Georgiadis-Adonis

06/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκιτζίδικες αλλαγές στον χάρτη των νοσοκομείων

Έτσι, χωρίς πρόγραμμα, κλείνουν πέντε μονάδες του ΕΣΥ με 600 κρεβάτια και απολύονται 1.618 άτομα, μεταξύ των οποίων και 210 γιατροί. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πέντε νοσοκομεία της Αττικής περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» τις δραματικές συνέπειες που θα έχουν οι «μεταρρυθμίσεις» του Αδ. Γεωργιάδη.
      Pin It

5Ετσι, χωρίς πρόγραμμα, κλείνουν πέντε μονάδες του ΕΣΥ με 600 κρεβάτια και απολύονται 1.618 άτομα, μεταξύ των οποίων και 210 γιατροί. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πέντε νοσοκομεία της Αττικής περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» τις δραματικές συνέπειες που θα έχουν οι «μεταρρυθμίσεις» του Αδ. Γεωργιάδη για χιλιάδες πολίτες

 

Της Ντάνι Βέργου

 

«Κλειστή» λόγω Μνημονίου η δημόσια υγεία. Συρρικνώνεται δραματικά ο χάρτης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αττική μετά τις μνημονιακές αποφάσεις της κυβέρνησης που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας.

 

● 5 δημόσια νοσοκομεία διαγράφονται

 

● 600 κρεβάτια κλείνουν – προστίθενται σε ακόμα 600 που έχει κλείσει η κυβέρνηση φέτος

 

● 1.618 εργαζόμενοι απολύονται, μεταξύ των οποίων και 210 γιατροί του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης που είχαν πρότινος μεταφερθεί στο ΕΣΥ.

 

Επέμενε και χθες ο υπουργός ότι «προχωράμε στην αλλαγή χρήσης ορισμένων νοσοκομείων και στην κινητικότητα εργαζομένων του ΕΣΥ όχι επειδή έχουμε κάποια μνημονιακή υποχρέωση. Αυτό είναι παρεμπίπτον»! Χωρίς να έχει έναν χάρτη υγείας στα χέρια του προκειμένου να μελετήσει με σύνεση τις αδυναμίες της, τις ανάγκες, τις ελλείψεις, τα κενά του συστήματος, προχωρά σε ασυνάρτητες περικοπές.

 

«Προχωράμε σε αυτές τις διαδικασίες επειδή επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας», τόνισε χθες μετά τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του σχεδίου «Για την αναμόρφωση της λειτουργίας νοσοκομείων – Αττικής και Θεσσαλονίκης». Eν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας λέει και ξαναλέει για «εξαντλητικό διάλογο με όλους τους φορείς».

 

Στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται το έδαφος αρχής γενομένης με μετακινήσεις γιατρών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Η καμπάνα χτυπά για τα νοσοκομεία Εδικών Παθήσεων, Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων και «Αγιος Παύλος» – παράρτημα «Παναγία».

 

Η αλήθεια για το ΕΣΥ που αφορά άμεσα τον πολίτη είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, με τον περιορισμό των νοσοκομειακών κλινών, του προσωπικού, τη μειωμένη κατά 16% επιχορήγηση προς τα δημόσια νοσοκομεία και την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης. Ολο αυτό το μνημονιακό παιχνίδι είναι σε βάρος των απλών ανθρώπων και συνέπεια θα έχει, για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, την περαιτέρω επιδείνωση των όρων ζωής και των δεικτών υγείας. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος θα συρρέει στα κάθε χρόνο και λιγότερα δημόσια νοσοκομεία με το μειούμενο προσωπικό.

 

600 + 600 κλίνες

 

Ο λόγος στο σχέδιο του Αδώνιδος, που προς το παρόν αφορά μόνο το Λεκανοπέδιο σε επίπεδο κλεισίματος δημόσιων νοσοκομείων και απολύσεων -για τη συμπρωτεύουσα μιλά μόνο για μετακινήσεις-, γίνεται για τα νοσοκομεία «Η Αγία Βαρβάρα» (150 κρεβάτια), «Αμαλία Φλέμιγκ» (150 κρεβάτια), Πατησίων (100 κρεβάτια), Πολυκλινική (60 κρεβάτια) και Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» (50 κρεβάτια).

