Επίθεση του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά στην κυβέρνηση για το λιμάνι
→Η αντίστροφη μέτρηση για το λιμάνι της Πάτρας άρχισε από τον Μάρτιο όταν το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τις εναλλακτικές του προτάσεις
Του Δημήτρη Τερζή
Για διγλωσσία κατηγορεί την κυβέρνηση ο Δήμος της Πάτρας έπειτα από την απόρριψη της τροπολογίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αναφορικά με την οριστική παράδοση μέρους του λιμανιού στον δήμο. Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος της Πάτρας επιμένει ότι οριστική λύση στο θέμα της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου μπορεί να δοθεί μόνο με την προώθηση από το Υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο (και όχι από τα Υπουργεία Τουρισμού, Ναυτιλίας κ.ά.) νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα είναι δυνατή η παραχώρηση παραθαλάσσιων εκτάσεων για πλήρη διαχείριση από τους ΟΤΑ.
Υπενθυμίσεις
»Ο Δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς ασκεί συνεχώς πιέσεις και προωθεί μέσω της ΚΕΔΕ αυτή την λύση, καθώς είναι η μόνη ρεαλιστική και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε ό,τι αφορά την στάση των κυβερνητικών στελεχών απέναντι στο θέμα, υπενθυμίζονται οι δεσμεύσεις που κατά καιρούς έχουν αναληφθεί, όπως από τον τότε Υπουργό Οικονομικών και πρώην και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο. Για άλλη μια φορά η Πάτρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την προκλητική αναξιοπιστία κυβερνητικών στελεχών πρώτης γραμμής που οφείλουν να απολογηθούν στους πολίτες της πόλης μας, για την δίγλωσση στάση τους».
Από τις αρχές του Μάρτη είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το λιμάνι της Πάτρας όταν το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε τις δύο εναλλακτικές περιπτώσεις που εξετάζει αναφορικά με τη στρατηγική αξιοποίησης των 12 Οργανισμών Λιμένων Α.Ε.: α) την παραχώρηση των επιμέρους δραστηριοτήτων του λιμένα με συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και β) την ενιαία παραχώρηση του συνόλου των δραστηριοτήτων του λιμένα (Master Concession), μέσω πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Α.Ε. και παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του λιμένα μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Α.Ε., προκειμένου να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές και να εξασφαλιστούν επενδύσεις και υψηλά επίπεδα υπηρεσιών.
Στη δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα θα ήταν ίσως πιο δύσκολα για το θαλάσσιο μέτωπο και την οριστική παραχώρηση, καθώς στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβαστεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των 3.500 μέτρων, που προσωρινά έχουν παραχωρηθεί στον δήμο. Στην περίπτωση των επιμέρους δραστηριοτήτων υπήρχε επίσης κίνδυνος να μη σωθεί το θαλάσσιο μέτωπο, καθώς οι επενδύσεις ενδέχεται να αφορούσαν τα συγκεκριμένα τμήματα της παραλιακής ζώνης.