Οι γραμματείς των υπουργείων παραδίδουν τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που θα ανέβουν τον δικό τους Γολγοθά
Τα σωματεία των εργαζομένων προετοιμάζουν κινητοποιήσεις που θα ενταθούν την περίοδο μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Ηαντίστροφη μέτρηση για τους χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα κινητικότητας έχει ξεκινήσει και, όπως διεμήνυσε με χαρακτηριστικό τρόπο, μιλώντας σε εκπομπή του Euronews, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, «κανείς σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί σε κάποιον ότι θα κάνει την ίδια δουλειά σε όλη του τη ζωή. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει». Βάσει της εντολής που έχουν λάβει οι γραμματείς των υπουργείων, σήμερα παραδίδονται οι λίστες με την αναλυτική καταγραφή των στοιχείων των υπαλλήλων ανά φορέα, από τα οποία θα προκύψουν οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Τα κριτήρια
Ο αρμόδιος υπουργός αναμένεται εντός της εβδομάδας να ανακοινώσει τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των όσων βαίνουν προς «κινητικότητα» και ως εκ τούτου να συμπληρωθεί ο «απαραίτητος» αριθμός των 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς και όσων οδεύουν προς την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής, η συνεργασία των υπουργείων για την κατάρτιση της λίστας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποια εμπλοκή.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιμένει στις απομακρύνσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι θα συνοδευτούν από ισάριθμο αριθμό προσλήψεων, σε δηλώσεις του μία μέρα μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφήνει ανοιχτό το «πάγωμα» των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.
Εμφαση δίνεται ήδη στην περαιτέρω ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο, προκειμένου να εντοπιστούν οι «κοπανατζήδες», και το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα περάσει από «κόσκινο» τους ατομικούς φακέλους και τα μητρώα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να εντοπιστούν τυχόν πλαστοί τίτλοι και παρατυπίες.
Οσοι υπάλληλοι μπήκαν με προσόντα και αξιοκρατικές διαδικασίες, έχουν εξασφαλίσει τη παραμονή τους στο Δημόσιο, κατά δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, με την τροπολογία του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, εντάχθηκαν στην κινητικότητα κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών και δεν συμπεριλήφθηκαν στις εξαιρέσεις. Επομένως, προκύπτει το ερώτημα αν η εν λόγω τροπολογία θα «συμπαρασύρει» όσους ενταχθούν στις επόμενες φάσεις διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «χαμηλόβαθμοι» στη μοριοδότηση θα καταστούν όσοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ μετά το 1994, όσοι δεν διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσοι έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, καθώς και όσοι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσλήφθηκαν χωρίς γραπτές εξετάσεις.
Τα σωματεία
Από πλευράς των σωματείων των εργαζομένων αναμένονται αγωνιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ενταθούν την περίοδο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Στην πλειονότητά τους, οι συνδικαλιστικοί φορείς κατανοούν την ανάγκη συνασπισμού με το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των κοινωνικών ομάδων. Συλλογικότητα και ενότητα επιδιώκονται να είναι οι «λέξεις-κλειδιά» των μελλοντικών κινητοποιήσεων, τη στιγμή που ενέργειες, όπως η κλήση σε δίκη που έλαβαν τα 35 μέλη του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την υπόθεση των απεργιακών κινητοποιήσεων την περίοδο του Οκτωβρίου του 2011, χαρακτηρίζονται ως «προσπάθεια τρομοκρατίας».
Οπως σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, οι συνδικαλιστές κατηγορούνται πως έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, εξαιτίας της μη αποκομιδής των απορριμμάτων στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ενάντια στις περικοπές των αποδοχών τους, παρά το γεγονός ότι είχαν δώσει εξηγήσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών πριν από μερικούς μήνες για την ίδια ακριβώς υπόθεση.