04/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ: «Τηρήστε τους όρους» ΠΡΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: «Ξαναβάλτε το χέρι στην τσέπη»

      Pin It

 Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έστειλε από την Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ, λίγα 24ωρα μετά την έκθεση-καταπέλτη του οργανισμού για την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού 11 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα την επόμενη διετία.

 

«Στέκομαι στις δεσμεύσεις που έχουν δώσει τρεις φορές οι Ευρωπαίοι εταίροι για την εξέταση περαιτέρω μέτρων και βοήθεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα βιωσιμότητας» μέχρι το 2020 και 2022, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι σε τρίτα μέρη»…

 

Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η χώρα μας να τηρήσει τους όρους των μέτρων διάσωσης, επισήμανε, καλώντας τις ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής και τις μεταρρυθμίσεις. Εμμέσως όμως πλην σαφώς κάλεσε και πάλι τους Ευρωπαίους -κυρίως το προεκλογικών ρυθμών Βερολίνο- να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη.

 

«Ποια κατεύθυνση θα ακολουθηθεί, ποια εργαλεία θα χρειαστούν, ποια μεθοδολογία θα εφαρμοστεί είναι κάτι που θα συζητηθεί από/ και με τους Ευρωπαίους εταίρους», είπε η Λαγκάρντ, «όμως οι δεσμεύσεις είναι κατά τη γνώμη μου αυτές που μετράνε πιο πολύ απ’ όλα».

 

Η τοποθέτηση αυτή της επικεφαλής του ΔΝΤ έγινε: (α) στον απόηχο των γερμανικών αντιρρήσεων σε ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, (β) λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα στις ΗΠΑ, αλλά και (γ) υπό τη «σκιάν» του πρόσφατου ρήγματος στους κόλπους του ίδιου του ΔΝΤ, με την αποχή του εκπρόσωπου της Βραζιλίας (κι άλλων 10 χωρών-μελών του οργανισμού), Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, στην έγκριση της εκταμίευσης της νέας δόσης των 1,7 δισ. ευρώ στην Αθήνα.

 

Η Λαγκάρντ επιχείρησε να ρίξει «τίτλους τέλους» σ’ αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι είχε «μια φιλική και μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βραζιλιάνο υπουργό Οικονομικών, Γκίντου Μάντεγκα, που μου επισήμανε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα και ότι, εάν ήταν δυνατή η επανάληψη της ψηφοφορίας, η Μπραζίλια θα υποστήριζε το πρόγραμμα».

 

 

Scroll to top