η αναδιάρθρωση στην ουσία είναι «μια αναδιάταξη σε επιτελικό επίπεδο», ότι «ο βασικός διαχωρισμός στους κλάδους Τάξης, Ασφάλειας και Μετανάστευσης θα μπορούσε να σταθεί σε επιτελικό επίπεδο, αλλά η καθετοποίηση μέχρι τη βάση δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξουν τρεις διαφορετικές αστυνομίες» και ότι «με την προτεινόμενη δομή είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλληλεπικαλύψεις».