anergoi-thema

01/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ε.Ε. ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Στα κράτη το μπαλάκι για την ανεργία

      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

ANERGIAΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή σηκώνει τα χέρια και ρίχνει το μπαλάκι στα κράτη-μέλη για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ανέργων, ιδίως των νέων, στην ευρωζώνη και γενικά στην Ε.Ε., σχολιάζοντας τα στοιχεία του Ιουνίου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat. Η Ελλάδα, με στοιχεία Απριλίου, διατηρεί την πρωτιά τόσο στη συνολική όσο και στην ανεργία των νέων.

 

Ερωτηθείς για την ανεξέλεγκτη πλέον πορεία της ανεργίας, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι το μπαλάκι βρίσκεται στα κράτη-μέλη, τα οποία οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί σε κοινοτικό επίπεδο, οι οποίες αποσκοπούν σε εύκολες προσλήψεις (η γνωστή μέθοδος της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με εύκολες προσλήψεις και απολύσεις, η οποία έχει αποτύχει παταγωδώς).

 

Ο ταύρος και τα κέρατα…

 

Τα κράτη-μέλη «πρέπει να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα», είπε ο εκπρόσωπος. Η Επιτροπή Μπαρόζο, λοιπόν, φροντίζει να βγάλει την ουρά της απέξω και επιρρίπτει την ευθύνη στα κράτη-μέλη…

 

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η συνολική ανεργία στη Ελλάδα ανήλθε με μπαγιάτικα στοιχεία Απριλίου στο επίπεδο του 26,9%, έναντι 26,8% τον Μάρτιο. Φυσικά, βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., με την Ισπανία να ακολουθεί με 26,3%, αλλά με στοιχεία Ιουνίου. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 17,4% και η Κύπρος με 17,3%. Οι μνημονιακές χώρες, λοιπόν, που ακολουθούν τη πολιτική της τρόικας, στην οποία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή…

 

Η Eurostat παρατηρεί ότι η υψηλότερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε στην Κύπρο (από 11,7% σε 17,3%) και στην Ελλάδα (από 23,1% σε 26,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά συνολικής ανεργίας στην ευρωζώνη έχουν η Αυστρία (4,6%), η Γερμανία (5,4%) και το Λουξεμβούργο (5,7%). Γενικά, το ποσοστό της συνολικής ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε τον Ιούνιο στο υψηλό επίπεδο του 12,1% και στην Ε.Ε. στο 10,9%. Τον Ιούνιο, οι άνεργοι στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 26,4 εκατ. άτομα, εκ των οποίων 19,2 εκατ. στην ευρωζώνη…

 

Στην ανεργία των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, η κατάσταση είναι πλέον δραματική στις χώρες του Νότου. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό (58,7% τον Απρίλιο, έναντι 58,5% τον Μάρτιο). Ακολουθούν η Ισπανία (56,1% τον Ιούνιο) και η Πορτογαλία (41%), που άφησε πίσω της την Ιταλία (39,1%). Ο μέσος όρος ανεργίας στους νέους τον Μάιο του 2013 ήταν 23,9% στην ευρωζώνη και 23,2% στην Ευρώπη των 27. Η Ε.Ε. είχε 5,5 εκατ. άνεργους νέους τον Ιούνιο, εκ των οποίων 3,5 εκατ. στις χώρες της ευρωζώνης.

 

……………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΔΣΑ: Ανεργος ένας στους δύο νέους δικηγόρους

 

Στα ύψη έφτασε η ανεργία στους νέους δικηγόρους της Αθήνας, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2013 άγγιξε το 44,92% σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Οι νέοι Αθηναίοι δικηγόροι αποτελούν το 30,15% της συνολικής δύναμης των μελών του ΔΣΑ, που είναι 21.550 δικηγόροι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από τους 6.487 νέους δικηγόρους της Αθήνας, οι 2.914 δεν έχουν ούτε μία παράσταση μέσα στο 2013, ενώ από 1-2 παραστάσεις είχαν 1.005, από 3-4 παραστάσεις οι 759, από 5-10 παραστάσεις οι 676, από 11-12 παραστάσεις οι 590 κ.λπ.

 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Γιώργος Κώτσηρας, υπογραμμίζει ότι «είναι αδιανόητο ένας νέος επιστήμονας, ένας νέος δικηγόρος να εργάζεται 12-14 ώρες την ημέρα για αμοιβή που δεν του αρκεί ούτε για τις βασικές του ανάγκες. Η ΕΑΝΔΑ έχει καταθέσει επίσημες προτάσεις στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας και στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει κινητροδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για τα πρώτα έτη άσκησης του επαγγέλματος».

 

Πάντως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται και ο αριθμός των νέων δικηγόρων που εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ηπείρους, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που εγκαταλείπουν τη δικηγορία για άλλα επαγγέλματα που μπορούν να τους εξασφαλίσουν την επιβίωση.

 

Μαρ.Δ.

 

Scroll to top