15/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόμματα και απο – κόμματα

      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Στη μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας υπήρξαν ουκ ολίγες απόπειρες για τη δημιουργία κομμάτων. Αλλες ήταν συγκροτημένες ιδεολογικά και πολιτικά και κατέγραψαν εκλογική επιτυχία, άλλες πάλι βασίστηκαν στη δυσαρέσκεια της στιγμής και στις προσωπικές φιλοδοξίες του αρχηγού, με συνέπεια το τέλος τους να έρθει άδοξα και γρήγορα.

 

Η σοβαρή κρίση, που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, μας έκανε να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να αναζητήσουμε την τύχη που είχαν πολιτικοί φορείς που προέκυψαν από αποχωρήσεις στελεχών, κατά κύριο λόγο από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

 

Ε.Σ.Κ.

 

Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Οικονομίας την περίοδο 1985-1987 από τον τότε «τσάρο» Κώστα Σημίτη προκάλεσε τη δυσαρέσκεια μερίδας του ΠΑΣΟΚ που είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος με ιδρυτή τον Γεράσιμο Αρσένη. Βραχύβιος ο βίος του, μηδαμινά τα ποσοστά του.

 

ΔΗ.ΑΝΑ.

 

Τον Σεπτέμβριο του 1985 και μετά την αποτυχία του να εκλεγεί αρχηγός της Ν.Δ., ο Κωστής Στεφανόπουλος ιδρύει τη Δημοκρατική Ανανέωση. Στις πυκνές εκλογικές αναμετρήσεις του ’89 και του ’90 το κόμμα εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά με έναν βουλευτή, ωστόσο έκτοτε ξεκινά η πτώση. Ο κ. Στεφανόπουλος εκλέγεται πάντως Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1995.

 

Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα

 

Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Αντώνης Τρίτσης ίδρυσε τον Μάιο του ’89 το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα. Στις 14 Οκτωβρίου του ’90 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη της Ν.Δ.

 

Πολιτική Ανοιξη

 

Η σφοδρή σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ έφερε την έξοδο του νυν πρωθυπουργού από τη Ν.Δ. και την ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης.Το 1993, το δημιούργημά του έλαβε 4,9% και εξέλεξε 10 βουλευτές, όμως τρία χρόνια αργότερα έμεινε εκτός Βουλής. Το 2000 δεν συμμετείχε στην εκλογές και για αρκετά χρόνια απείχε από την κεντρική σκηνή, διανύοντας την προσωπική του «πολιτική έρημο».

 

ΔΗ.Κ.ΚΙ.

 

Διαφωνώντας με τον επερχόμενο «εκσυγχρονισμό» στο ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοινώνει το ’95 το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, το οποίο στις εκλογές του ’96 μπαίνει στη Βουλή. Η συνέχεια δεν είναι ανάλογη και το 2004 ο πρόεδρός του αποφασίζει να το διαλύσει, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την Κεντρική Επιτροπή και η αντιπαράθεση έφτασε στα δικαστήρια.

 

ΛΑ.Ο.Σ.

 

Παρόμοιες διαλυτικές καταστάσεις με αυτές του Πάνου Καμμένου έζησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης διαφώνησαν με την αναδίπλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ, που ήρε τη στήριξή του προς την κυβέρνηση Παπαδήμου και λίγες ημέρες μετά προσχώρησαν στη Ν.Δ.

 

Από τότε άρχισε η μεγάλη «κατρακύλα», με μπαράζ αποχωρήσεων και άλλων βουλευτών, ενώ το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη καταποντίστηκε στη διπλή εκλογική αναμέτρηση Μαΐου -Ιουνίου, μένοντας εκτός νυμφώνος.

 

Φιλελεύθεροι – ΚΕΠ

 

Δύο ακόμη στελέχη της Ν.Δ. που τόλμησαν ανεπιτυχώς την έξοδο από το κομματικό «μαντρί» ήταν ο Στέφανος Μάνος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι Φιλελεύθεροι με έμβλημα τον ταύρο είχαν ζωή δύο ετών, ενώ το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών του νυν υπουργού Εξωτερικών «δοξάστηκε» δημοσκοπικά και μόνο…

 

Δημοκρατική Αναγέννηση

 

Τις δυνάμεις του ως προέδρου κόμματος δοκίμασε ο Στέλιος Παπαθεμελής, ιδρύοντας το 2003 τη Δημοκρατική Αναγέννηση. Συνεργάστηκε το 2004 με τη Ν.Δ. και εκλέχτηκε βουλευτής, ενώ τον Μάιο του 2012 συνενώθηκε με το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη, δημιουργώντας το εκλογικό σχήμα ΟΧΙ που έλαβε κάτι λιγότερο από 1%.

 

Δημοκρατική Συμμαχία

 

Τον Νοέμβριο του 2010 η Ντόρα Μπακογιάννη ιδρύει τη Δημοκρατική Συμμαχία, όμως στην κάλπη του περασμένου Μαΐου δεν συγκεντρώνει το απαιτούμενο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο. Η ΔΗ.ΣΥ. αναστέλλει τη λειτουργία της και η πρώην υπουργός επιστρέφει στη Ν.Δ. ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

 

Δημοκρατική Αριστερά

 

Νέο κόμμα και μάλιστα από «κούνια» κυβερνητικό αποτελεί η ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη, η οποία «γεννήθηκε» το καλοκαίρι του 2010 μετά την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το έκτο συνέδριο του Συνασπισμού. Η στήριξη των μέτρων λιτότητας επιφέρει αναβρασμό στην Κ.Ο., καθώς ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς πάνε κόντρα στη γραμμή της ηγεσίας.

 

Κοινωνική Συμφωνία

 

Το κόμμα της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη ήταν απότοκο της αντίθεσής τους με το δεύτερο Μνημόνιο, ωστόσο η –εκτός ΠΑΣΟΚ- προσπάθειά τους δεν είχε την κατάληξη που επιθυμούσαν…

 

Scroll to top