Στην κορυφή της ατζέντας στη σημερινή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο βρίσκονται τα θέματα οικονομικής συνεργασίας, η οικονομική κρίση που γονατίζει την Ελλάδα και τα ενεργειακά
→Δεν πρόκειται να βοηθήσουν την πραγματική επίλυση του ελληνικού ζητήματος της κρίσης οι όποιες δηλώσεις ακουστούν στις ΗΠΑ περί κουρέματος, δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ησυχος
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Μια σαφή δήλωση υποστήριξης στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα στο οικονομικό πεδίο προσδοκά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στη συνάντηση που έχει σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Τζ. Λιου, η σύμβουλος σε θέματα Οικονομίας Καρολάιν Ατκινσον και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις.
Στην κορυφή της ατζέντας είναι τα θέματα οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ε.Ε. και η ελληνική κρίση, καθώς και τα θέματα ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας των αγωγών. Σε διαφορετικές συνθήκες, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο θα αποτελούσε μέγα πολιτικό γεγονός για την Ελλάδα, που θα έδινε πόντους στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ωστόσο, το βάρος του οικονομικού προβλήματος και η διελκυστίνδα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, που αποτυπώθηκε με τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πρόσφατων εκθέσεων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για το κούρεμα ή μη του ελληνικού χρέους, κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση ισορροπίας για τον πρωθυπουργό.
Διακριτική πίεση
Και η προχθεσινή έκθεση του Ταμείου για τη γερμανική οικονομία δείχνει ότι η αμερικανική πλευρά θα τηρήσει στάση διακριτικής πίεσης μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, θα είναι ένα θετικό μήνυμα προς τους εταίρους και δανειστές για χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής. Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Η ατζέντα περιλαμβάνει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την παρατεινόμενη αστάθεια στις χώρες της Β. Αφρικής, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και την πορεία των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.
Τα ενεργειακά, υπό το πρίσμα της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ και της οριοθέτησης των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να τεθούν στη σύσκεψη με τους συνεργάτες του προέδρου Ομπάμα. Στο πρόγραμμα του Αντ. Σαμαρά περιλαμβάνονται συναντήσεις με τα επιτελεία των εφημερίδων «Washington Post» και «New York Times», καθώς και με την Αριάνα Χάφινγκτον, εκδότρια της «Huffington Post». Επίσης, έχει προσκληθεί να μιλήσει στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών CSIS και σε γεύμα με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών.
* Ο επικεφαλής του τομέα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ησυχος, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «105,5 Στο Κόκκινο», εκτίμησε ότι «οι συνομιλίες Ομπάμα-Σαμαρά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε θετικό για τη χώρα μας», ενώ είναι πιθανό να ακουστούν «δηλώσεις περί κουρέματος από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, που και πάλι δεν θα βοηθήσουν στην πραγματική επίλυση του ζητήματος στην Ελλάδα».
* Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, με δεδομένη και την ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, πρέπει να αξιοποιηθούν για την άμεση προώθηση μιας λύσης-πακέτο που θα απεγκλωβίσει τη χώρα από την καταστροφική πολιτική λιτότητας».
«Αναδιάρθρωση»
Και καταλήγει με την πρόταση για «αναδιάρθρωση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο».
* Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «τίποτε θετικό δεν πρόκειται να προκύψει από την επίσκεψη του κ. Σαμαρά» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι θέλει να εμπλέξει τη χώρα «στους ενεργειακής και άλλους ανταγωνισμούς, στα στρατηγικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής».