Pin It

Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

 

Κατάφωρη αδικία: Την ώρα που το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα δίνοντάς τους τη χαριστική βολή, μένουν στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα, όπως αναδεικνύει στην έκθεσή της η ίδια η ομάδα των δανειστών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

 

Ελλιπείς ελέγχους στα εισοδήματα των πλουσίων από τις αρμόδιες αρχές καταδεικνύει η τριμηνιαία έκθεση της Task Force που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά την πρόοδο του Μνημονίου, με την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός των στόχων που έχει βάλει η τρόικα στους ελέγχους των μεγάλων φορολογουμένων.

 

Μέχρι τις 31/10 ολοκληρώθηκαν μόλις 88 έλεγχοι έναντι του στόχου των 300 για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, ενώ για τους πολύ εύπορους διενεργήθηκαν 467 έλεγχοι έναντι του στόχου για 1.300 ελέγχους. Χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται επίσης στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού από τις αρχές του 2012 έχουν εντοπιστεί 267 βεβαιωμένες περιπτώσεις, ενώ έχουν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία μόλις 94,5 εκατ. ευρώ.

 

Σαν να μην έλειπαν τα παραπάνω, έναν ολόκληρο χρόνο τώρα παραμένει κενή η θέση του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων που έχει παραιτηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Κατά τα άλλα, οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν την υιοθέτηση μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.

 

Επίσης προωθείται η αλλαγή του κώδικα βιβλίων και στοιχείων για τις επιχειρήσεις, με βάση έκθεση Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, που θα έχει στόχο «την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και τη μείωση του δυσανάλογου διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις».

 

Ικανοποιημένη δηλώνει η τρόικα από τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, ενώ χαιρετίζει την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Συντονισμού υπό τον πρωθυπουργό που θα επιβλέπει και θα επιταχύνει την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου.

 

Την ίδια στιγμή πιέζει για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων το συντομότερο δυνατό. Τονίζεται πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση των υπαλλήλων στο Δημόσιο και να προχωρήσει η αναδιοργάνωση και των υπόλοιπων δημόσιων φορέων εκτός των υπουργείων, διαδικασίες τις οποίες θα επιβλέπουν ξένοι σύμβουλοι που θα τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

 

Η ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως η παροχή τεχνικής βοήθειας ανακόπηκε κατά την περίοδο που διεξήχθησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Μάρτιο-Ιούνιο), όμως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει εντείνει τη συνεργασία της με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Scroll to top