oil-petrelaio-geotrisi-Prinos-Kavala-eikones

01/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακόρεστη δίψα για ενέργεια

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών δεκαετιών, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 56%, κυρίως λόγω της ανάπτυξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η κατανάλωση ενέργειας στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ θα αυξηθεί κατά 90%, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά 17%.
      Pin It

Η τιμή του αργού πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε τα 100 δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί μακροπρόθεσμα, καθώς η τιμή, σε πραγματικά δολάρια 2011, θα φτάσει τα 106 δολάρια το βαρέλι το 2020 και τα 163 δολάρια το 2040

 

Του Τάσου Σαραντή

 

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών δεκαετιών, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 56%, κυρίως λόγω της ανάπτυξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ (EIA). Η κατανάλωση ενέργειας στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ θα αυξηθεί κατά 90%, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά 17%.

 

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί από 524 τετράκις εκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες (BTU) το 2010 σε 820 τετράκις εκατομμύρια BTU το 2040. Η αύξηση της χρήσης της ενέργειας θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη που θα εξακολουθήσει να κορυφώνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η οποία τροφοδοτείται από την ισχυρή, μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Το ήμισυ της συνολικής αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας στον πλανήτη αποδίδεται στην Κίνα και την Ινδία.

 

Αλλαγές μεριδίων

 

Η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας θα συντελεστεί από όλες τις πηγές καυσίμων μέχρι το 2040. Τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να συνεχίσουν να προμηθεύουν μεγάλο μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο και άλλα υγρά καύσιμα θα παραμείνουν η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας, τα μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά ενέργειας θα πέσει από το 34% το 2010 σε 28% το 2040. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια θα είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο, με αύξηση κατά 2,5% ανά έτος. Παρ’ όλα αυτά, τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, κατέχοντας το 80% της χρήσης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2040.

 

Το φυσικό αέριο θα είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο στο μέλλον. Η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα αυξάνεται κατά 1,7% ετησίως. Η κατανάλωση του άνθρακα θα συντελείται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι η κατανάλωση υγρών καυσίμων μετά το 2030, εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσής του από την Κίνα. Η αύξηση της κατανάλωσης και των δύο αυτών τύπων καυσίμων στις επόμενες τρεις δεκαετίες αποδίδεται στον αργό ρυθμό ανάπτυξης που θα σημειώνεται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και στις σταθερά υψηλές τιμές του πετρελαίου.

 

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ έφτασε κατά μέσο όρο τα 112 δολάρια το βαρέλι το 2012,τον Ιούλιο του 2013 είχε πέσει στα 105 δολάρια το βαρέλι και αναμένεται να κυλήσει στα 100 δολάρια το 2014. Ομως, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς η τιμή του πετρελαίου σε πραγματικά δολάρια του 2011 θα φτάσει τα 106 δολάρια το βαρέλι το 2020 και τα 163 δολάρια το 2040.

 

Σχεδόν το 80% της προβλεπόμενης αύξησης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές θα τροφοδοτείται από την υδροηλεκτρική και την αιολική ενέργεια.

 

Η αιολική ενέργεια, ειδικότερα, έχει αναπτυχθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Από τις 5,4 τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες που θα προστεθούν, προερχόμενες από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2040,το 52% αποδίδεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια και το 28% στην αιολική. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην υδροηλεκτρική παραγωγή (82%) θα σημειωθεί στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ενώ περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης στην παραγωγή αιολικής ενέργειας (52%) θα συμβεί στις χώρες του ΟΟΣΑ.

 

Ηλεκτρική ενέργεια

 

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο θα αυξηθεί από 2,6 τρισ. κιλοβατώρες το 2010 σε 5,5 τρισ. το 2040, καθώς οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα ενισχύσουν την ανάπτυξη νέων πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο, η καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011, οι τρέχουσες πολιτικές για τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη του ΟΟΣΑ και η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας σε μη μέλη του ΟΟΣΑ στην Ασία συγχύζουν τους παράγοντες που χαρακτηρίζουν τις προβλέψεις για την πυρηνική ενέργεια.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες πολιτικές και τις ρυθμίσεις που περιορίζουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρο τον κόσμο για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν από 31 δισ. μετρικούς τόνους το 2010 σε 36 δισ. το 2020 και στη συνέχεια σε 45 δισ. μετρικούς τόνους το 2040, μια αύξηση που ανέρχεται σε 46%.

Scroll to top