Παράδοξο, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να κουνήσει το δάχτυλο στην Ανγκελα Μέρκελ, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου. Μετά τους καθιερωμένους επαίνους, στο ετήσιο τσεκάπ της οικονομίας της Γερμανίας το ΔΝΤ συστήνει στο Βερολίνο να μην καθυστερεί στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του ότι η λιτότητα αποδίδει και ότι η Ευρώπη πορεύεται στον δρόμο της ανάκαμψης.
«Φρένο στην ανάπτυξη»
Το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί στο μισό για να αντισταθμιστούν οι ανισορροπίες με τον Νότο, αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας ότι η μέχρι τελικής πτώσεως δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να βάλει φρένο στην ανάπτυξη και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί» σημειώνει το Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα με το ζόρι γλιτώνει φέτος την ύφεση, καθώς η ανάπτυξη θα κυμανθεί μόλις στο 0,3% το 2013, ενώ για την υπόλοιπη δεκαετία θα ακολουθήσει στασιμότητα «τύπου Ιαπωνίας», με ανώτατους ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,3%.
Λόγω του σαφούς προσανατολισμού προς τις εξαγωγές, γερμανική η οικονομία είναι ευάλωτη στις αναταράξεις από το εξωτερικό, συμπεραίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, που καλούν το Βερολίνο να κάνει το αδιανόητο για την κυβέρνηση Μέρκελ και να αυξήσει τους μισθούς. «Με δεδομένο ότι είναι δυνατή η αγορά εργασίας, δεν θα ήταν παράλογο εάν αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί», αναφέρουν χαρακτηριστικά, αφού έτσι θα τονωθεί η εσωτερική ζήτηση, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα. «Μια πιο ισχυρή και ισορροπημένη πολιτική είναι κρίσιμη για μια βιώσιμη ανάκαμψη στην ευρωζώνη», εκτιμά το ΔΝΤ, που πιστεύει ότι στην περίπτωση που η ανάπτυξη δεν έρθει, απαιτείται μια «επαναπροσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής».
Παρότι η διατύπωση στην έκθεση είναι ευγενική, κρύβει την πικρή διαμάχη που σοβεί μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας για τα προβλήματα της ευρωζώνης, αλλά και το εάν η συνταγή «λιτότητας και μεταρρυθμίσεων» μπορεί πράγματι να οδηγήσει στην ανάκαμψη.
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ καλεί ακόμα τη Γερμανία να μην καθυστερεί με την τραπεζική ένωση και το δίχτυ ασφαλείας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των 17 χωρών-μελών, εκτιμώντας ότι οι ανησυχίες για τις τράπεζες μπορεί να ανοίξουν ένα νέο κύκλο μεταδοτικών προβλημάτων, «αποσταθεροποιώντας πάλι το κλίμα εμπιστοσύνης».
………………………………………………………………………………………………………………….
Αναμένοντας τι θα πει ο Ομπάμα
Η παρέμβαση του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, με ευθείες συστάσεις προς τη Γερμανία να χαλαρώσει τη λιτότητα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη διελκυστίνδα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο, και μάλιστα ενάμιση μήνα πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές. Με ενδιαφέρον αναμένεται η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με μεγάλες προσδοκίες μια δήλωση στήριξης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αποφεύγοντας επιμελώς να δημιουργήσει πρόβλημα στην καγκελάριο Μέρκελ. Η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ δεν εστιάζει στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά στην πορεία της ευρωζώνης συνολικά, και οι αρνητικές προβλέψεις εκτιμάται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι ανοίγουν τη συζήτηση για την αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθεί η Ε.Ε. τα τελευταία τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των χωρών της περιφέρειας. Σημειώνεται μάλιστα ότι η πρώτη αντίδραση από τη Γαλλία, του υπουργού Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, στις συστάσεις του ΔΝΤ ήταν θετική.
ΜΠ.Α.