Pin It

Ακόμη μία προσπάθεια εκκαθάρισης από τον Δήμο Ηρακλείου. Δεν έχει ληφθεί η παραμικρή μέριμνα για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών που ζουν εκεί, κάτω από άθλιες συνθήκες

 

Του Μάριου Διονέλλη

 

Σε μια νέα προσπάθεια εκδίωξης των Ρομά από τον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου, σχεδιάζοντας την εκμίσθωση του χώρου που πριν από 25 χρόνια παραχωρήθηκε σε κάποιον ιδιώτη, ο οποίος ετοιμάζει την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

 

Παλιά ιστορία

 

Η υπόθεση του καταυλισμού έχει μακρύ ιστορικό με αυθαιρεσίες και παρανομίες και από την πλευρά των Ρομά, με συνεχείς καταγγελίες για κλοπές ρεύματος και νερού, ωστόσο χωρίς ποτέ ο δήμος να έχει φροντίσει για την εξασφάλιση των υποδομών αυτών. Ολα αυτά τα χρόνια ο καταυλισμός παραμένει ένας οικισμός με παράγκες, συχνά χωρίς νερό, χωρίς φως, χωρίς αποχέτευση, χωρίς συστηματική αποκομιδή σκουπιδιών, όπως καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου, που αντιδρά στα σχέδια του δήμου.

 

Η απόφαση του Δήμου Ηρακλείου για την εκμίσθωση του χώρου του καταυλισμού έχει ληφθεί με συνοπτικές διαδικασίες από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τον Σεπτέμβριο του 2012, ωστόσο πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε τους όρους της δημοπρασίας. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την ενοικίαση του χώρου είναι η εξεύρεση χώρου υποδοχής των Ρομά που μένουν στον καταυλισμό. Αυτό ορίζεται τόσο από δύο παρελθούσες δικαστικές αποφάσεις αλλά και από γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη. Μέχρι στιγμής καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τη μεταστέγαση των ανθρώπων αυτών.

 

Κύκλοι του Δήμου Ηρακλείου τονίζουν πάντως πως στο παρελθόν έχουν δοθεί άτοκα δάνεια στις οικογένειες των Τσιγγάνων για να μετεγκατασταθούν, χωρίς όμως τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό, ενώ παλαιότερη πρόταση για μεταφορά τους σε άλλο χώρο, στη Βιομηχανική Περιοχή και μακριά από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που αποτελεί και πύλη εισόδου για όλη την Κρήτη, δεν προχώρησε. Τότε υπήρξε επίκληση συμφερόντων από ιδιώτες αλλά και ευθύνης του τότε Δήμου Νέας Αλικαρνασσού, ο οποίος σήμερα έχει συγχωνευτεί με τον Δήμο Ηρακλείου. Μάλιστα, για τον χώρο εκείνο είχαν δαπανηθεί χρήματα ώστε να δημιουργηθούν και οι βασικές υποδομές, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθούν ποτέ.

 

Μισθωτήριο για 55 χρόνια!

 

Κατά καιρούς, ο δήμος έχει προσπαθήσει να εκδιώξει τους Ρομά ή να διασπάσει τον καταυλισμό, ενώ συχνές είναι και οι διακοπές στις 12 κοινόχρηστες παροχές νερού εξαιτίας των μεγάλων, πράγματι, χρεών προς τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης. Η εμφάνιση ενός ιδιώτη που επιθυμεί να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο οδήγησε στην απόφαση εκμίσθωσης του χώρου για 55 χρόνια (!) και χωρίς να έχει ληφθεί η παραμικρή μέριμνα για τη μετεγκατάσταση των δεκάδων οικογενειών που μέχρι στιγμής διαβιούν εκεί σε άθλιες συνθήκες.

 

…………………………………………………………………………………………

 

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 

Γκρέμισαν τον καταυλισμό με μπουλντόζες

 

O περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δεν βρέθηκε χθες στη Μεσσηνία, την ώρα που μπουλντόζες, συνοδεία των ΜΑΤ, γκρέμιζαν τον καταυλισμό των Ρομά στη θέση «Παλιάμπελα», αφήνοντας ανθρώπους στη μοίρα τους.

