06/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαλύεται το Ψυχιατρείο Τρίπολης

Βαριές καταγγελίες από τον σύλλογο των εργαζομένων για τις ενέργειες της αναπληρώτριας διοικήτριας του ιδρύματος.
      Pin It

Βαριές καταγγελίες από τον σύλλογο των εργαζομένων για τις ενέργειες της αναπληρώτριας διοικήτριας του ιδρύματος

 

Τα τελευταία χρόνια, μετά το κλείσιμο άλλων μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, το Ψυχιατρείο καλύπτει και αυτές τις περιοχές

 

Του Νίκου Θεοδωράκη

 

Ξέφραγο αμπέλι έχει καταντήσει το Ψυχιατρείο της Τρίπολης, χωρίς καμιά ασφάλεια για τους ασθενείς και τους εργαζομένους, όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ευαγγελία Μαρινάκου και ο γραμματέας Χρήστος Παπακώστας. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν την αναπληρώτρια διοικήτρια του ιδρύματος ότι με προφορική της εντολή ξηλώθηκαν οι πόρτες ασφαλείας σε διαδρόμους του ιδρύματος που οδηγούν σε πτέρυγες που νοσηλεύονται επικίνδυνοι ασθενείς, ενώ το εναπομείναν προσωπικό «με απόφαση της διοικήτριας τον Δεκέμβριο του 2012, μειώθηκε ακόμα περισσότερο με τις αποχωρήσεις συναδέλφων με πρόωρη συνταξιοδότηση». Οπως επισημαίνουν, υπάρχει κίνδυνος από την είσοδο μη νοσηλευομένων που μπαίνουν στους δύο ξενώνες του συγκροτήματος στο οποίο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια, τρώνε από το φαγητό των ασθενών, κάνουν μπάνιο στους λουτήρες τους και κοιμούνται στα κρεβάτια τους, ενώ έχουν και επιθετική συμπεριφορά!

 

Βοά η τοπική κοινωνία

 

Και όλα αυτά που καταγγέλλονται και για τα οποία βοά η τοπική κοινωνία της Τρίπολης, εξακολουθούν να συμβαίνουν στο ψυχιατρικό ίδρυμα όπου τον περασμένο Φλεβάρη κάηκε ασθενής από την Καλαμάτα, που την προηγούμενη ημέρα είχε εισαχθεί χωρίς μεγάλο ψυχιατρικό πρόβλημα, αλλά νοσηλευόταν στην πτέρυγα των επικίνδυνων ψυχασθενών δεμένος σε κρεβάτι και για το οποίο συμβάν δεν έχουμε πληροφορηθεί τίποτα απολύτως από τα αποτελέσματα των ερευνών για τα αίτια…

 

Η ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων είναι αποκαλυπτική για το πόσο χαμηλά έχει φτάσει σήμερα η προσφορά ψυχιατρικής φροντίδας στο πάλαι ποτέ Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, που κάλυπτε ολόκληρη τη νοτιοδυτική Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια μετά το κλείσιμο άλλων μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, καλύπτει και αυτές τις περιοχές!

 

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

 

«Την Παρασκευή 26-7-2013 το μεσημέρι στις 12.00 με προφορική εντολή της αναπληρώτριας διοικήτριας, αφαιρέθηκαν οι ενδιάμεσες πόρτες εσωτερικά των 2 κλινικών εισαγωγών στο Ψυχιατρείο που είχαν τοποθετηθεί για να προσφέρουν πρόσθετη ασφάλεια στους νοσηλευομένους.

 

Οπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, το ψυχιατρείο είναι ειδικό νοσοκομείο για άτομα που έχουν ήδη κριθεί επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή για τους άλλους και διακομίζονται για αναγκαστική νοσηλεία έπειτα από γραπτή απόφαση του εισαγγελέα της περιοχής που διαμένουν. Συνοδεύονται δε από 4-5 αστυνομικούς και τις περισσότερες φορές προσέρχονται δεμένοι με χειροπέδες. Συνεχίζουν και τις επόμενες μέρες να είναι επικίνδυνοι μέχρι να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στη θεραπεία τους.

 

Οι πόρτες αυτές δεν είχαν μπει τυχαία ή γιατί κάποιοι θέλουν να φυλακίζουν ασθενείς. Είχαν τοποθετηθεί έπειτα από εισηγήσεις διευθυντών ψυχιάτρων κατά το παρελθόν για να μειώσουν τους κινδύνους κατά τη διαβίωση των ασθενών, να αποτρέψουν απόπειρες απόδρασης ασθενών που καιροφυλακτούσαν πίσω από την εξώπορτα της κλινικής και όταν για κάποιο λόγο άνοιγε προσπαθούσαν να αποδράσουν. Επίσης εξασφάλιζαν να μην μπαίνουν επισκέπτες στα δωμάτια νοσηλευομένων και τους διακινούσαν ψυχοκινητικά όταν υπήρχαν διωκτικά παραληρήματα. Διασφάλιζαν επίσης την ασφάλεια των επισκεπτών από επιθέσεις από ανήσυχους ασθενείς.

 

Τα 2 τμήματα εισαγωγών τα απογεύματα και τις νύκτες λειτουργούν και ως εξωτερικά ιατρεία και δέχονται εξωτερικούς ασθενείς αλλά και άτομα που έρχονται για κάθε είδους βοήθεια. Είναι δεκάδες τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να γράψουμε.

