Της Ελένης Κωσταρέλου
Μπροστά στην αναγκη άμεσης αναπλήρωσης των εσόδων που θα παγώσουν από το χαράτσι της ΔΕΗ μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου και τη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία παράλληλα άρχισε την αναζήτηση και για τα πρόσθετα μέτρα 5 δισ. ευρώ της περιόδου 2014-2015.
Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα επικριτική στην έκθεση προόδου του Μνημονίου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καθώς καταγράφει ως βασικότερους κινδύνους για την υλοποίησή του την εύθραυστη κυβερνητική συνοχή, τα οργανωμένα συμφέροντα που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις αλλά και τη μάχη επιβίωσης δημοσιονομικών μέτρων στις αίθουσες των δικαστηρίων –εν μέσω εκταμίευσης της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ (27,3 δισ. θα δοθούν για επαναγορά ομολόγων και κεφαλαιακή στήριξη τραπεζών).
«Σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα είναι πιθανόν να κριθούν στα δικαστήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού», τονίζει η Επιτροπή, η οποία δεν διστάζει αναφερόμενη στην κυβέρνηση να μιλήσει για «εύθραυστη συνοχή». Και δεδομένου ότι ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε πως πρέπει να τηρηθεί η πρωτόδικη απόφαση περί μη είσπραξης του «αρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι προφανές πλέον ότι θα απαιτηθεί η αναπλήρωση των εσόδων με νέα μέτρα, και μάλιστα άμεσα!
Για την τρόικα και την κυβέρνηση εκκρεμεί ο προσδιορισμός επιπλέον μέτρων 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-15, πλέον του χρηματοδοτικού κενού 1,1 δισ. ευρώ λόγω της επιμήκυνσης του προγράμματος μέχρι τα τέλη του 2016. Σημειώνεται δε ότι νέα μέτρα για τη μείωση του χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον μείωση του χρέους 1,4% του ΑΕΠ, ώστε να πέσει στο 124% το 2020.
Σε αυτά έρχονται να προσθέσουν και την «απογοητευτική προώθηση» των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς αναθεωρούν προς τα κάτω τον στόχο για 10,1 δισ. έναντι 11,1 δισ. αρχικά μέχρι το 2016 (συνολικά 22 δισ. μέχρι το 2020)και εκτιμούν ότι το 2013 θα εισπράξουν 2,5 δισ. ευρώ – χωρίς να παραλείπουν να επισημάνουν ότι αν δεν επιτευχθεί θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη και αυτού του κενού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την έκθεσή της, επανέρχεται στα οργανωμένα συμφέροντα που «εγείρουν ισχυρές ενστάσεις» και προδιαγράφει σύγκρουση της κυβέρνησης με τις οργανωμένες ομάδες και στέλνει μήνυμα για την τήρηση των προαπαιτούμενων: «Μόνο η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των συμφωνηθέντων θα επιβραβευθούν».
Οι καθυστερήσεις, η αβεβαιότητα και οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις επηρέασαν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στη διατήρηση της βαθιάς ύφεσης γύρω στο 6% το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται συρρίκνωση 4,2% και ανάπτυξη 0,6% το 2014. Εκτιμούν δε ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανάκαμψη αναμένονται τους επόμενους 12-18 μήνες.
Αναγνωρίζεται η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που από το 2009 έχει μειώσει 9 μονάδες το πρωτογενές έλλειμμα, αν και εκτιμούν ότι θα χαθεί ο φετινός στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ, λόγω χειρότερων μακροοικονομικών επιδόσεων και καθυστερήσεων στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.