 

Ούτε προχθές βρέθηκε στις ανάλογες εκκαθαρίσεις στο Αργος και την Κόρινθο. Το μήνυμα, πάντως, που είχε δώσει ξεκάθαρα σε συνέντευξη Τύπου απ’ τον περασμένο Δεκέμβρη και το οποίο έλεγε «Είμαι πολύ εκνευρισμένος απ’ τον τρόπο που λειτουργούν οι Ρομά στην Πελοπόννησο και θέλω να καταργηθούν όλοι οι καταυλισμοί τους», γίνεται πλέον πράξη από την ελληνική αστυνομία.

 

Τότε, βέβαια,ο κ. Τατούλης είχε εξαγγείλει και τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής που θα επεξεργαζόταν προγράμματα επανένταξης των Ρομά. Προφανώς ούτε αυτή η επιτροπή βρέθηκε χθες στη Μεσσηνία, όπου δεκάδες Ρομά έμειναν κυριολεκτικά στον δρόμο.

 

Από νωρίς χθες το πρωί μπουλντόζες του Δήμου βρέθηκαν στην περιοχή «Αμπελάκια» συνοδεία δύο διμοιριών των ΜΑΤ και παρόντος εισαγγελέα, ενώ την ίδια ώρα στο στόχαστρο της Αστυνομίας μπήκαν και άλλοι καταυλισμοί στην περιοχή. Οι μπουλντόζες γκρέμισαν περίπου 15 παράγκες, ενώ οι αστυνομικοί έλεγξαν περισσότερα από 400 άτομα και 165 οχήματα και συνέλαβαν συνολικά 29 άτομα (16 ημεδαποί και 13 αλλοδαποί) με διάφορες κατηγορίες.

 

Ειδικότερα συνελήφθησαν: 4 ημεδαποί για κλοπή ρεύματος, 4 ημεδαποί για υγειονομικές παραβάσεις, 2 ημεδαποί για παράνομη κατοχή όπλου, 2 ημεδαποί για παραβάσεις του ΚΟΚ, 1 ημεδαπός για πολεοδομικές παραβάσεις, 2 ημεδαποί για καταδικαστικά έγγραφα-αποφάσεις, 1 αλλοδαπός για καταδικαστικά έγγραφα-αποφάσεις, 1 ημεδαπός για ναρκωτικά, 7 αλλοδαπές για υγειονομικές παραβάσεις και 5 αλλοδαποί για παράνομη διαμονή στη χώρα.

 

Βεβαιώθηκαν επίσης 83 παραβάσεις: 2 παραβάσεις περί όπλων, 64 παραβάσεις του ΚΟΚ, 11 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, 1 πολεοδομική παράβαση, 4 για κλοπή ρεύματος και 1 για ναρκωτικά.

 

Ο καταυλισμός στη θέση Αμπελάκια αποτελούσε μεν κατάληψη δημοτικού οικοπέδου, ωστόσο ουδέποτε δόθηκε εναλλακτική λύση στους Ρομά. Για την κατάληψη του χώρου είχαν εκδοθεί 10 αποφάσεις διοικητικής αποβολής εις βάρος των Ρομά στα περίπου 30 χρόνια που βρισκόταν ο καταυλισμός τους εκεί. Απ’ τον Δήμο τούς παρέπεμπαν σ’ ένα προσωρινό καταυλισμό στη θέση Μπιρμπίτα, στον οποίο ωστόσο αρνούνταν να πάνε λόγω αντιπαλότητας μεταξύ των φυλών τους. «Δεν θα πάμε να σκοτωθούμε με τους άλλους και να χυθεί αίμα», δήλωσε ένας εξ αυτών. Τους υποσχέθηκαν δάνεια για να φτιάξουν σπίτια, τα οποία ουδέποτε είδαν.

 

Νίκος Θεοδωράκης

 

 

 

Scroll to top