 

Πόρισμα

 

Για να αφαιρέσει τις πόρτες η αναπληρώτρια διοικήτρια στηρίχθηκε σε κάποιες προτάσεις και συστάσεις της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επιτροπή είχε επισκεφτεί το νοσοκομείο στις 9-4-2013 για να διαπιστώσει αν είναι σεβαστά τα δικαιώματα των ασθενών. Συνέταξε ένα πόρισμα στο οποίο εμπεριέχονται κάποιες προτάσεις και συστάσεις για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη λειτουργία του νοσοκομείου το οποίο κοινοποίησε σε κάποιους φορείς και στην αναπληρώτρια διοικήτρια με ημερομηνία 25-6-2013.

 

Η ίδια επιτροπή είχε επισκεφτεί και το 2006 το νοσοκομείο και είχε προτείνει τα ίδια πράγματα και μέσα σε αυτά ήταν και η δημιουργία και του δωματίου περιορισμού. Να τονίσουμε εδώ πως ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να δημιουργηθεί αντίστοιχος θάλαμος στο δεύτερο τμήμα εισαγωγών. Σχετικά με τη δημιουργία του θαλάμου η επιτροπή είχε αποστείλει και το 2008 σχετικά έγγραφα στο νοσοκομείο. Αν ο θάλαμος είχε δημιουργηθεί από τότε θα είχαμε αποφύγει να συμβεί ο τραγικός θάνατος του ασθενούς τον Φεβρουάριο. Ολες οι διοικήσεις όμως και η τωρινή με τις ολιγωρίες τους φέρουν βαρύτατη ευθύνη για το γεγονός αυτό. Την ώρα που το 2010 είχαν βρεθεί περίπου 200.000 ευρώ για να αντικαταστήσουν τον ανελκυστήρα σε ένα ψυχιατρείο που φαινόταν ότι έχει κλείσει, δεν διέθεσαν λίγες χιλιάδες ευρώ για να δημιουργήσουν τα δωμάτια αυτά.

 

Εδώ γεννιούνται πολλά ερωτήματα από τη σπουδή να εφαρμόσουν το μέτρο που αφορά τις εσωτερικές πόρτες και μάλιστα Παρασκευή μεσημέρι σε μια περίοδο που το ήδη μειωμένο προσωπικό με απόφαση της διοικήτριας τον Δεκέμβριο του 2012, μειώθηκε ακόμα περισσότερο με τις αποχωρήσεις συναδέλφων με πρόωρη συνταξιοδότηση, δουλεύει υπερεντατικά για να καλυφθούν και οι αδειούχοι. Τα οφειλόμενα ρεπό του προσωπικού έχουν φθάσει και ξεπεράσει τα 110. Οι εργαζόμενοι νοσηλευτικοί έχουν φθάσει στα όρια της κατάρρευσης. Προχθές το απόγευμα συνάδελφος που ερχόταν για απογευματινή βάρδια ένιωσε δυσφορία και πόνο στο στήθος και χρειάστηκε να εξεταστεί στο Παναρκαδικό. Εργαζόταν σε ένα από τα τμήματα ενδιάμεσης νοσηλείας που αυτό το Σαββατοκύριακο τα απογεύματα και τις νύχτες έχουν μόνο ένα άτομο στη βάρδια γιατί ο δεύτερος αποφασίστηκε να ενισχύει τα τμήματα εισαγωγών. Αν είχε πάθει έμφραγμα ποιος θα τον έβρισκε; Η επόμενη βάρδια στην αλλαγή; Ποιος θα πρόσεχε τους ασθενείς;

 

Ξέφραγο αμπέλι

 

Οι δύο ξενώνες αυτοί είναι μακριά από το κεντρικό κτίριο, μέσα στο δάσος. Στον άλλο ξενώνα το πρωί του Σαββάτου που εργάζονταν 2 νοσοκόμες μπήκε άτομο το οποίο δεν νοσηλευόταν, έκανε το μπάνιο του, έφαγε από το φαγητό των νοσηλευομένων, ξάπλωσε σε κρεβάτι και ήταν λεκτικά επιθετικός προς τις συναδέλφους. Την Κυριακή 28-7-2013 στις 02.00 ο ξενώνας ΗΡΑΙΑ δέχθηκε επίθεση από άγνωστο. Το νοσοκομείο είναι ξέφραγο αμπέλι διότι η μπάρα στην πύλη δεν δουλεύει. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι προς τα κτίρια αυτά που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν.

 

Για ποιο λόγο λοιπόν αυτή η βιασύνη μέσα στο Σαββατοκύριακο και μάλιστα σε μέρες που δεν υπάρχουν ενεργείς εφημερίες επιμελητών, αλλά τα περιστατικά τα αναλαμβάνουν οι ειδικευόμενοι ιατροί; Γιατί άφησαν τους δύο ξενώνες να λειτουργούν με ένα άτομο; Τι θα άλλαζε αν γινόταν με καθυστέρηση λίγων ημερών και πιο οργανωμένα;

 

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για κάποιο νέο τραγικό συμβάν. Σήμερα δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό στην ασφάλεια όσον αφορά και τους ασθενείς αλλά και το προσωπικό στο ψυχιατρείο.

 

Ας ευχηθούμε να μη θρηνήσουμε νέα θύματα».

 

[email protected]

 

Scroll to top