Ο τουρκικός Τύπος και οι ασαφείς απαντήσεις της Αντιτρομοκρατικής εμπλέκουν στην υπόθεση του οπλισμού, που κατασχέθηκε σε φουσκωτό ανοιχτά της Χίου, τη ΜΙΤ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία άσκησε πιέσεις στις ελληνικές αρχές
Του Μάνου Τσαλδάρη
Υπόνοιες ότι στην υπόθεση σύλληψης των μελών της τουρκικής οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο) σε φουσκωτό ανοιχτά της Χίου υπήρξε ανάμιξη κι άλλων -ημεδαπών ή αλλοδαπών- υπηρεσιών, εκτός από το Λιμενικό και την Αντιτρομοκρατική, δημιουργήθηκαν χθες, από την «επίσημη» παρουσίαση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπου αντί να καλυφθούν τα κενά, γεννήθηκαν κι άλλα.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών να απαντήσουν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, διεφάνη ότι το θέμα υπερέβαινε τις αρμοδιότητές τους, καθώς δεν επρόκειτο για μια καθαρά αστυνομική υπόθεση, για την οποία είτε δεν τους παρασχέθηκαν όλες οι παράμετροι και οι πληροφορίες, με συνέπεια να εμφανίζονται πως είχαν ελλιπείς γνώσεις, είτε δεν τους είχε δοθεί η εξουσιοδότηση να επεκταθούν σε θέματα πέραν των στενών ορίων της υπηρεσίας τους. Ετσι, όταν ρωτήθηκαν εάν από τις έρευνες δικαιολογούνται οι αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς για την ύπαρξη «στρατοπέδου» στο Λαύριο, αντί για μια ξεκάθαρη απάντηση αναφέρθηκε ότι «δεν μπορεί η ερώτηση να απαντηθεί καθώς η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη», ενώ στο ερώτημα εάν υπάρχει «γιάφκα» του DHKP-C στη χώρα μας, η απάντηση ήταν ότι «το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Τα ανωτέρω, μάλιστα, συνέβαιναν τη στιγμή που στη γειτονική χώρα υπήρχαν αρκετά δημοσιεύματα που μιλούσαν ευθέως για παρέμβαση των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ στις ελληνικές. Χαρακτηριστικά, η «Milliyet», σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της με τον τίτλο «Οι ΗΠΑ σταμάτησαν το αιματηρό σχέδιο», ανέφερε πως: «Οι ΗΠΑ πίεσαν την Ελλάδα για να συλλάβει τα μέλη της DHKP-C που μετέφεραν οπλισμό από τη Χίο προς το Τσεσμέ». Στο ίδιο κείμενο επίσης ανέφερε ότι «οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) έλαβαν την πληροφορία πως οι επίδοξοι δράστες θα έφευγαν από την Ελλάδα» και ότι «η ΜΙΤ ενημέρωσε τις ΗΠΑ, που με τη σειρά τους πίεσαν την Ελλάδα για να ξεκινήσει η επιχείρηση της σύλληψής τους».
Διανυκτέρευσαν στη Μυτιλήνη
Για το μόνο που ήταν κατηγορηματικοί ήταν ότι τα όπλα δεν προέρχονταν από τον ελληνικό στρατό. Αγνοούσαν πώς έφτασαν τα όπλα στο νησί. Εμαθαν όμως ότι στις 26/7 ο 22χρονος σπουδαστής και ο 51χρονος, στον οποίο είχε παραχωρηθεί το φουσκωτό, είχαν ταξιδέψει στη Μυτιλήνη με πλοίο από τον Πειραιά, όπου και διανυκτέρευσαν. Εκεί συναντήθηκαν με έναν 50χρονο Ελληνα που έχει σουβλατζίδικο στην Αθήνα και με ένα 54χρονο Τούρκο. Ολοι μαζί ταξίδεψαν για τη Χίο, όπου συναντήθηκαν με τον 55χρονο Χασάν Μπιμπέρ και τον 33χρονο Μεχμέτ Υαϊλά (τα στοιχεία του αποκαλύφθηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ) και στις 30/7 ξεκίνησαν από τα Καρδάμυλα, για να αποβιβαστούν στο Καραντουρούμ της Σμύρνης. Ο Μπιμπέρ, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία, το 2012 είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Εκείνο το διάστημα δεν ήταν καταζητούμενος, όμως μετά την επίθεση είχε εκδοθεί Ερυθρά Αγγελία της Interpol εις βάρος του. Ο Υαϊλά είχε μπει στη χώρα τον Ιανουάριο, εντοπίστηκε στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησε άσυλο, όμως το αίτημα απορρίφθηκε καθώς δεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη.
Ο Μπιμπέρ είχε δηλώσει τόπο κατοικίας τα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στην οδό Τζαβέλλα 3 στα Εξάρχεια, όπου και πιάστηκαν οι άλλοι δύο Τούρκοι, που διώκονται στη χώρα τους με εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στο DHKP-C. Ο 48χρονος είχε γαλλικό διαβατήριο που κλάπηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο 2013 από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας και ο 51χρονος διωκόταν από τις γερμανικές αρχές. Τον είχαν συλλάβει για χρηματοδότηση του DHKP-C, είχε φυλακιστεί για τέσσερα χρόνια, πήρε άδεια, την παραβίασε και καταζητούνταν. Οταν συνελήφθη, λέγεται ότι έσβηνε αρχεία από το κομπιούτερ της Επιτροπής. Οι αστυνομικοί μάλιστα πιστεύουν ότι έχουν «να κάνουν με ένα τμήμα από το ένοπλο κομμάτι της οργάνωσης».
Από τους Ελληνες συλληφθέντες, πιο σημαντικός θεωρείται ότι είναι ο 50χρονος σουβλατζής, ενώ ο «ανεπάγγελτος» 51χρονος είχε πάρει το φουσκωτό από έναν Τούρκο που αναζητείται, ενώ στο σπίτι του στο Μπραχάμι άνοιξε μετά από μιάμιση ώρα την κλειδωμένη πόρτα ένας επίσης Τούρκος φίλος του. Ολοι γνώριζαν πως μετέφεραν μέλη τουρκικής οργάνωσης -δεν ήξεραν ποιας-, γι’ αυτό παραπέμπονται με τον τρομονόμο. Οι αστυνομικοί δεν εξήγησαν γιατί, όταν άκουσαν τη σειρήνα του σκάφους του Λιμενικού, έσβησαν τη μηχανή και δεν πέταξαν τον οπλισμό. Οι έρευνες, βέβαια, συνεχίζονται.