Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν στις 5 Ιουλίου από τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, θέτοντας σε εφαρμογή τις διατάξεις του νομοσχεδίου 4150/2013 που διαμορφώθηκε επί υπουργίας Κ. Μουσουρούλη και οι οποίες αλλάζουν τις οργανικές συνθέσεις στα έξι πλοία με ελληνική σημαία που δρομολογούνται στη γραμμή Πάτρα-Ιταλία, εξακολουθούν να προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις του ναυτεργατικού κόσμου. Οι αρχιθαλαμηπόλοι-θαλαμηπόλοι που θίγονται άμεσα από αυτές τις αλλαγές, ξεκαθάρισαν στον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν ή να αποδεχτούν μείωση των συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΑΘΕΝ) Γ. Φραγκουλίδης ανέπτυξε τις θέσεις της Ενωσης πάνω στο μείζον ζήτημα των υπουργικών αποφάσεων και υποστήριξε ότι η εφαρμογή τους θα έχει άμεσο και καταστροφικό αποτέλεσμα, αφού θα προσθέσει στον ήδη μεγάλο αριθμό ανέργων άλλους 250 συναδέλφους, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει περαιτέρω την υπερεργασία και την εξάντληση των πληρωμάτων, τα οποία ήδη βρίσκονται σε οριακό σημείο. Υποστήριξε επίσης ότι οι αποφάσεις αυτές θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την ασφάλεια για το πλοίο, τους επιβάτες και το πλήρωμα, αφού υποχρεώνουν τους ναυτικούς σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τους με αναπόφευκτη συνέπεια την υπερκόπωση, την εξάντληση και το άγχος, παράγοντες καθοριστικούς για την πρόκληση ναυτικών ατυχημάτων.
Ταυτόχρονα, σημείωσε πως οι υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις, όπως η 180/1996 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που αφορά τις ώρες εργασίας των ναυτεργατών και την επάνδρωση των πλοίων, καθώς και τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006 της ΔΟΕ για τη Χάρτα των Δικαιωμάτων των ναυτεργατών.
Οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες ζητούν την άμεση ανάκλησή τους, διαφορετικά, όπως λένε, οι εξελίξεις θα είναι ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες, θα προσλάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας και οι μόνοι που δεν θα ευθύνονται γι’ αυτό θα είναι οι ναυτικοί.