02/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργασία στο λιοπύρι

Ποια μέτρα πρέπει να παίρνουν οι εργοδότες για να μετριάζεται η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων. Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.
      Pin It

Ποια μέτρα πρέπει να παίρνουν οι εργοδότες για να μετριάζεται η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων. Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, θα πρέπει τώρα το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες να λαμβάνονται ξεχωριστά μέτρα, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στην αυξημένη σωματική καταπόνηση που συνεπάγεται η έκθεση στη ζέστη, ειδικά στις περιπτώσεις όσων απασχολούνται σε χειρωνακτικές ή εξωτερικές εργασίες. Ετσι, έχει κριθεί ότι οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κ.ο.κ.), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κ.ο.κ.), οι γυναίκες κατά την κύηση.

 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν χρήζουν αυξημένης προστασίας, την οποία βέβαια θα πρέπει να προσφέρουν οι εργοδότες. Μάλιστα, οι πλέον επιβαρημένοι από θερμική άποψη εργασιακοί χώροι θεωρούνται οι υπαίθριοι χώροι ή όταν οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. οικοδομές, οδικά ή άλλα έργα, αγροτικές εργασίες, ταχυμεταφορές με δίκυκλο κ.ά.), οι στεγασμένοι αλλά με ειδική παραγωγική δραστηριότητα (π.χ. χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες, υπαίθριες εργασίες κ.λπ.) και οι χώροι όπου τελούνται βαριές χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, οικοδομές κ.λπ.).

 

Ετσι στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

 

• Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας, όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος.

 

• Η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του, με την ενεργό συμμετοχή του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους.

 

• Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

 

• Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών.

 

• Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους.

 

• Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως τη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10–15 βαθμών Κελσίου, τον προγραμματισμό των εργασιών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε συνεργασία και με τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας. Ειδικότερα δε για τις υπαίθριες εργασίες, προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

 

Η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες

 

Στην περίπτωση της πολλαπλής απασχόλησης, ο εργαζόμενος παρέχει στην ίδια χρονική περίοδο την εργασία του σε πολλούς εργοδότες, με καθέναν από τους οποίους συνδέεται με αυτοτελή σύμβαση εργασίας. Οι πολλαπλά απασχολούμενοι δικαιούνται από όλους τους εργοδότες, εκτός από τον μηνιαίο μισθό, τη νόμιμη άδεια, ανάλογο επίδομα αδείας, δώρα εορτών. Σε περίπτωση απόλυσης από κάποιον εργοδότη, δικαιούνται τη νόμιμη αποζημίωση λόγω καταγγελίας συμβάσεως, ανεξάρτητα από την εργασία τους στους υπόλοιπους. Τέλος, για τους πολλαπλά απασχολούμενους, ισχύουν ειδικές διατάξεις για την ασφάλιση στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να απασχολείται μέχρι και σε τρεις εργοδότες μέσα στην ίδια μέρα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ. Ο κλάδος ασφάλισης εξαρτάται από την ειδικότητα με την οποία απασχολείται ο μισθωτός (κλάδος Βαρέων, Μικτών, ασφάλισης συγγενικού προσώπου, Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης). Η καταβολή των εισφορών προς το ΙΚΑ είναι ανάλογη με το ύψος των αποδοχών που λαμβάνει ο εργαζόμενος. Παρ’ όλα αυτά, είναι δυνατόν να επιστραφεί μέρος των εισφορών προς τον εργαζόμενο, ύστερα από σχετική αίτησή του, εφόσον το σύνολο των αποδοχών του εργαζόμενου ξεπερνά το εκάστοτε ισχύον ανώτατο όριο αποδοχών επί του οποίου υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή 5.543,55 ευρώ μηνιαίως.

 

……………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

 

Πτώχευση εργοδότη και εργαζόμενοι

 

Συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα η σύμβαση εργασίας ενός εργαζόμενου, αν η επιχείρηση στην οποία απασχολούνταν πτωχεύσει. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση πτώχευσης του εργοδότη και διακοπής των εργασιών της επιχείρησής του, για να λυθούν οι συμβάσεις εργασίας που υπάρχουν με τους μισθωτούς, πρέπει πρωτίστως να τηρηθούν οι νόμιμες διατυπώσεις της απόλυσης, γιατί διαφορετικά θεωρείται ότι εξακολουθούν αυτές να ισχύουν. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα πρέπει να καταγγείλει εγγράφως τη σύμβαση εργασίας και βέβαια να καταβάλει την αποζημίωση απόλυσης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μισθωτοί έχουν αξίωση να πληρωθούν τις αποδοχές τους και παράλληλα να συνεχίζεται η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ. Ετσι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η πτώχευση του εργοδότη και η παύση των εργασιών της επιχείρησής του από την αιτία αυτή δεν αναιρεί το δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης. Αυτή καταβάλλεται από την πτωχευτική περιουσία και οι εργαζόμενοι ικανοποιούνται προνομιακά. Οι μισθωτοί σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη προστατεύονται από τον αυτοτελή λογαριασμό του ΟΑΕΔ που έχει ιδρυθεί γι’ αυτή την περίπτωση. Ο εργαζόμενος απολαμβάνει αυτό το προνόμιο από τον προηγούμενο μήνα της απόφασης που κήρυξε την πτώχευση και όχι από την ημέρα παύσης των πληρωμών.

