Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών φορείς μεταδοτικών νοσημάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να κολλήσουν ηπατίτιδα, AIDS ή φυματίωση συγκρατουμένους τους, αφού κανένας από τους υπεύθυνους δεν ενδιαφέρεται για τη θεραπεία των ασθενών
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
«Κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να κολλήσουμε ηπατίτιδα, AIDS, φυματίωση», καταγγέλλουν πρώην κρατούμενοι. Σωρεία καταγγελιών από πρώην κρατουμένους σε κέντρα κράτησης -σε Κόρινθο, Αμυγδαλέζα και Κομοτηνή- ακούστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. Επισήμαναν ότι ο θάνατος του συμπατριώτη τους Μοχαμάντ Χασάν, που νόσησε σοβαρά αλλά δεν του έγινε διάγνωση ούτε θεραπεία στους 11 μήνες που κρατούνταν στην Κόρινθο, δεν είναι μεμονωμένο συμβάν. «Αυτός ο άνθρωπος είχε AIDS και κρατούνταν εκεί χωρίς κανέναν έλεγχο. Αυτό το έγκλημα το θεωρώ μεγαλύτερο.
Ενα ξυραφάκι για δέκα
»Κινδυνεύουν οι συγκρατούμενοί του, που στοιβάζονταν στον ίδιο θάλαμο και μοιράζονταν πιθανόν κοινά είδη υγιεινής – αφού δινόταν ένα ξυραφάκι για δέκα ή για περισσότερα άτομα», είπε ο Γιονούς Μοχαμαντί, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.
Με ένα χαρτί που του λέει να εγκαταλείψει την Ελλάδα σε 15 μέρες γύρισε ο 22χρονος Moυρταζά από το κέντρο κράτησης της Κομοτηνής. Από τα πρώτα θύματα του «Ξενίου Διός» που ξεκίνησε πέρυσι 4 Αυγούστου, ο Μουρταζά αφέθηκε στους 12 μήνες. Αν είχε κάνει αίτηση ασύλου, θα τον κρατούσαν 18. «Οι τουαλέτες είναι χαλασμένες και τα νερά της αποχέτευσης στάζουν από το ταβάνι στους θαλάμους. Η οσμή είναι μόνιμη. Μπάνιο κάναμε εφτά μήνες με κρύο νερό. Φαγητό φέρνουν τέσσερις εταιρείες κέτερινγκ. Στη μία τρώγεται μόνο το ψωμί. Στις άλλες ούτε το ψωμί δεν τρώγεται», μας είπε ο συγκρατούμενός του Μοχαμάντ.
Ξυλοδαρμοί και κακό φαγητό
Για κακομεταχείριση, ταπείνωση και ξυλοδαρμούς από αστυνομικούς μίλησαν σχεδόν όλοι οι πρώην κρατούμενοι, μαζί με αναφορές στο κακό και λίγο φαγητό, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη ιατρικής φροντίδας. Ειδικά στην Κόρινθο, όπως επιβεβαιώνεται από το Ελληνικό Συμβούλιο για του Πρόσφυγες, υπάρχουν σοβαρά ασθενείς που δεν μεταφέρονται στο νοσοκομείο, μολονότι το ζητάνε. Ηπατίτιδα, φυματίωση, HIV είναι μερικά από τα μεταδιδόμενα νοσήματα που έχουν εντοπιστεί, ενώ από τα πέντε συνολικά κέντρα κράτησης στην Ελλάδα, μόνο στην Ξάνθη γίνονται εξετάσεις, τηρείται ιατρικός φάκελος και γίνεται συστηματική θεραπεία σε όσους ασθενούν.