Να καταργηθεί επειγόντως η ρατσιστική διάταξη Λοβέρδου και να μην αντικατασταθεί με άλλη διάταξη, που και αυτή θα προωθεί την ποινικοποίηση της ασθένειας, τη στοχοποίηση ευάλωτων ομάδων και την καταστολή, ζητά η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου (ΕΕΚΕ) Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο Υγείας.
Το υπουργείο έχει ήδη υποβάλει για διαβούλευση στις οργανώσεις υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων το σχέδιο νέας διάταξης για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων, αλλά η Επιτροπή σημειώνει ότι ο αναθεωρημένος υγειονομικός κανονισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επικυρωμένος από την Ελλάδα, προβλέπει αναλυτικά πώς ορίζεται μια έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας και τι μέτρα απαιτούνται, επομένως η καινούργια νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου είναι περιττή και εκ του πονηρού.
«Εκ μέρους του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτεται η πρόθεση να εδραιώσει την “Υγειονομική Αστυνομία” ως το αρμόδιο όργανο καταστροφικής άσκησης πολιτικής δημόσιας υγείας, με πρόσχημα την προάσπισή της», σημειώνει η Επιτροπή.
Μετά από συνάντησή της με οργανώσεις, ζητά από το υπουργείο να καταργηθούν και άλλες διατάξεις που εισάγουν διακρίσεις και αντιστρατεύονται τη δημόσια υγεία: τα άρθρα 58 και 59 του ν. 4075/2012 (προβλέπει τη διοικητική κράτηση ή και απέλαση ευάλωτων ατόμων λόγω της κατάστασης της υγείας τους), το άρθρο 84 παρ. 1 του ν. 3386/2005 (απαγορεύει να παρέχονται υπηρεσίες υγείας σε μετανάστες χωρίς χαρτιά), εγκύκλιος Υ4α/οικ 93443/11/18-8-2011 (πρόσβαση ανασφάλιστων και μεταναστών χωρίς χαρτιά στη δημόσια υγεία μόνο σε επείγουσες καταστάσεις). Ζητά επίσης να καταργηθεί η κράτηση μεταναστών σε κέντρα κράτησης και κρατητήρια, όπου, εκτός των άλλων, λείπουν οι συνθήκες υγιεινής και η ιατρική μέριμνα.
Στη θέση των παραπάνω, προτείνει την ενίσχυση και συμπλήρωση των δομών δημόσιας υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα παρέμβασης στον δρόμο των φορέων για την απεξάρτηση. «Αλλωστε, το έργο των παραπάνω φορέων και ορισμένων ΜΚΟ τα τελευταία 30 χρόνια είναι διαρκές και μόνιμο, ειδικότερα στην προσέγγιση χρηστών στον δρόμο [...] χωρίς την παράνομη και αντιδεοντολογική παρέμβαση της αστυνομίας που επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα», καταλήγει.
Δημήτρης Αγγελίδης