Μετά το «σφράγισμα» και την αποχώρηση του ΣΔΟΕ, οι ιδιοκτήτες κέντρου διασκέδασης στη Χαλκιδική το… ξεσφράγισαν
→Τη… νύφη πλήρωσε ο διοικητής του τοπικού αστυνομικού τμήματος, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Το ΣΔΟΕ τούς «σφράγισε», ο Κιάμος τραγούδησε! Παντελώς αδιάφορες φαίνεται πως είναι οι κυρώσεις του κρατικού μηχανισμού για τον κόσμο της νύχτας, που εξακολουθεί να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του ελέγχους, πρόστιμα, αυτόφωρα και δικογραφίες.
Κάπως έτσι λειτούργησαν και οι υπεύθυνοι του κέντρου διασκέδασης «Fix Summer Live», στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, όπου εμφανιζόταν ο γνωστός αοιδός του λαϊκού πενταγράμμου Πάνος Κιάμος, όταν δέχθηκαν έλεγχο που οδήγησε σε «σφράγισμα» του καταστήματος από το ΣΔΟΕ.
Οπως έγινε γνωστό, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε έφοδο στο συγκεκριμένο μαγαζί, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύντομα, διαπίστωσε πλήθος παραβάσεων εφαρμογής των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που σχετίζονται κυρίως με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά, μετά από αυστηρές προειδοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, οι άνδρες του ΣΔΟΕ προχώρησαν άμεσα στον καταλογισμό των παραβάσεων και στο κλείσιμο του καταστήματος για τις επόμενες 48 ώρες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2523/97.
Το γεγονός όμως δεν πτόησε τους υπεύθυνους. Μετά το «σφράγισμα» και την αποχώρηση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, επαναλειτούργησαν κανονικότατα και ο κ. Κιάμος συνέχισε τις εμφανίσεις του, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Οπως έγινε γνωστό, ο λαϊκός τραγουδιστής είχε προγραμματίσει δύο εμφανίσεις στον συγκεκριμένο χώρο, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Αυγούστου.
Διαθεσιμότητα
Κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών πανηγύριζε με ανακοίνωσή του το συγκεκριμένο «λουκέτο» ως ένα γερό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής, ταυτόχρονα έγινε φανερή η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού να δράσει συντονισμένα. Τη… «νύφη» πλήρωσε μάλιστα ο διοικητής του τοπικού αστυνομικού τμήματος, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. παρήγγειλε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε, λέει, αδράνεια από την πλευρά της αστυνομίας.
Σε δηλώσεις του σχετικά με το περιστατικό, o ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, ανέφερε στο Mega ότι το Σώμα προχώρησε στο κλείσιμο του μαγαζιού σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί φοροδιαφυγής, ωστόσο «σήμερα (σ.σ. προχθές) πληροφορηθήκαμε πως το κατάστημα λειτούργησε κανονικά».
Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, επενέβη η αστυνομία και έγιναν δύο συλλήψεις. Επίσης, υπήρξε επικοινωνία του ΣΔΟΕ με τον αστυνομικό διευθυντή Χαλκιδικής και τον εισαγγελέα Χαλκιδικής, ώστε το μαγαζί να κλείσει ξανά.
«Σκοπός μας δεν είναι να κλείσουμε μαγαζιά αλλά να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες ότι εμείς σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε το μέτρο και ότι τους καλούμε να συμμορφωθούν», ανέφερε, τονίζοντας ότι το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει τους ελέγχους με αμείωτη ένταση.
Ο κόσμος της νύχτας
Το… ξεσφράγισμα των νυχτερινών μαγαζιών, αμέσως μετά την αποχώρηση των αρμόδιων υπαλλήλων του κρατικού μηχανισμού, είτε αυτό λέγεται ΣΔΟΕ, είτε αστυνομία, είτε μέχρι πρόσφατα δημοτική αστυνομία κ.λπ., δεν είναι κάτι καινούργιο.
Πιο χαρακτηριστική είναι ίσως η περίπτωση καφετεριών, μπαρ και καταστημάτων με «φρουτάκια», όπου λίγο μετά την αποχώρηση των κρατικών οργάνων οι υπάλληλοι (κατ' εντολήν του αφεντικού) της επιχείρησης αφαιρούν τις κορδέλες και τη μολυβδοσφραγίδα συνεχίζοντας κανονικά τη λειτουργία της. Σχεδόν ποτέ, εκτός των περιπτώσεων καταγγελίας, η αστυνομία δεν πηγαίνει να ελέγξει αν το κατάστημα παραμένει κλειστό, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο κόσμος της νύχτας διαθέτει ακόμη και υπαλλήλους για τα δικαστήρια, τους λεγόμενους «αυτοφωράκηδες». Συνήθως ανέργους ή συνταξιούχους, που πληρώνονται 100 ευρώ κάθε φορά που συλλαμβάνονται ως «υπεύθυνοι καταστήματος», για να οδηγηθούν στα δικαστήρια με τη διαδικασία του Αυτοφώρου, ενώ το αφεντικό είναι εξαφανισμένο…
Οι δύο συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, ενώ, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ΣΔΟΕ, αποφασίστηκε το σφράγισμα του καταστήματος για άλλες 48 ώρες.