 

Tα 600 αυτά κρεβάτια προστίθενται σε ακόμα 600 που διαγράφηκαν από τον χάρτη της υγείας τη χρονιά αυτή με το κλείσιμο τεσσάρων Θεραπευτηρίων του ΙΚΑ. Σύνολο 1.200 λιγότερα κρεβάτια για τον Ελληνα πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώνει όλο και περισσότερο ή φοβάται να πλησιάσει το ΕΣΥ αν είναι άνεργος ή ανασφάλιστος αφού έχει αποκλειστεί με μνημονιακό νόμο από αυτό.

 

Τι συνεπάγεται το κλείσιμο των 5 νοσοκομείων; Μιλούν στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωποι των Σωματείων των Εργαζομένων.

 

Ολοι λένε ότι «μας έκλεισε» η κυβέρνηση, όσο κι αν ο υπουργός Υγείας μιλά για «αλλαγή χαρακτήρα» και «αναπροσανατολισμό».

 

* Μιχάλης Μεταξάκης («Αμαλία Φλέμιγκ»): «Ο νέος υπουργός κατάφερε να βάλει και τον χώρο της υγείας στην περιπέτεια της διαθεσιμότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους και για τους πολίτες. Το νοσοκομείο απαξιώνεται, υποβαθμίζεται και τεμαχίζεται. Με συνέπειες άμεσες και για τους εργαζομένους και για τους πολίτες των 15 δήμων της ευρύτερης περιοχής των Μελισσίων. Επιπλέον, 300 εργαζόμενοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, από 270 κλίνες τουλάχιστον οι 150 θα περικοπούν, από 18 κλινικές μένουν 3 και μετατρέπεται σε κέντρο υγείας-αποθεραπείας, δηλαδή πάρκινγκ-αποθήκη ασθενών. Αυτό, σε συνδυασμό με το πρόσφατο κλείσιμο του νοσοκομείου ΙΚΑ με 140 κλίνες, δημιουργεί μεγάλο υγειονομικό κενό στις επείγουσες ανάγκες περίθαλψης του λαού της ευρύτερης περιοχής. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα νοσοκομείο που είχε βγει το 2011 πρώτο μαζί με το «Ωνάσειο» σε έρευνα για την ικανοποίηση του ασθενούς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ορθιο προς το παρόν μένει το “Σισμανόγλειο” που ήδη έχει ράντσα μέχρι έξω».

 

* Μιχάλης Σελέκος («Η Aγία Βαρβάρα»): «Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, που αγωνίζονται για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

 

«Κούρεμα» κλινικών

 

»Βάζει ταφόπλακα στο νοσοκομείο μετατρέποντάς το, λέει, σε κέντρο υγείας αστικού τύπου… Κλείνει όλος ο χειρουργικός τομέας (χειρουργική, ουρολογική οφθαλμολογική, ΩΡΛ), κλινικές “κουρεύονται” και περικόπτονται λειτουργίες από τα λοιπά τμήματα. Από τους 395 εργαζομένους θα παραμείνουν στο νοσοκομείο περίπου 120, ενδεικτικό της υποβάθμισης όπως και τα 30 από τα 148 κρεβάτια που μένουν. Ο κόσμος θα πηγαίνει στο “Αττικόν” και το Νίκαιας, σε δύο νοσοκομεία που ήδη στενάζουν από το βάρος. Θα πολλαπλασιαστούν τα ράντσα του “Αττικού” και θα πνιγεί το κορεσμένο Νίκαιας. Κάθε χρόνο εξετάζονται στο νοσοκομείο περίπου 100.000 άτομα, νοσηλεύονται περίπου 25.000 και γίνονται 1.500 εγχειρήσεις. Ολος αυτός ο κόσμος πού θα χωρέσει;».

 

* Μπάμπης Φαράντος (Πατησίων): «Σε μια περιοχή πυκνοκατοικημένη που για τους πολίτες τα κρεβάτια του νοσοκομείου είναι σημαντικά, η κυβέρνηση κλείνει ακόμα ένα νοσοκομείο, μετά το 7ο Θεραπευτήριο με τα 100 κρεβάτια που έκλεισε φέτος, αφήνοντας μόνο το “Παμμακάριστος” με 200 κρεβάτια. Τα Πατήσια, η Κυψέλη και γειτονικοί δήμοι της δυτικής Αθήνας, Φιλαδέλφεια, Αγ. Ανάργυροι, Ιλιον, μένουν με τα μισά κρεβάτια. Διαγράφονται παθολογικό, καρδιολογικό, χειρουργικό, οφθαλμολογικό και τμήμα αιμοδοσίας και ακόμη δεν έχει αποφασίσει ο υπουργός τι θα κάνει το νοσοκομείο. Μία μιλά για ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, την άλλη για κέντρο υγείας αστικού τύπου».

