01/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καίνε τον Ακη ο ξάδελφος κι η λογίστρια

Ο Ν. Ζήγρας και η Ευφροσύνη Λαμπρο­πούλου απέδωσαν στον Α. Τσοχατζό­πουλο τον κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αποκαλύπτοντας στις απολογίες τους στοιχεία για τη ροή του «μαύρου χρήματος».
      Pin It

Ο Ν. Ζήγρας και η Ευφροσύνη Λαμπρο­πούλου απέδωσαν στον Α. Τσοχατζό­πουλο τον κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αποκαλύπτοντας στις απολογίες τους στοιχεία για τη ροή του «μαύρου χρήματος»

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Βολές κατά… ριπάς δέχτηκε χθες επ’ ακροατηρίω ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζόπουλος, από δύο πρώην στενούς συνεργάτες του, και νυν συγκατηγορουμένους του, οι οποίοι του απέδωσαν, απολογούμενοι, τον κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο των «χρυσών μιζών» από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

 

Τόσο η επί χρόνια λογίστριά του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, που όπως είπε τον «έβλεπα με δέος και δεν φανταζόμουν ότι κατείχε παράνομο χρήμα», όσο και ο ξάδερφός του Νίκος Ζήγρας, ο οποίος εμφανιζόταν ως ο «μπροστινός του» στο ξέπλυμα των μιζών, «τσουρούφλισαν» τον πρώην υπουργό με συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη ροή του «μαύρου χρήματος».

 

Μάλιστα ο Νίκος Ζήγρας αποκάλυψε στους δικαστές ότι πριν μιλήσει ο ίδιος (σ.σ. στην ανάκριση) είχε προσπαθήσει να πείσει τον Ακη Τσοχατζόπουλο να ομολογήσει.

 

Οπως υποστήριξε, η απόπειρα συνεχίστηκε και μέσα στη φυλακή, όπου πλέον κρατούνται και οι δύο, αλλά εισέπραττε κάθε φορά την άρνηση του πρώην υπουργού.

 

Και μετά άρχισε, όπως ισχυρίζεται, να φοβάται για τη ζωή του, ενώ και τα παιδιά του στη Θεσσαλονίκη έχουν δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα.

 

Στην απολογία-ποταμό ο Νίκος Ζήγρας χαρακτήρισε τον εξάδελφό του ως «ηθικό και φυσικό αυτουργό της διακίνησης “μαύρου” πολιτικού χρήματος, στην οποία συμμετείχαν οι Βλάσης Καμπούρογλου, Ντίνος Μιχαηλίδης και Φουάντ Αλ Σαγιάντ».

 

«Ο Καμπούρογλου, έμαθα από τον Μιχαηλίδη, είχε επαφές με τον Γιάννη Σμπώκο. Τον Καμπούρογλου κάποιοι τον “αυτοκτόνησαν”, ένα μήνα μετά την απολογία μου, στην Τζακάρτα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Οσο για τον ρόλο του ίδιου είναι ενδεικτική η φράση του: «Παρέδιδα στον Ακη 100 με 150 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα. Είχε στο γραφείο του ένα μεγάλο χρηματοκιβώτιο που φύλαγε τα χρήματα».

 

Την ώρα πάντως που ξεκινούσε η απολογία του Νίκου Ζήγρα, ο πρώην υπουργός είχε αποχωρήσει από την αίθουσα, στην οποία επέστρεψε αργότερα αφού είχε προηγηθεί σχετική παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου.

 

Κλείνοντας ο Νίκος Ζήγρας ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του από το δικαστήριο και τον ελληνικό λαό, ενώ από την πλευρά του ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι «έχει να πει πολλά» και επιφυλάχθηκε να μιλήσει στο δικαστήριο.

 

«Βροχή εκατομμυρίων»

 

Υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος:

 

– Ξαφνικά είμαι ο μοναδικός ένοχος και όλοι οι άλλοι είναι αθώοι. Ο Τσοχατζόπουλος, μία ημέρα πριν από την απολογία μου, ήρθε στο κελί μου και με παρακάλεσε να μην μπλέξω κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς μου, ούτε και τον ίδιο.

 

– Εχω ζητήσει προστασία από τον ανακριτή γιατί το βράδυ της απολογίας μου δέχτηκε επίθεση ο δικηγόρος μου από αγνώστους.

 

– Ο Τσοχατζόπουλος με παραπλάνησε, εκμεταλλευόμενος την ασθένειά μου. Εδειξε ενδιαφέρον για την υγεία μου, αργότερα όμως αντιλήφθηκα την υστεροβουλία του. Το πραγματικό του ενδιαφέρον ήταν να μην πεθάνω και δεν προλάβει να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς. Εγώ έμαθα την αλήθεια από τον Ντίνο Μιχαηλίδη.

 

– Αν είχα εγώ όλα αυτά τα χρήματα, θα είχα φύγει στο εξωτερικό και δεν θα με έβρισκε κανείς.

 

– Μου έλεγε ότι τα χρήματα προέρχονταν από Αραβες επενδυτές, ήταν όμως μίζες από τα εξοπλιστικά.

