Pin It

Ανεξέλεγκτη η μαύρη εργασία. Ξεκινούν έλεγχοι σε 96 τουριστικές περιοχές από 563 επιθεωρητές, που όμως δεν επαρκούν

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Μάλλον ως επικοινωνιακή πομφόλυγα παρά ως ένα μέτρο που θα μπορέσει να δώσει καρπούς στη μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας για τους εστιασμένους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία. Ετσι, όπως φαίνεται, ο κ. Βρούτσης περισσότερο επενδύει στον φόβο που γεννούν οι έλεγχοι παρά στην ουσία τους.

 

Εφόρμηση «κενή περιεχομένου»

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ το υπουργείο Εργασίας επέλεξε 96 τουριστικές περιοχές στις οποίες μέσα στον μήνα Αύγουστο θα «εφορμήσουν» 563 επιθεωρητές προκειμένου να… πιάσουν όσους εργοδότες δεν έχουν ασφαλίσει, ως οφείλουν, τους εργαζομένους που απασχολούν.

 

Ο συνολικός αριθμός των επιθεωρητών μπορεί να μοιάζει τεράστιος, αλλά στην πράξη είναι πολύ μικρός αφού στην πράξη σε κάθε τουριστικό προορισμό αντιστοιχούν μόλις 5 επιθεωρητές. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κενού περιεχομένου εφόρμησης ελέγχων που ανακοίνωσε χθες ο κ. Βρούτσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ρόδος, για παράδειγμα, αποτελεί έναν από τους 96 προορισμούς, κάτι που σημαίνει ότι για να ελεγχθεί το σύνολο των χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού από τους 5 επιθεωρητές θα χρειαστούν κάποια χρόνια και δεν αρκούν μόνο οι 30 ημέρες του Αυγούστου! Βέβαια σ’ αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου επίσης οργιάζει η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.

 

Αυτό λοιπόν που προσδοκά με την κίνηση αυτή το υπουργείο Εργασίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο φόβος των προστίμων που θα ωθήσει πολλούς εργοδότες να δηλώσουν προσωπικό ώστε να μην υποστούν τις κυρώσεις, αφού το προσωπικό που στέλνει για τους ελέγχους σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί.

 

Οπως και να έχει, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην Ελλάδα οργιάζει η μαύρη εργασία, παρ’ όλο που κάθε χρόνο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διεξάγει στοχευμένους ελέγχους χωρίς ουδέποτε να καταφέρει όχι μόνο να ελέγξει αλλά έστω να περιορίσει την εισφοροδιαφυγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία με βάση τους ελέγχους του ΣΕΠΕ ανερχόταν σε 25% το 2010 και αυξήθηκε στο 30% το 2011. Αντίστοιχα η αδήλωτη εργασία έφτασε στο 38,2% το 2012 και στο 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013!

 

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι διενεργούνται από μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, του ΣΔΟΕ -όπου απαιτείται- και του ΣΕΠΕ και είναι στοχευμένοι σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες-μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security), επιχειρήσεις φασόν.

 

Σχετικά με το 2013, διενεργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο έλεγχοι σε 11.149 επιχειρήσεις όπου σε σύνολο 36.606 εργαζομένων, εντοπίστηκαν 14.039 ανασφάλιστοι. Από τους 14.039 ανασφάλιστους, οι 5.326 είναι αλλοδαποί και αντιπροσωπεύουν το 48,5% του συνολικού αριθμού των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται σε 10.989 στο σύνολο των ελεγχθεισών επιχειρήσεων. Οι Ελληνες ανασφάλιστοι και μη καταχωρισμένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 8.713 και συνιστούν το 34,0% των συνολικά 25.617 ημεδαπών εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

 

 

Scroll to top