Pin It

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

«Κι εσείς εδώ;» Δεν ήταν μέγα το πλήθος, ήταν σίγουρα ετερόκλιτο, εξ ου και η γεμάτη απορία ερώτηση που απηύθυναν σε αλλήλους οι περίπου 1.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν σιωπηλά εναντίον των ναζί.

 

Ετσι, σε μια πρωτόφαντη στιγμή σύμπνοιας πορεύθηκαν από τη Βουλή μέχρι την Ακρόπολη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, οπαδοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Τζήμερου, του Μάνου και του Βαλλιανάτου, Οικολόγοι, μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, μετανάστες, νοικοκυρές και φοιτητές κι ο δήμαρχος της Αθήνας.

 

 Ισχυρά αντανακλαστικά

 

Γιατί τόσο λίγος κόσμος σε μια πόλη που τον τελευταίο καιρό έχει επιδείξει ισχυρά αντιφασιστικά αντανακλαστικά; (Μόνο στη συναυλία αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορίας συγκεντρώθηκαν πάνω από 10.000 Αθηναίοι, ενώ οι αντιφασιστικές δράσεις είναι καθημερινές πια σε όλες τις γειτονιές.) Και, κυρίως, πώς πορεύονται μαζί ενάντια στο φαινόμενο Χρυσή Αυγή εκείνοι που με πράξεις ή παραλείψεις το υποθάλπουν κι εκείνοι που με συνέπεια το αντιμάχονται;

 

Πλησιάζουμε γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με μεταναστευτικές ευαισθησίες. «Απέναντι στον εαυτό σας κάνετε πορεία; Δεν στηρίζετε την κυβέρνηση που ετοιμάζει στρατόπεδα για τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας και…» Η ερώτηση δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί: «Ασε μας που θα μου κάνεις τέτοιες ερωτήσεις τέτοια μέρα. Δεν καταλαβαίνετε πως ο σκοπός είναι ιερός; Αϊντε φύγε από μπροστά μου τώρα».

 

Πλησιάζω το πολυπληθές μπλοκ της ΔΗΜΑΡ, με το ίδιο ερώτημα. «Στηρίξαμε την κυβέρνηση ως προς το οικονομικό σκέλος της πολιτικής της. Στο μεταναστευτικό και στα ανθρώπινα δικαιώματα οι ευαισθησίες μας είναι δεδομένες. Διαφωνούμε και με τις πρακτικές και τις πολιτικές της κυβέρνησης», μου λέει ο Μανώλης Γλαμπεδάκης.

 

Σε παρόμοιο πνεύμα ο Αγγελος κι ο Δημήτρης της νεολαίας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας: «Συνεργαζόμαστε με τον Τζήμερο –του οποίου οι θέσεις στο μεταναστευτικό είναι κάπως-, αλλά εμείς ως κόμμα πιστεύουμε σε ανοιχτές κοινωνίες με ισότητα για όλους. Δικοί μας άνθρωποι είναι οι μετανάστες».

 

Εσείς παιδιά που καταγγέλλετε μονίμως την κυβέρνηση, πώς κι από εδώ; ρωτάω τους νεαρούς της «Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό & τη φασιστική απειλή». «Επειδή αυτοί αποφάσισαν να το παίξουν αντιφασίστες τώρα που βλέπουν πως το κίνημα δυναμώνει, θα τους αφήναμε να το καπελώσουν;

 

Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε ότι η ΕΛ.ΑΣ. εγκληματεί εναντίον των μεταναστών, όπως και η κυβερνητική πολιτική», μου λέει ένας μουσάτος μακρυμάλλης. Κι εσείς, κύριε Παπαδημούλη; «Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατεί και στη μάχη εναντίον του Μνημονίου και στη μάχη ενάντια στους φασίστες», απαντά ο βουλευτής. «Η πείνα και η ανάγκη δεν έχουν ούτε εθνικότητα ούτε διαβατήριο», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

 

Συζήτηση στα σόσιαλ μίντια

 

Την ίδια ώρα τα σόσιαλ μίντια είχαν πάρει φωτιά από σχόλια όλων των αποχρώσεων: αριστεροί ξεφώνιζαν άλλους αριστερούς γιατί κατέβηκαν στην πορεία, άλλοι κατάγγελλαν όσους δεν κατέβηκαν. Χρυσαυγίτες «έκραζαν» τον δήμαρχο και τους βουλευτές γιατί δεν πηγαίνουν «σε πορείες για μαχαιρωμένους Ελληνες». Η διαμαρτυρία που κάλεσε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Αντιρατσιστικών Οργανώσεων (EGAM) μπορεί να ήταν βουβή, πυροδότησε όμως μια μεγάλη συζήτηση.

 

Scroll to top