04/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλοκαιρινές e-αναγνώσεις

Το ηλεκτρονικό βιβλίο ενδιαφέρει όλο και περισσότερους. Ολο και πιο συχνά βλέπω κόσμο να διαβάζει με ηλεκτρονικούς αναγνώστες σε καφέ, λεωφορεία ή στην παραλία.
      Pin It

Το ηλεκτρονικό βιβλίο ενδιαφέρει όλο και περισσότερους. Ολο και πιο συχνά βλέπω κόσμο να διαβάζει με ηλεκτρονικούς αναγνώστες σε καφέ, λεωφορεία ή στην παραλία

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Eχω ένα kindle, τον αναγνώστη της Amazon (δεν το διαφημίζω, το αγόρασα) και πραγματικά δεν ξεχωρίζω αν διαβάζω σε χαρτί ή όχι. Και μία από τις πιο σημαντικές χρήσεις του είναι να βάζω τα δικά μου κείμενα μέσα και να τα διαβάζω με την ησυχία μου και όχι στον υπολογιστή. Το μόνο που δεν έχω καταφέρει να κάνω με άνεση είναι να διαβάζω αρχεία pdf. Η σελίδα είναι πολύ μεγάλη για να διαβαστεί σε οθόνη 6 ιντσών. Αν οι ανάγκες σας, λοιπόν, συμπεριλαμβάνουν την ανάγνωση εγγράφων σε pdf καλύτερα να χρησιμοποιήσετε tablet. Ή να χρησιμοποιήσετε μια πανάλαφρη, πανεύκολη και εντελώς δωρεάν εφαρμογή, το Calibre. Μετατρέπει εύκολα και γρήγορα τα αρχεία κειμένου σε αρχεία ηλεκτρονικού αναγνώστη. Και αν το pdf σας είναι στα αγγλικά, το πιο πιθανό είναι να σας το μετατρέψει για να το διαβάσετε άνετα στη συσκευή σας. Τα ελληνικά είναι άλλη ιστορία, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα καταλήξετε με μια οθόνη γεμάτη αιγυπτιακά σύμβολα!

 

Πειραματιστείτε, δοκιμάστε στους φίλους σας για να βρείτε τι σας ταιριάζει. Και μη σας κάνει εντύπωση που μερικές φορές θα βρείτε το ηλεκτρονικό βιβλίο στην ίδια ή και ακριβότερη τιμή από το κανονικό, παρ’ όλο που έχετε ξεφορτωθεί το χαρτί και τη διανομή, δηλαδή τα βασικότερα έξοδα. Η αιτία είναι τα διάφορα μονοπώλια που κρατούν τις τιμές ψηλά καθώς και ο μεγαλύτερος ΦΠΑ. Χάος!

 

Τέλος, μην ξεχνάτε τον eanagnostis.gr για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες και διαγωνισμούς (ναι, εδώ κάνω διαφήμιση γιατί ο Μιχάλης Καλαμαράς είναι εξαίρετος στη δουλειά του και φίλος).

 

Αλλά ως συνήθως ξέφυγα από αυτό που ήθελα να πω αρχικά. Και αυτό είναι η μεγάλη καινοτομία της εύκολης και ανέξοδης αυτοέκδοσης, την οποία βλέπω ν’ αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Μέχρι και πρόσφατα διάφοροι επιτήδειοι «ξεζούμιζαν» επίδοξους συγγραφείς για να τους εκδώσουν τα βιβλία τους. Σήμερα πια, με διάφορες μεθόδους (τις οποίες θα αναλύσουμε διεξοδικότερα σύντομα), ο καθένας μπορεί να εκδώσει το βιβλίο του και να δοκιμάσει την τύχη του στο ευρύ κοινό. Προσφέροντάς το δωρεάν φυσικά (τουλάχιστον το πρώτο πόνημα!).

