Του Σωτήρη Μανιάτη
Είναι σαφές ότι ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής προτείνει για το πρώτο Εποπτικό Συμβούλιο επτά προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους. Πάντως, από τους επτά που προτείνει, στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο τυπικά πρέπει να δώσει την έγκρισή του, ουσιαστικά κανείς δε γνωρίζει καλά το χώρο των οπτικοακουστικών μέσων και τις νέες τεχνολογίες. Εν μέρει προφανώς καθένας έχει γνώσεις και βέβαια άποψη για τον ευρύτερο τομέα όπως και εμπειρία διοίκησης ορισμένοι τουλάχιστον εξ’ αυτών.
Ο αρμόδιος υφυπουργός φαίνεται να επιχείρησε περισσότερο να δημιουργήσει κάποια… ισορροπία επιλέγοντας πρόσωπα από διαφορετικούς χώρους που μένει βέβαια να αποδειχτεί αν θα μπορέσουν να βρουν κοινές συνισταμένες. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιλογές που έγιναν, με κάποιες πιθανές ενστάσεις, μπορούν να προσφέρουν διαφορετική αισθητική, φιλοσοφία και -γιατί όχι- νοοτροπία σε αυτόν τον καινούριο οπτικοακουστικό φορέα. Το αν θα καταφέρουν να φυσήξει ένας διαφορετικός «άνεμος» σκέψης και κουλτούρας στη μέχρι και τώρα… ανεπιθύμητη ΝΕΡΙΤ και να δημιουργήσουν έναν πραγματικά λειτουργικό και αποδοτικό φορέα μένει επίσης να αποδειχτεί.
Λείπουν οι τεχνοκράτες
Με μια πρώτη ματιά πάντως από το σχήμα φαίνεται να λείπουν ένας ή δύο τεχνοκράτες, γνώστες του αντικειμένου αλλά και της ευρωπαϊκής εμπειρίας επί του συγκεκριμένου. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν και από το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ που θα επιλεγεί από τα μέλη του Ε.Σ. με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Όπως και από το αν θα προτιμηθεί η δημιουργία, για παράδειγμα, ομάδων εργασίας ανά τομέα πριν υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.
Σαφέστατα και είναι νωρίς να επιχειρήσει κανείς την όποια κριτική αν και είναι σίγουρο ότι ορισμένοι θα σπεύσουν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) να κρίνουν και να κατακρίνουν επιλογές και πρόσωπα πιθανότατα και με αναφορές στο παρελθόν. Κάποια στιγμή όμως επιτέλους πρέπει να μάθουμε να τραβάμε διαχωριστικές γραμμές και να βλέπουμε μπροστά. Κάτι που δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραδειγματιζόμαστε ειδικά από το πρόσφατο παρελθόν. Με τις διαρκείς και μόνιμες όμως αρνήσεις δίχως προτάσεις δεν οδηγούμαστε σε λύσεις αλλά σε ολοένα και πιο δισεπίλυτα προβλήματα δημιουργώντας συνεχώς αδιέξοδα. Και επί του συγκεκριμένου θέματος, όλες και όλοι θα πρέπει να κριθούν -και μάλιστα αυστηρά-, όχι μόνο από την προσπάθεια αλλά κυρίως από το αποτέλεσμα. Διότι όπως και να το κάνουμε κανείς δε μπορεί να σβήσει εύκολα τον βίαιο και πραξικοπηματικό τρόπο με τον οποίο μπήκε λουκέτο και έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ. Το «παιχνίδι», τουλάχιστον από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι απόλυτα διαφανές, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να χαθεί από τα αποδυτήρια…
Σχετικό θέμα: Τα προτεινόμενα μέλη για το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ
efsyn.gr