02/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε 2 κατηγορίες υπαλλήλων ο λαχνός της διαθεσιμότητας

Πρόκειται για όσους μπήκαν στο Δημόσιο πριν συσταθεί το ΑΣΕΠ το 1994 και αυτούς που βρέθηκαν σ’ αυτό από το 2000-2004 με τα Προεδρικά Διατάγματα της Βάσως Παπανδρέου και του Προκόπη Παυλόπουλου.
      Pin It

Πρόκειται για όσους μπήκαν στο Δημόσιο πριν συσταθεί το ΑΣΕΠ το 1994 και αυτούς που βρέθηκαν σ’ αυτό από το 2000-2004 με τα Προεδρικά Διατάγματα της Βάσως Παπανδρέου και του Προκόπη Παυλόπουλου

 

Των Μπάμπη Αγρολάμπου, Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Στους υπαλλήλους ηλικίας 50 ετών και άνω, που είχαν μπει στο Δημόσιο πριν συσταθεί το ΑΣΕΠ το 1994, και στην κατηγορία των υπαλλήλων που είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, από το 2000 και το 2004 με τα Προεδρικά Διατάγματα της Β. Παπανδρέου και του Π. Παυλόπουλου, αντίστοιχα, έπεσε ο πρώτος λαχνός της διαθεσιμότητας.

 

Από τα στοιχεία που απέστειλαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων στο γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη προβάλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά προβλήματα και είναι πιθανό να ζητηθούν τις επόμενες ημέρες συμπληρωματικές καταστάσεις.

 

Το κριτήριο του ΑΣΕΠ που ετέθη ως κυρίαρχο στη σάρωση των υπαλλήλων, σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά προσόντα, έφερε στη χειρότερη θέση τους παλαιούς υπαλλήλους, δευτεροβάθμιας, τεχνικής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αυτοί αντιπροσωπεύουν περίπου το εν τρίτον των 12.500 πρώτων υπαλλήλων που θα περάσουν σε κινητικότητα, μαζί με άλλους 1.500 που προστέθηκαν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολλές εξαιρέσεις με τη μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων.

 

Ο τελικός διάλογος

 

Οι υπάλληλοι αυτοί είναι ως επί το πλείστον σε προσωποπαγείς θέσεις, που θα πρέπει να καταργηθούν. Η αναλογία τηρήθηκε σε γενικές γραμμές από όλα τα υπουργεία, ωστόσο, τον τελικό λόγο θα έχει η τριμελής επιτροπή ελέγχου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ.

 

Η δεύτερη κατηγορία, των εργαζομένων αορίστου χρόνου, είναι κυρίως διοικητικοί, που εργάζονταν πριν από το 2000 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τουλάχιστον μία διετία και τώρα έχουν συνολική υπηρεσία πάνω από 17 χρόνια. Η απόλυση αυτών θεωρείται ότι δεν προσκρούει σε νομικά προβλήματα, αν και η τοποθέτησή τους έγινε σε θέσεις προσωποπαγείς. Τα ζητήματα αυτά όμως είναι τα τελευταία που απασχολούν την κυβέρνηση αυτή την ώρα. Η αγωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εστιάζεται κατ΄ αρχήν στην τήρηση των οδηγιών που είχαν δοθεί στα άλλα υπουργεία. Οι διαδικασίες εκτελέστηκαν από τους γενικούς διευθυντές, με βάση τα τελευταία οργανογράμματα που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο μόλις πριν από μερικές ημέρες.

 

Οι διευθύνσεις των υπουργείων έκοψαν προσωπικό, σύμφωνα με τους αριθμούς που είχαν δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα τμήματα που είχαν αξιολογηθεί στο τέλος της κλίμακας. Από την πρώτη αξιολόγηση ανά υπουργείο ζητήθηκε να εξαιρεθούν όσοι είχαν περάσει κατόπιν γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και οι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

 

Από εκεί και πέρα οι υποψήφιοι του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας κατανεμήθηκαν αναλογικά, με βάση τον αριθμό προσωπικού που απασχολεί κάθε διεύθυνση ή οργανισμός υπουργείου.

 

Από το υπουργείο Εργασίας

 

Ενδεικτικά, από το υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας κατανέμονται ως εξής:

 

•250 εργαζόμενοι από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

 

•200 από το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ),

 

•75 από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)

 

•29 από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ),

 

•20 από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ)

 

•Οι υπόλοιποι (έως 26) θα προέρχονται από την Κεντρική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας.

 

Το ζήτημα, που επίσης δεν έχει απαντηθεί, είναι αν η διαδικασία έτσι όπως κινήθηκε και τα κριτήρια που έθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας ή θα συμβεί ό,τι έγινε προ ολίγων ημερών με το υπουργείο Παιδείας που υποχρεώθηκε να άρει την εξαίρεση των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.

 

………………………………………………………………………………………………………………

 

Μαζική η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ

 

Οι εργαζόμενοι «βρίσκονται εν βρασμώ». Δύσκολα θυμάται κανείς μαζικότερη συγκέντρωση Αύγουστο στο κέντρο της Αθήνας και όπως φαίνεται η σκληρή στάση της κυβέρνησης θα απαντηθεί με δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών που ακολούθησε ενάντια στις απολύσεις που δρομολογούνται.

 

Συνέχεια των αντιδράσεων των εργαζομένων αναμένεται σήμερα στις 10.30 έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συνέχεια στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης δόθηκε μέσω της άρνησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να δεχτεί αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ. «Επικαλέστηκε υποχρεώσεις που έχει. Επρεπε να ακούσει τουλάχιστον τις απόψεις των εργαζομένων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, σε ενημέρωση προς τους συναδέλφους του. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ντριβαλάς εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2014 θα ξεπεράσουν τις 15.000. «Οι μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα θα οδηγήσουν σε μια κοινωνία πολύ πιο φτωχή, με πολύ πιο επισφαλή διαβίωση. Πρέπει να ανατρέψουμε την πολιτική τους» υπογράμμισε στην εφημερίδα μας η Δέσποινα Σπανού, μέλους του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ.

 

Μεγάλη η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση. Αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μεταξύ των οποίων και το δικό του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τον Αύγουστο, οι οποίες θα καταλήξουν σε απεργιακό αγώνα διαρκείας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Ούτε θα κλάψουμε, ούτε θα στενοχωρηθούμε. Θα αγωνιστούμε ενάντια στη βάρβαρη πολιτική» κατέληξε.

 

Εξίσου μεγάλη και η συμμετοχή των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη προχωρήσει σε 48ωρη απεργία Πέμπτη και Παρασκευή.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

Scroll to top