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης στο μόρφωμα-έκτρωμα της μεταβατικής Δημόσιας Τηλεόρασης. Η προκήρυξη για την πλήρωση εποχικού προσωπικού (συμβάσεις δύο μηνών) στον μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα αφορά -σε πρώτο στάδιο- 589 θέσεις και όχι 2.000 όπως ανακοινώθηκε αρχικά, εκ των οποίων οι 151 προορίζονται για την κάλυψη θέσεων δημοσιογράφων. Ειδικότερα, αφορά την πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου – διάρκειας δύο μηνών, «για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα για τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι τη σύσταση του μόνιμου δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης». Η μισθοδοσία του προσωπικού αυτού εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 3.200.000 €. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.minfin.gr μέχρι σήμερα 2 Αυγούστου 2013, ενώ το έντυπο της αίτησης μπορείτε να το βρείτε στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση.

 

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

 

Δεν είναι απαραίτητη η υπογραφή του εργαζόμενου στο μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα που πρέπει να χορηγείται και αφορά τις τακτικές αποδοχές του, καθώς υποχρέωση του εργοδότη είναι μόνο να του το χορηγεί. Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία: «Στους εργαζόμενους που, με βάση συμφωνία με τον εργοδότη αμείβονται με ενιαίο συνολικό μισθό, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί σημείωμα στο οποίο να αναφέρονται ο ενιαίος συνολικός μισθός που έχει συμφωνηθεί και οι επ’ αυτού κρατήσεις, καθώς και αναλυτικά οι αποδοχές τις οποίες θα εδικαιούντο να λάβουν εάν αμείβονταν με βάση κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση και οι επί των ανωτέρω αποδοχών κρατήσεις». Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χορηγεί εξοφλητικό σημείωμα στους εργαζόμενους, στο οποίο θα αναφέρεται ο συμφωνημένος μισθός. Ετσι προκύπτει μεν υποχρέωση του εργοδότη να χορηγεί στους εργαζόμενους εκκαθαριστικά σημειώματα, δεν προκύπτει όμως υποχρέωση ύπαρξης υπογραφής τους επ’ αυτών ότι τα παρέλαβαν.

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Δεν είναι όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υπογράφει ένας εργοδότης με κάποιον εργαζόμενο, ώστε να παρακάμψει την εργατική νομοθεσία και τις προστατευτικές τις διατάξεις, έγκυρες. Ετσι, έχει κριθεί ως προς τη σύμβαση εργασίας που συνδέεται με την εκτέλεση ορισμένου έργου ότι, για να θεωρηθεί ορισμένου χρόνου, θα πρέπει η εκτέλεση του έργου να μην αποτελεί απλώς την αιτία πρόσληψης του εργαζομένου, αλλά να καθορίζει, κατά τη θέληση των μερών, τη διάρκεια της εργασίας. Αν δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο χρόνος εκτελέσεως του έργου, ο οποίος είναι κοινώς γνωστό ότι στα μεγάλα ιδίως έργα συνεχώς παρατείνεται, είναι κατ’ ανάγκην απροσδιόριστος και ο χρόνος λήξεως της συμβάσεως εργασίας. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην άκυρη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου δεν ανακύπτει θέμα καταγγελίας για τη λύση της, η οποία προϋποθέτει έγκυρη διαρκή σύμβαση, την οποία λύει η καταγγελία για τον εφεξής μέχρι της συμπληρώσεως της ορισμένης διάρκειας της συμβάσεως χρόνο, εφόσον υφίσταται για το έγκυρο της καταγγελίας σπουδαίος λόγος. Στην περίπτωση αυτή, λόγω της ακυρότητας της σύμβασης εργασίας, είναι άκυροι και οι λοιποί συμφωνηθέντες όροι περί του ύψους της αμοιβής, περί συνυπολογισμού στις οφειλόμενες αποδοχές διαφόρων επιδομάτων κ.λπ.

 

 

Scroll to top