 

Κάποτε (και μερικοί ακόμα και σήμερα) οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι είχαν «αναγνώστες», οι οποίοι διάβαζαν τα χειρόγραφα και αποφάσιζαν για την έκδοσή τους ή όχι. Σήμερα, αναγνώστης μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε χρήστης του Δικτύου. Και ο καλύτερος ας επικρατήσει.

 

Αυτό πάντως που μου έχει κάνει εντύπωση, κι ελπίζω να κάνω λάθος και σας παρακαλώ αν το ξέρετε να με διορθώσετε, είναι ότι ακόμα δεν έχει εξελιχθεί η «ηλεκτρονική κριτική βιβλίου», για τα συγκεκριμένα βιβλία. Ενώ δηλαδή υπάρχουν, οι επαγγελματίες κριτικοί δεν ασχολούνται να τα αξιολογήσουν. Είναι άραγε όλα τόσο κακά; Δεν νομίζω, γιατί γνωρίζω έναν τουλάχιστο νεαρό ο οποίος ξεχώρισε μέσα από το Δίκτυο και μπήκε στο Πάνθεον των αναγνωρισμένων συγγραφέων.

 

Ισως απλά, μερικά πράγματα να προχωράνε τεχνολογικά με πιο αργούς ρυθμούς, περίεργο όμως ανάμεσά τους να είναι και ο πολιτισμός. Η μουσική δεν είχε κανένα κόμπλεξ να απογειωθεί μέσω Δικτύου και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τραγούδια, γραμμένα από νέους (και μερικούς όχι τόσο) που κυκλοφορούν ελεύθερα. Το ίδιο και οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ. Γιατί όχι λοιπόν και το βιβλίο;

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 

getFile40Το GÉANT (www.geant.net), το πανευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων που συνέβαλε στην ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς, ανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ότι θα μπορούσε να επιτύχει ταχύτητες μέχρι 2 Tbps (τεραμπάιτ ανά δευτερόλεπτο) χάρη σε σημαντική αναβάθμιση δικτύου. Από την ίδια μέρα δε, σε όλο το κεντρικό δίκτυο διατίθενται ταχύτητες μέχρι 500Gbps. Αυτό σημαίνει ότι μεμονωμένοι χρήστες σε 32.000 πανεπιστήμια, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικά κέντρα, σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, εθνικά αρχεία και νοσοκομεία μπορούν να μεταβιβάζουν δεδομένα με ταχύτητα έως 100Gbps.

 

Ταχύτητες όπως αυτή θα επιταχύνουν τη συνεργασία σε σημαντικά έργα και θα ικανοποιήσουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ικανότητα μεταφοράς δεδομένων. Η δημιουργία και ανταλλαγή ερευνητικών δεδομένων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, γεγονός που επηρεάζει τις υποδομές ΤΠΕ και ιδιαίτερα τα ερευνητικά δίκτυα. Τα έργα μεγάλης κλίμακας στα οποία συμμετέχουν εταίροι από όλον τον κόσμο δημιουργούν τεράστιο όγκο δεδομένων τα οποία πρέπει να διαβιβάζονται, να αναλύονται, να αποθηκεύονται και να είναι προσβάσιμα.

 

Με τις σημερινές υψηλές ταχύτητες το δίκτυο GÉANT (γιγάντιο στα γαλλικά) θα στηρίζει ουσιαστικά όλους τους επιστημονικούς κλάδους: από τη φυσική υψηλών ενεργειών και την έρευνα στο μακρινό Διάστημα μέχρι την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η διάγνωση ασθενειών και η κλιματική αλλαγή.

 

Στόχος του GÉANT είναι να εξασφαλίζει διαθεσιμότητα 99,999% μέσω του γρήγορου εντοπισμού και της επίλυσης προβλημάτων του δικτύου καθώς και ισχυρών χαρακτηριστικών ασφαλείας για την ανίχνευση και την πρόληψη κακόβουλων επιθέσεων.

 

Το GÉANT, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) και τα εθνικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά δίκτυα της Ευρώπης (NREN), επιδιώκει την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των επιστημονικών δεδομένων και γνώσεων, με τη σύνδεση και την ενίσχυση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων της Ευρώπης και άλλων περιοχών του κόσμου. Τα 2 Tbps αποτελούν τη μέγιστη ικανότητα του συστήματος μεταξύ δύο σημείων της ραχοκοκαλιάς του.

 

Το νέο στάδιο του αναβαθμισμένου δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων είναι γνωστό ως GN3plus. Καθώς σε σχεδόν όλα τα επιστημονικά πεδία οι επιστήμονες χρειάζονται πλέον έναν διαρκώς αυξανόμενο όγκο δεδομένων για την έρευνά τους, πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρηθεί και να διασφαλιστεί η δομή αυτή προς όφελος της ευρωπαϊκής κοινωνίας στο σύνολό της. Παγκόσμιες επιστημονικές συνεργασίες δημιουργούνται γύρω από νέα μέσα (στους τομείς της φυσικής, της αστρονομίας, της βιολογίας κ.λπ.), με αποτέλεσμα, αφ’ ενός, να παράγονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων τα οποία πρέπει να κοινοποιούνται και να αναλύονται και, αφ’ ετέρου, να χρησιμοποιούνται μηχανογραφικές εγκαταστάσεις που μπορεί να βρίσκονται σε άλλες περιοχές.

 

…………………………………………………………………………………………………………………

 

e-ΤΕΧΝΗ

 

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο εξέθεσαν τα έργα τους στην Πρετόρια σε μια έκθεση, το Mandela Poster Project, προς τιμήν των 95ων γενεθλίων του Νέλσον Μαντέλα. Εμπνευστές της έκθεσης ήταν μια ομάδα Νοτιοαφρικανών σχεδιαστών, οι οποίοι κάλεσαν καλλιτέχνες να υποβάλουν πόστερ με θέμα τη διεθνή κληρονομιά της ισχυρής αυτής προσωπικότητας της Νότιας Αφρικής. Αλλωστε, από το 2009, η ημέρα των γενεθλίων του Μαντέλα έχει ανακηρυχθεί Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν περισσότερα από 700 έργα από 70 χώρες, ενώ μεταξύ των καλλιτεχνών συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί διάσημοι.

 

Οι 95 αφίσες που συμμετέχουν στο Mandela Poster Project εκτίθενται στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική από τις 18 Ιουλίου, για να τιμήσουν τη συνδρομή του Μαντέλα στην ανθρωπότητα. Ηδη, οργανισμοί στη Βραζιλία, το Μεξικό, τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν δεχθεί προσκλήσεις για να παρουσιάσουν τα έργα, συνεπώς ένα διεθνές κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα θαυμάσει σύντομα από κοντά, ενώ αργότερα θα εκτεθούν και σε ηλεκτρονική γκαλερί στο Διαδίκτυο.

 

Το έργο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και το διαχειρίζεται μια ομάδα εθελοντών. Η συλλογή και όλα τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν από τις εκθέσεις θα αποτελέσουν δωρεά προς το Νοσοκομείο Παίδων Nelson Mandela για την ανέγερση ενός εξειδικευμένου νοσοκομείου στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το τεχνολογικό ενδιαφέρον της έκθεσης εστιάζεται στο γεγονός ότι τα έργα ήταν ηλεκτρονικά και εκτυπώθηκαν στον ΗΡ Designjet Z6200 Photo Printer, έναν από τους ταχύτερους εκτυπωτές της κατηγορίας του, ο οποίος παρείχε τη δυνατότητα για σωστή διαχείριση χρωμάτων αλλά και για εκτύπωση του συνόλου των έργων σε μόλις δύο μέρες. Περισσότερα: https://www.facebook.com/MandelaPosterProject

 

Scroll to top