31/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εναλλακτικό… καψώνι

      Pin It

Προσκόμματα σε όσους θέλουν να κάνουν κοινωνική θητεία βάζει το ΥΠΕΘΑ

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Συνεχίζεται το καψώνι που επιφυλάσσει τον τελευταίο χρόνο το ελληνικό κράτος στους αντιρρησίες συνείδησης. Μετά τις αλλεπάλληλες παραπομπές σε δίκη πολλών αντιρρησιών και τα εξοντωτικά πρόστιμα, ήρθε, φαίνεται, η σειρά αυτών που επιθυμούν να κάνουν εναλλακτική κοινωνική θητεία.

 

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΘΑ απέρριψε στην τελευταία της συνεδρίαση το αίτημα τριών ενεργών μελών του Συνδέσμου να κάνουν εναλλακτική κοινωνική θητεία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι η πρώτη φορά που απορρίπτεται αίτημα μέλους του για εναλλακτική κοινωνική θητεία.

 

Η απόρριψη συνοδεύεται από την ίδια στερεότυπη και αόριστη επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί εδώ και δέκα χρόνια στις απορριπτικές απαντήσεις της η επιτροπή, χωρίς καν να πάρει υπόψη της τη βεβαίωση που προσκόμισαν οι εξεταζόμενοι ότι είναι μέλη του Συνδέσμου. «Ο αιτών δεν τοποθετήθηκε εναντίον της αναγκαιότητας υπάρξεως του στρατού, ενώ από τη γενική και αόριστη αναφορά του ότι συμμετείχε σε αντιπολεμικές πορείες δεν μπορεί να συναχθεί τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης [...]. Σε κάθε περίπτωση ο αιτών δεν μπόρεσε να συνδέσει το εσωτερικό του φρόνημα με συγκεκριμένες πράξεις που υπαγορεύονται από τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις και εν γένει δεν παρουσίασε στάση ζωής χαρακτηριστικά αντίστοιχη με τις πεποιθήσεις που υποστηρίζει και που τον εμποδίζουν να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ενόπλως», αναφέρει η απόφαση.

 

Ο Σύνδεσμος έχει καταγγείλει επανειλημμένα τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας της επιτροπής που είναι επιφορτισμένη να αποφανθεί για ζητήματα συνείδησης με μια προφορική συνέντευξη, συνήθως πολλούς μήνες μετά την κατάθεση του αιτήματος για εναλλακτική θητεία. Τις περισσότερες φορές, απουσιάζουν από τις εξετάσεις οι δύο καθηγητές μέλη της, αφήνοντας την απόφαση σε δύο στρατιωτικούς και μια υπάλληλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μάλιστα, όπως έχει ξαναγράψει η «Εφ.Συν.», οι ερωτήσεις είναι ασαφείς, παραπλανητικές και θυμίζουν ανάκριση πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων («Εχεις κοινωνική δράση;», «Πιστεύεις ότι η Επανάσταση του 1821 δεν έπρεπε να γίνει;», «Συμφωνείς με την ύπαρξη των νόμων;» και άλλα τέτοια).

 

Την αποσύνδεση της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας από το υπουργείο Αμυνας έχουν ζητήσει η Διεθνής Αμνηστία και ο Συνήγορος του Πολίτη, θεωρώντας ότι ο θεσμός πρέπει να είναι πολιτικής και όχι στρατιωτικής φύσης.

 

Τα μέλη του Συνδέσμου που απορρίφθηκαν προσανατολίζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

«Οι αντιρρησίες συνείδησης δεν διαλέγουν να υπαχθούν σε μεγαλύτερη σε διάρκεια, χειρότερη πολλές φορές σε όρους και πιο εξαντλητική οικονομικά θητεία από χόμπι ή καπρίτσιο, αλλά ακριβώς γιατί αντιτίθενται στον στρατό, ακριβώς γιατί δεν μπορούν να γίνουν γρανάζι του. Αρνούνται την προσφορά ανθρώπων για σοβαρή και πολύτιμη κοινωνική εργασία, σπρώχνοντάς τους παράλληλα είτε στην παρανομία είτε στην «τρέλα»», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

 

Ερώτηση για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Ιουλίου.

 

 

Scroll to top