Μελέτη του Ινστιτούτου Λεβί διατείνεται ότι, με αλλαγή πολιτικής και μόλις 30 δισ. ευρώ, η οικονομία μας θα μπορούσε να βγει από την ύφεση
Του Μπάμπη Μιχάλη
Η παταγώδης αποτυχία των πολιτικών «επεκτατικής λιτότητας» έχει βάλει την Ελλάδα σε ένα μονοπάτι χειρότερο από αυτό της Μεγάλης Υφεσης -που ΗΠΑ και υπόλοιπος κόσμος βάδισαν μετά το κραχ του 1929- τονίζει μελέτη του Οικονομικού Ινστιτούτου Λεβί, προτείνοντας ως διέξοδο ένα μέτριο σχέδιο Μάρσαλ μεγέθους μόλις 30 δισ. ευρώ.
Η υπό τον τίτλο «Η ελληνική οικονομική κρίση και η εμπειρία της λιτότητας: μια στρατηγική ανάλυση» σχετική μελέτη υπογράφεται από τους Δημήτρη Β. Παπαδημητρίου, Μιχάλη Νικηφόρου και Gennaro Zezza και δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Χρησιμοποιώντας ένα νεοδομημένο μακροοικονομικό μοντέλο για την Ελλάδα, οι παραπάνω οικονομικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ χειρότερη θέση απ’ ό,τι ήταν η αμερικανική στη δεκαετία του 1930.
Δεν υπάρχει φως
Το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί από το 2008 κατά 20% και συνεχίζει να μειώνεται, η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 ετών για βιομηχανοποιημένη χώρα και συνεχίζει να αυξάνεται, η οικονομική δραστηριότητα έχει παραλύσει, ενώ μόνο πέρυσι οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες βούτηξαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά από την έναρξη της κρίσης. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει από πουθενά φως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αυτή η καταστροφική πορεία θα αναστραφεί.
Η πορεία αυτή, τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης, είναι αποτέλεσμα «μιας ανόητης πολιτικής που βασίζεται σε μια σαθρή οικονομική πολιτική, η οποία προβάλλει την “επεκτατική λιτότητα” και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ως την καλύτερη συνταγή για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε χώρες με μεγάλα δηλαδή δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη όπως η Ελλάδα». «Με την ανεργία να βρίσκεται τώρα πάνω από το 27% -μια ξεκάθαρη ένδειξη της αποτυχίας της τρόικας να προβλέψει τις επιπτώσεις των πολιτικών της με ακρίβεια-, είναι εντυπωσιακό ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα από τα ίδια», τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές. Προβλέπουν ότι αν οι πολιτικές λιτότητας συνεχιστούν, η ανεργία και η ύφεση θα είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι προβλέπουν σήμερα ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ. Σύμφωνα με το βασικό τους σενάριο, η ανεργία θα φτάσει στο επίπεδο του 34% το 2016, ενώ το έλλειμμα περί το 7,6% του ΑΕΠ.
Θέσεις εργασίας
Προτείνουν ως λύση μια στρατηγική ανάκαμψης που θα επικεντρώνεται σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Για τη χρηματοδότηση αυτού, υποδεικνύουν τη χρήση κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων θεσμών της Ε.Ε. Μια τόνωση 30 δισ. ευρώ (τα οποία θα χρησιμοποιούνται με ρυθμό 2 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο ξεκινώντας από το τρέχον τρίμηνο του 2012), θα ήταν αρκετή για να αντιστρέψει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να φέρει περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας, καταλήγουν.