Pin It

Των Κατερίνας Κατή, Μαρίας Δήμα

 

Μετά τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, «ηγετική φυσιογνωμία εγκληματικής οργάνωσης», ο οποίος συνελήφθη προχθές στο σπίτι του παρέα με μια ορδή «φουσκωτών», απολογήθηκε χθες στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, το Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας βγήκε στη… γύρα σε εκτέλεση ακόμη πέντε ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος κατηγορουμένων που φέρεται να «συγκροτούν» την «ομάδα» του πρώην μεγαλομετόχου της Proton Bank.

 

Ετσι, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη Λαυρεντιάδη, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν… 600.000 ευρώ, συνελήφθησαν και τα τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, Τρύφωνας Κολίντζας (καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αντώνης Αθανάσογλου και Δημήτρης Σαραμαντής.

 

Οι αρμόδιες αρχές αναζητούσαν και άλλους δύο εμπλεκόμενους και φερόμενους ως βασικούς κατηγορούμενους στο σκάνδαλο της Proton Bank, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της στις 9/10/2011, αφού είχαν «εξατμισθεί» περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ο λόγος για τον Πέτρο Κυριακίδη, στενό συνεργάτη του Λαυρεντιάδη, και το τέως εκτελεστικό μέλος της τράπεζας, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, η οποία παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στις αρχές όταν ενημερώθηκε για την έκδοση εντάλματος σε βάρος της.

 

Την ίδια ώρα ο Λ. Λαυρεντιάδης νοσηλευόταν φρουρούμενος στον «Ευαγγελισμό», όπου μεταφέρθηκε μετά τη σύλληψή του, στα επείγοντα περιστατικά, παραπονούμενος για ταχυκαρδίες. Η ανακρίτρια πάντως δεν πτοήθηκε από την αδιαθεσία Λαυρεντιάδη και το απόγευμα πήγε στο νοσοκομείο όπου και άρχισε να του παίρνει απολογία καθώς ούτε ο ίδιος ζήτησε να λαβει τη νόμιμη προθεσμία.

 

Οι εξηγήσεις του δεν κράτησαν πολλή ώρα παρά τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει, καθώς φέρεται να έδωσε τυπική απολογία, και αμέσως μετά κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας.

 

Περίπου έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τη διαβίβαση στην ανακρίτρια της ογκωδέστατης δικογραφίας, κρίθηκε αναγκαία η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του «πρωταγωνιστή» και των φερομένων ως βασικών εμπλεκομένων στη δικογραφία των συνολικά 29 κατηγορουμένων.

 

Το ένταλμα σε βάρος Λαυρεντιάδη εκδόθηκε επειδή θεωρήθηκε ύποπτος φυγής, παρά το γεγονός ότι του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Κι αυτό, καθώς στοιχεία που προέκυψαν από απαντήσεις αιτημάτων δικαστικής συνδρομής μαρτυρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ύπαρξη μεγάλων τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού, ικανών να του εξασφαλίσουν την υποδομή για να να διαφύγει στο εξωτερικό.

 

Η ποινική αξιολόγηση της μεγάλης υπεξαίρεσης από την Proton Bank δρομολογήθηκε μετά το πόρισμα της Αρχής κατά του βρόμικου χρήματος, στο οποίο περιγράφονταν αδικήματα οργανωμένου εγκλήματος.

 

Το πόρισμα περιέγραφε «συγκρότηση ομάδας» (για τα επτά μέλη της διοίκησης της τράπεζας που ήταν και στην επιτροπή πιστοδοτήσεων), στην οποία απέδιδε «διαρκή δράση» καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 αλλά και «δόλο». Ως «ηγετική φυσιογνωμία» της ομάδας εμφανιζόταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

 

Στο «κάδρο» μπήκαν αμέσως και τα τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., Τ. Κολίντζας, Α. Αθανάσογλου, Αθαν. Παπασπηλιού, Δημ. Σαραμαντής, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου και Γραμματική Αρβανίτη.

 

Τα ποσά που εκταμιεύθηκαν από τα ταμεία της τράπεζας κατά την επίμαχη περίοδο σε δάνεια με προνομιακούς όρους προς «εταιρείες αμέσου ή εμμέσου επιρροής Λαυρεντιάδη» ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ.

 

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 29 προσώπων για κακουργήματα που επισύρουν ποινές ισοβίων, όπως «συγκρότηση-διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, υπεξαίρεση και απιστία».

 

Πριν από λίγες ημέρες το Πρωτοδικείο διέταξε τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του Λαυρεντιάδη και των συγκατηγορουμένων του μέχρι του ύψους των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ έπειτα από αίτηση μεμονωμένων μικρομετόχων της Proton.

 

Σε εξέλιξη είναι όμως και η έρευνα του εισαγγελέα Δραγάτση για τις εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη «Νεοχημική» (διανομέας χημικών πρώτων υλών σε εταιρείες στη νοτιοανατολική Ευρώπη) και τη φαρμακευτική «Alapis».

 

Σε ό,τι αφορά τη «Νεοχημική», σε βάρος του έχουν προσφύγει εφτά ελληνικές και ξένες τράπεζες που τον κατηγορούν για κακουργηματική απάτη, χειραγώγηση της μετοχής της «Νεοχημικής», κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

 

Οι τράπεζες κατηγορούν τον Λαυρεντιάδη και συνεργάτες του, που ήταν διευθυντικά στελέχη της «Νεοχημικής», ότι παρουσίασαν αλλοιωμένους ισολογισμούς και «φούσκωσαν» την τιμή της, πετυχαίνοντας να πάρουν το 2008 δάνεια 500 εκατ. ευρώ.

 

Η «Νεοχημική» μεταβιβάστηκε πριν από πέντε χρόνια στην αμερικανική Carlyle έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ, και εν συνεχεία αγοράστηκε εκ νέου από τον κ. Λαυρεντιάδη σε πολύ χαμηλότερη τιμή, όταν οι Αμερικανοί ανακάλυψαν πως τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη ήταν «πειραγμένα».

 

Η Carlyle πήρε πίσω τα κεφάλαια που διέθεσε η ίδια, ο δε Λαυρεντιάδης αγόρασε… με κέρδος 500 εκατομμύρια, ενώ οι τράπεζες έμειναν με τα ισόποσα… δάνεια στα χέρια.

 

Scroll to top