Της Ελενας Γαλανοπούλου
Ανάρπαστα έγιναν τα πέντε χιλιάδες αντίτυπα του προγράμματος, που εξέδωσε το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για τη νέα σεζόν, ανακοινώνοντας μια δική του παραγωγή, δύο συμπαραγωγές και πλήθος μετακλήσεων- φιλοξενιών και ένα θέατρο ανοιχτό 365 μέρες τον χρόνο.
Οι Καβαλιώτες έχουν από τώρα τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μερικές από τις πιο αξιόλογες φετινές θεατρικές παραγωγές της Αθήνας -για τις οποίες θα άξιζε να ταξιδέψει κανείς- σε ένα πρόγραμμα που εκτείνεται έως τα μέσα Μαΐου. Πράγμα που ακούγεται σχεδόν… «ανέκδοτο» για τις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις.
Τι ακριβώς συμβαίνει στην Καβάλα; Βλέπουν οι κάτοικοί της περισσότερο θέατρο από ό,τι στην υπόλοιπη περιφέρεια; Συνιστούν οι Καβαλιώτες ένα κοινό με πιο ποιοτικές αναζητήσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιφέρειας; Σίγουρα η παρουσία του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων εκεί και η αδιάλειπτη διεξαγωγή παραστάσεων τα τελευταία πενήντα χρόνια, έχει βάλει το θέατρο στις συνήθειες των κατοίκων μυώντας ήδη τις προηγούμενες γενιές. Ομως, δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος.
«Πιστεύω πως ο κόσμος λειτουργεί αναδρομικά», μας λέει ο Θοδωρής Γκόνης, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγους μήνες και τη διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παράλληλα με το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται από το 2009, αναμορφώνοντας κατά κοινή ομολογία τον θεσμό.
«Οταν του προσφέρεις ένα καλό θεατρικό πρόγραμμα με μουσική, χορό, ένα φεστιβάλ αληθινό που έχει τοπική ματιά, αλλά παγκόσμια σκέψη, δεν μπορεί παρά να έρθει». Τα λόγια του έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η πρώτη προγραμματισμένη παράσταση, η «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» του Πέτρου Ζούλια με τη Νένα Μεντή πήρε παράταση.
Με προϋπολογισμό μόλις 30.000 € το πρόγραμμα μοιάζει με ένα μικρό θαύμα της Κανά. «Η δυσκολία είναι και ευκολία», λέει ο Θοδωρής Γκόνης. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν συνεχίζουμε να διεκδικούμε περισσότερα χρήματα για τον πολιτισμό».
Τονίζει, παράλληλα πόσο σημαντικό είναι να καταλαβαίνει η τοπική αυτοδιοίκηση την ανάγκη αυτή. «Βοηθά και ο δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σιμιτζής. Είναι από αυτές τις εξαιρέσεις δημάρχων, που αντιλαμβάνονται την αξία του πολιτισμού και δεν υποκύπτουν στην λαϊκίστικες φωνές του τύπου: «Εδώ δεν έχουμε πετρέλαιο, το θέατρο μας μάρανε!»»
Απόψε και αύριο η Υρώ Μανέ παρουσιάζει τον «Συμβολαιογράφο» του Νίκου Βασιλειάδη. Ακολουθούν: συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη (19/12), συναυλία με τη Γιώτα Νέγκα (28/12), «Το πάρκο» από το θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (5, 6/1), «Το διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή από την ομάδα Pequod που έκανε πρεμιέρα πέρυσι στη Στέγη (19 και 20/1), «Το χέρι» του Τιμ Κράουτς σε σκηνοθεσία Ελενας Πέγκα με τη Θεοδώρα Τζήμου (28/1), που έκανε αίσθηση στο περασμένο Φεστιβάλ Αθηνών, το «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού (22, 23, 24/2), αλλά και το «Γράμμα στον Ορέστη» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη με την Ελένη Ουζουνίδου (8,9, 10/3).
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη συμπαραγωγή του καβαλιώτικου ΔΗΠΕΘΕ με την ομάδα Πλασάρ «Μια άγνωστη από τον Σηκουάνα» του Εντεν φον Χόρβατ σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου (21-31/3), τον Κώστα Τσιάνο να ερμηνεύει υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια Θ. Γκόνη την πάροδο από το «Στου Χατζηφράγκου» του Κοσμά Πολίτη, το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη (17-22/4).
Τον Μάιο θα ανεβούν στην Καβάλα η Λυδία Φωτοπούλου στον μονόλογο της Καμίλ Κλοντέλ «Το κύμα της τρέλας» σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σεζόν, το «Mistero buffo» του Ντάριο Φο από τη νεοσύστατη, αλλά δυνατή και ήδη δεμένη ομάδα του Θωμά Μοσχόπουλου και τέλος ο μονόλογος «Εφη. Από το Ευτυχία» με τον Θανάση Ευθυμιάδη, σκηνοθετημένο από τον Ακύλλα Καραζήση.
Δημοφιλείς τραγουδιστές του έντεχνου (Φαραντούρη στις 19/12, Γιώτα Νέγκα στις 28/12), ομάδες χορού (όπως της Τζένης Αργυρίου) αλλά και λογοτεχνικές βραδιές στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αναγνώσεις νέων θεατρικών κειμένων, θέατρο από εφήβους για εφήβους (στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεατρικές γέφυρες: teen spirit») αλλά και δωρεάν σεμινάρια από επαγγελματίες του θεάτρου προς ηθοποιούς και ερασιτέχνες της πόλης. Ενώ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο κύκλοι «Αναγνώσεων», που προγραμματίζονται για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αργά τη νύχτα μέσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας.