Pin It

Το να έχεις γεννηθεί, μεγαλώσει ή πάει σχολείο σε μια χώρα είναι αρκετά για να μπορέσεις να θεωρηθείς πολίτης της, με εξαίρεση την Ελλάδα, τονίζει ο Νίκος Οντουμπιτάν, που κουβαλάει 31 χρόνια διακρίσεων

 

Της Ιωάννας Σωτήρχου

 

«Τελικά για να γίνει κάποιος Ελληνας χρειάζεται πολύ περισσότερα από το να έχει γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα. Αυτό που όλοι καταλάβαμε πριν από έναν μήνα είναι ότι για να γίνει κάποιος Ελληνας πρέπει να μπει (τουλάχιστον) στο NBA draft. Γιατί, προφανώς, οτιδήποτε άλλο είναι απλά λίγο. Το να έχει κάποιος τελειώσει το σχολείο ή το πανεπιστήμιο εδώ δεν φτάνει, το να δουλεύει, να ζει και να δημιουργεί εδώ δεν είναι αρκετό. Γιατί να δώσουμε άραγε την ιθαγένεια σε έναν γιατρό, υδραυλικό, μουσικό ή δάσκαλο μεταναστευτικής καταγωγής από τη στιγμή που δεν μας κάνει εθνικά υπερήφανους στο εξωτερικό;

 

»Γιατί φυσικά στη δική τους λογική τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς δεν είναι άξια να λέγονται Ελληνες. Είναι άξιοι όμως όλοι εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα ή να φέρουν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ας μη μιλάνε λέξη ελληνικά. Και μετά προσπαθούν να μας πείσουν ότι Ελληνας είναι όποιος έχει την “ημετέρα παιδεία”. Πόση υποκρισία πια;»

 

Καμπάνια για τη συλλογή υπογραφών

 

Ο Νίκος Οντουμπιτάν που μας μιλά με αφορμή την καμπάνια συλλογής υπογραφών για το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τη δεύτερη γενιά «Generation 2.0» είναι χείμαρρος. Κουβαλάει 31 χρόνια διακρίσεων, όχι από την κοινωνία, αλλά από την πολιτεία. Τον χαρακτηρισμό «δεύτερη γενιά μεταναστών» για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ δεν τον δέχεται. «Η μετανάστευση δεν είναι κληρονομική» διευκρινίζει.

 

Και ζητά να μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτήν την παράνοια: «Και εγώ την “ημετέρα παιδεία” έχω, εδώ γεννήθηκα, εδώ πήγα σχολείο και πανεπιστήμιο, εδώ ζω και δουλεύω, αλλά πρόσβαση στην ιθαγένεια δεν έχω. Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο στον αθλητισμό, αλλά είμαι ένα παραγωγικό μέλος της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δημογραφικά αιμορραγεί, αλλά αρνείται να δεχτεί ως οργανικό κομμάτι της όλους εμάς που έχουμε διαφορετική καταγωγή, εκτός και αν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο. Αν αυτό δεν λέγεται υποκρισία, τότε πώς λέγεται;»…

 

Τι είναι η καμπάνια τον ρωτάμε. «Το Generation 2.0 (www.secondgenerationgreece.blogspot.gr) είναι η απάντηση σε όλους όσοι θεωρούν ότι τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής δεν είναι ελληνόπουλα ή είναι τόσο διαφορετικά από τα ελληνόπουλα. Η συλλογικότητα απαρτίζεται από παιδιά μεταναστευτικής αλλά και ελληνικής καταγωγής, δηλαδή από τη νέα γενιά Ελλήνων πολιτών.

 

»Ως συλλογικότητα ξεκινήσαμε μια καμπάνια συλλογής υπογραφών και ενημέρωσης για το ποια είναι η κατάσταση των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής στην Ελλάδα σήμερα. Νομικά και κοινωνικά αόρατα τα παιδιά αυτά, στερούνται βασικά δικαιώματα με αποκορύφωμα αυτό του δικαιώματος στην ιθαγένεια.

 

»Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο, τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής έχουν κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην ιθαγένεια από τη στιγμή που τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις. Το να έχεις γεννηθεί, μεγαλώσει ή πάει σχολείο σε μια χώρα θεωρούνται αρκετά και αντικειμενικά κριτήρια για να μπορέσεις να θεωρηθείς πολίτης της, με εξαίρεση φυσικά την Ελλάδα, όπου αυτά τα κριτήρια δεν θεωρήθηκαν ούτε επαρκή ούτε αντικειμενικά σε αντίθεση με την εξατομικευμένη κρίση των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών η οποία θεωρήθηκε από το ΣτΕ απαραίτητη για την απόδοση της ιθαγένειας σε αυτά τα παιδιά.

 

»Το θέμα είναι όμως ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 παιδιά όχι μόνο χωρίς ιθαγένεια, αλλά κυρίως χωρίς το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή. Το κράτος τούς στερεί βασικά δικαιώματα, μετατρέποντας άτομα τα οποία έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα σε ξένους (τυπικά και ουσιαστικά). Η καμπάνια του Generation 2.0 γίνεται ηλεκτρονικά (http://www.ithageneia.org/el) και έχει στόχο τη δημοσιοποίηση του προβλήματος αυτού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

»Ζητάμε το αυτονόητο, να γίνουμε όλοι ισότιμοι πολίτες της χώρας στην οποία γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Ολοι μας, ανεξάρτητα από το αν είμαστε στη λίστα του ΝΒΑ ή όχι. Γιατί αν μια αμερικανική λίστα είναι δείκτης ελληνικότητας, τότε μάλλον μας κοροϊδεύουν όλους, Ελληνες και μη. Δυστυχώς…»

 

…………………………………………………………………………..

 

Τι προβλέπει ο νόμος

 

Θυμίζουμε ότι το δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης προβλέφθηκε στην Ελλάδα μόλις το 2010 (3838/10 ή «νόμος Ραγκούση», όπως έγινε γνωστός) μετά από 20 χρόνια μεταναστευτικής εμπειρίας ως χώρα υποδοχής. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας κατόπιν αιτήσεως ακύρωσης έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις πέρυσι τον Νοέμβριο, αφήνοντας σε εκκρεμότητα έκτοτε την εκ νέου ρύθμιση του θέματος.

 

Αλλά η διοίκηση είχε δημιουργήσει προβλήματα σε όσους μπήκαν στη διαδικασία κτήσης ιθαγένειας, για να δικαιολογεί την κριτική περί γραφειοκρατίας που της ασκείται, χώρια που ο αναπληρωτής τότε υπουργός Εσωτερικών, Δικαιοσύνης σήμερα, είχε σπεύσει να παγώσει τις διαδικασίες πριν καν καθαρογραφεί η απόφαση. Ενα λοιπόν θέμα είχε δημιουργηθεί με όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την κτήση ιθαγένειας, καθώς η διοίκηση απαιτούσε την εκ νέου προσκόμιση αδειών διαμονής σε ισχύ, αλλά οι αιτούντες αδυνατούσαν να τις προσκομίσουν επειδή την έκδοσή τους καθυστερούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Ζήτημα που λύθηκε πρόσφατα, αφού χρειάστηκε η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη: έτσι για τους αιτούντες, των οποίων οι αποφάσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας είχαν δημοσιευτεί μέχρι τις 15/11/12, δεν απαιτείται η προσκόμιση νεότερης άδειας σε ισχύ… Οσοι δεν πρόλαβαν, απλώς περιμένουν, την ψήφιση νέου σχετικού νόμου, μήπως και τελικά αναγνωριστούν ως πολίτες στη χώρα τους…

 

 

 

Scroll to top