→ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ προειδοποιούν για τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες που θα επιφέρει μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση
Οι καταναλωτικές οργανώσεις προειδοποιούν για κοινωνική έκρηξη που θα προκληθεί από την αναμενόμενη άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των οφειλετών, στις αρχές του 2014. «Πρέπει να καταστεί σαφές στην κυβέρνηση και στους βουλευτές της αρμόδιας Αρχής για τους πλειστηριασμούς ότι μια τέτοια κίνηση, έστω και αν το υπαγορεύει η τρόικα, θα δημιουργήσει κοινωνικά προβλήματα με τεράστιες προεκτάσεις», προειδοποιεί ο Γιάννης Λεχουρίτης, πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας – ΙΝΚΑ.
Με επιστολή της προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η Ομοσπονδία εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της για την έναρξη των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Το ΙΝΚΑ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο σχεδιάζει αυτή τη ρύθμιση, δεν έχει υπολογίσει τις κοινωνικές συνέπειες μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας. «Ο κόσμος θα ξεσηκωθεί. Δεν είναι το ίδιο να σου κόβουν τη σύνταξη με το να σε ξεσπιτώνουν. Πλέον παύει να είναι ζήτημα κοινωνικής κατακραυγής, αλλά τίθεται θέμα ύπαρξης του κοινωνικού κράτους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Λεχουρίτης. Το ΙΝΚΑ καλεί όλους τους βουλευτές να κρατήσουν σθεναρή αντίσταση στις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία με προσχηματικές επιφάσεις που οδηγούν στα άκρα, το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι τους πολίτες, οι οποίοι δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για την οικονομική κρίση, και όμως αποτελούν τα βασικά θύματα αυτής. Το ΙΝΚΑ παραμένει ανυποχώρητο ως προς αυτό το ζήτημα και διά στόματος προέδρου τονίζει ότι «για όσο διαρκεί η κρίση, η πρώτη κατοικία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προστατεύεται».
Με τη σειρά της η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) υποστηρίζει ότι η άρση των πλειστηριασμών θα διαταράξει περαιτέρω την ιδιαίτερα εύθραυστη κοινωνική συνοχή, ενώ κι αυτή με τη σειρά της εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση σε κάθε συζήτηση για απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2014.
Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ίδια την αγορά ακινήτων, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση του κλάδου, όσο και στις τράπεζες, οι οποίες θα καταλήξουν να κατέχουν πληθώρα ακινήτων με επιπρόσθετα έξοδα διαχείρισής τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν αλλά και καμία δυνατότητα είσπραξης του υπολειπόμενου ποσού του δανείου, μια και η αρχική αδειοδότηση θα υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδα από τον πλειστηριασμό.
Διαλεκτή Αγγελή