 

– Οι συναντήσεις Τσοχατζόπουλου – Μιχαηλίδη γίνονταν το βράδυ στο γραφείο του πρώτου. Ο Τσοχατζόπουλος προγραμμάτιζε τις ενέργειες και τις καταβολές των χρημάτων.

 

– Ο Μιχαηλίδης μού έδωσε μια βαλίτσα με 80 εκατομμύρια ευρώ για να την παραδώσω στον πρώην υπουργό. Παρέλαβα τα χρήματα στο «Χίλτον», συνοδεία ενός από τους προσωπικούς φρουρούς του Τσοχατζόπουλου.

 

-Μου έδωσε να δώσω στην πρώην σύζυγό του 400.000 δολάρια προκειμένου να του δώσει το διαζύγιο.

 

– Οι Μιχαηλίδης – Καμπούρογλου τον πίεζαν να υπογράφει την όψιον για τα εξοπλιστικά (ΤΟΡ-Μ1), για να εισπράξουν τα υπόλοιπα χρήματα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Αυτοί είναι πρωταγωνιστές της υπόθεσης και είχαν ως αρχηγό τον Τσοχατζόπουλο.

 

– Μεταφορά χρημάτων έκανε στο γραφείο του πρώην υπουργού στην Κομνά Τράκα και ο Γιάννης Σμπώκος. Ο Τσοχατζόπουλος έλεγε ανοιχτά ότι «περιμένω να μου φέρουν τα χρήματα». Ολοι γνώριζαν και οι γυναίκες του Ακη.

 

– Ο Τσοχατζόπουλος μού είχε πει ότι έδωσε 400.000 ευρώ για να αγοράσει ο γιος του το μερίδιο ενός μπαρ με την επωνυμία «ΣΤΟΑ». Τα χρήματα δόθηκαν στον ιδιοκτήτη, γιο μεγαλομέτοχου σε ΜΜΕ, και ήταν «μαύρα».

 

– Ο Αστέριος Οικονομίδης και ο Ακης Τσοχατζόπουλος συνεργάστηκαν για την ανακαίνιση των ακινήτων. Ο Οικονομίδης φρόντιζε να μην εμφανίζεται ο Τσοχατζόπουλος στα τιμολόγια.

 

– Η Torcaso και η Bluebell ιδρύθηκαν από εμένα, κατ’ εντολήν του Ακη, το 1998. Δεν έχω σχέση με τη Nobilis, όπως μου είπε ο Τσοχατζόπουλος την ίδρυσε ο Σμπώκος.

 

«Τον έβλεπα με δέος»

 

Από την πλευρά της η επίσης προφυλακισμένη Ευφροσύνη Λαμπροπούλου παραδέχτηκε ότι ήταν σφάλμα της που συγκάλυψε τον πρώην υπουργό.

 

«Δεν περίμενα όμως ποτέ, ισχυρίστηκε, ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τον οποίο έβλεπα με δέος, και ο Νίκος Ζήγρας κατείχαν παράνομο χρήμα. Εγώ σε κάποια φάση είχα πελάτες μου 11 υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και πολλούς μεγαλοδημοσιογράφους».

 

Για την «ταμπακέρα», που αφορά τη συμμετοχή της, υποστήριξε ότι ο Νίκος Ζήγρας πήγε στο λογιστικό γραφείο τις «αμαρτωλές» εταιρείες Nobilis, Torcaso και Bluebell για να αναλάβει τα φορολογικά τους κι ακόμη ότι:

 

«Σε συζητήσεις που είχαμε άφηνε συνεχώς υπονοούμενα ότι το νεοκλασικό της Αρεοπαγίτου ανήκε στον Τσοχατζόπουλο. Με αφορμή αυτές τις αναφορές συνέστησα στον Ακη Τσοχατζόπουλο, όταν ο εξάδελφός του είχε αρρωστήσει, να μεριμνήσει για το ακίνητο της Δεινοκράτους. Τον επισκέφτηκα στο υπουργείο και του είπα: «Δεν κάνεις μια μεταβίβαση της Δεινοκράτους (σ.σ. το ακίνητο αγοράστηκε από την Bluebell και κατέληξε στην Αρετή Τσοχατζοπούλου) γιατί αν πεθάνει ο Ζήγρας, τι θα γίνει με αυτό; Μου είπε να φύγω. Δεν το δεχόταν με τίποτα. Δεν μπορούσα να επιμείνω άλλο».

 

Πρόεδρος: «Δεν κάνατε τίποτα σε ανύποπτο χρόνο. Τι σας απέτρεψε;»

 

Λαμπροπούλου: «Το δέος που είχα γι’ αυτόν τον άνθρωπο, που ήταν παντοδύναμος. Εξάλλου και εγώ συνέχισα το παράνομο. Σύστησα έναν δικό μου άνθρωπο από το εξωτερικό ως ιδιοκτήτη εμπλέκοντας στην υπόθεση τον κουμπάρο μου Νίκο Γεωργουλάκη, που μου είχε ατέλειωτη εμπιστοσύνη».

 

Σε καμιά περίπτωση πάντως, όπως ισχυρίστηκε, ακόμα και αν πήγαινε το μυαλό της ότι ήταν πίσω απο τις εξωχώριες εταιρείες ο Τσοχατζόπουλος, δεν της περνούσε η ιδέα ότι τα λεφτά αυτά ήταν από παράνομη προέλευση.

Scroll to top