 

* Ελένη Κύργιου (Πολυκλινική): «Για τους ασθενείς το κλείσιμο σημαίνει ότι θα στοιβάζονται στα μεγάλα νοσοκομεία. Τα μέτρα λαμβάνονται για να διώξουν κόσμο από την υγεία. Επιπλέον προετοιμάζουν το έδαφος για να δοθεί η υγεία στους ιδιώτες. Διότι οι ανάγκες στα νοσοκομεία είναι τεράστιες».

 

…………………………………………………………………………………………………………

 

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του «Παναγία»

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Νέα κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία» (πρώην Β΄ ΙΚΑ) και το μέτρο της «κινητικότητας» πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι. Μαζί τους δεκάδες απλοί πολίτες και μέλη της «λαϊκής επιτροπής Καλαμαριάς», που είναι η περιοχή την οποία εξυπηρετεί βασικά το νοσοκομείο.

 

Στο «Παναγία» εργάζονται πάνω από 160 γιατροί και 145 νοσηλευτές, ενώ στο πλαίσιο της σύμβασης μίσθωσης του κτιρίου απασχολούνται άλλα 65 άτομα, υποστηρικτικό προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας.

 

Οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν την Παρασκευή ότι έχουν διορία ώς την Κυριακή να παρουσιαστούν στο γραφείο προσωπικού στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» και να δηλώσουν τα στοιχεία τους. Σήμερα το μεσημέρι όμως, πραγματοποιούν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις.

 

Στο πλευρό τους βρέθηκε χθες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από βουλευτές και στελέχη, που δήλωσαν την πλήρη στήριξη στον αγώνα τους.

 

Η εφαρμογή του σχεδίου «κινητικότητας» στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών), το «Παναγία» και το Δερματολογικό (Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων), υπάλληλοι των οποίων έμειναν έκπληκτοι διαβάζοντας το κατεπείγον έγγραφο του υπουργείου, με το οποίο ζητείται να καταθέσουν άμεσα τα χαρτιά τους όσοι υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα.

 

Παρότι οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει τις μεθοδεύσεις και τους αιφνιδιασμούς από το υπουργείο, όπως λένε, δηλώνουν ξαφνιασμένοι από το κατεπείγον των διαδικασιών.

 

«Δεδομένου ότι είναι καλοκαίρι και πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε άδεια, δεν περιμέναμε ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις σε βάρος των νοσοκομείων στη διάρκεια του Αυγούστου», ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παναγία», Ελένη Μπακιρλή.

 

Ν.Φωτ.

 

…………………………………………………………………………………………………………..

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΒC

 

300 βασικά φάρμακα λείπουν από την Ελλάδα

 

Ακόμα ένα ρεπορτάζ έγκυρου ξένου μέσου ενημέρωσης έρχεται να αναδείξει τις δραματικές συνέπειες της ελληνικής κρίσης για τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, δίνοντας στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα και ανατρέποντας τη νεοφιλελεύθερης κοπής στερεότυπη εικόνα των τεμπέληδων και διεφθαρμένων Ελλήνων. Χθεσινό ρεπορτάζ του BBC καταγράφει την έλλειψη περίπου 300 βασικών φαρμάκων από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων εξαιτίας της κρίσης, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αγωνία ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

 

«Πρόκειται για την πιο πρόσφατη και ίσως την πιο ανησυχητική συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους που κάνει εκατομμύρια να υποφέρουν και στερεί τα αναγκαία κεφάλαια από τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο οικονομικός ανταποκριτής του δικτύου Νάιγκελ Κάσιντι.

 

Το ένα σκέλος του προβλήματος, εξηγεί, είναι η άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να κάνουν πιστώσεις στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν μετρητά, τη στιγμή που πολυκαιρίζουν οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων στα φαρμακεία.

 

Το άλλο σκέλος έχει να κάνει με το ιδιότυπο καθεστώς της Ελλάδας, να διατηρεί λίστα φαρμάκων που ανανεώνει διαρκώς ώστε να διατηρεί χαμηλότερες τιμές, 20% μέχρι 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Οι χαμηλές τιμές αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τους χονδρέμπορους φαρμάκων να προτιμούν να πωλούν τα φάρμακα σε αγορές του εξωτερικού, ώστε να επωφελούνται από τη διαφορά.

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

 

 

 

 

Scroll to top