06/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σωσίβιο στην αγορά από τουρισμό και εκπτώσεις

Ο τζίρος συνεχίζει να μειώνεται, αλλά σταμάτησε η ελεύθερη πτώση.
      Pin It

Ο τζίρος συνεχίζει να μειώνεται, αλλά σταμάτησε η ελεύθερη πτώση

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Φρένο στην ολισθηρή πορεία του τζίρου των καταστημάτων βάζει η αύξηση της τουριστικής κίνησης που καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις που ξεκίνησαν από τις 15 Ιουλίου.

 

Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που οι έμποροι διαπιστώνουν αυξημένη κίνηση και καλύτερους τζίρους την καλοκαιρινή περίοδο.

 

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο ρυθμός μείωσης του τζίρου στο εμπόριο το τελευταίο τρίμηνο περιορίστηκε στο -3,3% από -8,6%, που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ αντίστοιχα ο όγκος πωλήσεων παρουσιάζει φέτος μικρότερη μείωση κατά -3,4% από -9,2% πέρυσι.

 

«Η αύξηση της τουριστικής κίνησης έχει βοηθήσει σημαντικά. Από έρευνα που κάνουμε το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι κατά μέσο όρο ο ημερήσιος τζίρος ανά κατάστημα, ειδικά στις πιο τουριστικές περιοχές, έχει αυξηθεί φέτος κατά 38 έως 63 ευρώ και, παρότι δεν πρόκειται για κάποιο σημαντικό ποσό, εντούτοις αποτελεί μια αξιόλογη αύξηση, που βοηθά πολλές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

 

Οι έμποροι υπογραμμίζουν ότι ώθηση στην αγορά δίνουν αυτή την περίοδο και οι θερινές εκπτώσεις, που για πολλά προϊόντα είναι σημαντικές, καθώς φτάνουν ακόμη και το 50-70%.

 

Εκτιμούν δε πως, κατά το δεύτερο 6μηνο της χρονιάς, ο ρυθμός μείωσης του τζίρου θα περιοριστεί σε μονοψήφια επίπεδα, πέφτοντας στο 9%, όταν κατά το πρώτο 6μηνο του 2013 η συνολική μείωση εσόδων στο λιανεμπόριο έφτασε το 14,7%.

 

Ενας ακόμη λόγος για την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του τζίρου είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων, και η μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα την ανακατανομή των εσόδων και τη συγκέντρωση των μεριδίων αγοράς σε λιγότερες επιχειρήσεις.

 

Από την αρχή του χρόνου, η μεγαλύτερη μείωση τζίρου καταγράφεται στα καταστήματα φαρμακευτικών-καλλυντικών (-18,9%), επίπλων και ηλεκτρικών ειδών (-13,6%), καυσίμων και λιπαντικών (-12,1%), μεγάλων καταστημάτων τροφίμων (-10,85), ένδυσης–υπόδησης (-6,5%) και των τροφίμων-ποτών (-4,3%).

 

Scroll to top