07/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Φθηνοί στα πίτουρα…

      Pin It

Ο πληθωρισμός πέφτει, τα τρόφιμα ακριβαίνουν

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καίνε οι τιμές σε τρόφιμα, στέγαση και ένδυση, πέφτουν όμως στα… κινητά, στη διασκέδαση και στα ξενοδοχεία, το κόστος των οποίων ελάχιστα πλέον ενδιαφέρει τους φτωχούς που γίνονται φτωχότεροι.

 

Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίστηκε -για πέμπτο συνεχόμενο μήνα- τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης που υπεραμύνεται της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, η μείωση τιμών δεν έχει αγγίξει ακόμη τα είδη πρώτης ανάγκης.

 

Αυτά εξακολουθούν να ακριβαίνουν εξαιτίας των αλλεπάλληλων νέων φόρων και της αύξησης των περιθωρίων κέρδους στις επιχειρήσεις, ενόσω στη χώρα η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί καταρρέουν και η καταναλωτική δαπάνη περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα.

 

Ετσι, ενώ τον μήνα Ιούλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι τιμές στα τρόφιμα (κυρίως λαχανικά, φρούτα, κρέας, πατάτες κ.ά.) και στα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 0,8%, στην ένδυση κατά 0,1%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 2,6% και στη στέγαση κατά 6,7%.

 

Γιατί ακριβαίνει η στέγαση ενώ πέφτουν τα ενοίκια

 

Ειδικά στη στέγαση, η μεγάλη αύξηση των τιμών, που οφείλεται στις ακριβές τιμές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αποφεύχθηκε παρά τη μείωση των τιμών στα ενοίκια των κατοικιών.

 

Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στα είδη σπιτιού (-5,1%), όπου η κατανάλωση έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω της απώλειας εισοδήματος, στις τηλεπικοινωνίες (-4,3%), στη διασκέδαση (-3%), στα καφέ–εστιατόρια (-1,5%) και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες (-5,4%), ενώ σημαντική ανάσα φαίνεται να παίρνουν οι καταναλωτές από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών στις υπηρεσίες ιδιωτικής παιδείας (-4%) και στις υπηρεσίες υγείας (-3,5%) όπου οι τιμές των φαρμάκων συνεχίζουν να πέφτουν.

 

Από μήνα σε μήνα (Ιούνιος με Ιούλιο) η υποχώρηση του πληθωρισμού ήταν ακόμη μεγαλύτερη και έφτασε το -1,7%, η εξέλιξη αυτή όμως είναι συγκυριακό αποτέλεσμα της έναρξης των εκπτώσεων που οδήγησε σε μειώσεις τιμών κατά 13% στην κατηγορία ένδυσης – υπόδησης.

 

Ακόμη και οι εμπνευστές της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, Ε.Ε. και ΔΝΤ, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση καθώς βλέπουν τις τιμές να μην υποχωρούν παρά την εξαετή ύφεση, με ενδεικτική την αναφορά στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι «η προσαρμογή των τιμών εξακολουθεί να κρίνεται ανεπαρκής παρά την πτώση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών δεν λειτουργούν ακόμη αποτελεσματικά».

 

Scroll to top