→Επίθεση του Σ. Κεδίκογλου στον Αντώνη Μανιτάκη προκάλεσε σκληρή απάντηση της Αγίου Κωνσταντίνου για τις οριζόντιες απολύσεις στο Δημόσιο που έχει αποδεχτεί ο Βενιζέλος και οι υπουργοί του
Του Νίκου Σβέρκου
Σε χάσμα που μοιάζει αγεφύρωτο έχει καταλήξει η απόσταση που χωρίζει τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, ενάμιση μήνα μετά την αποχώρηση της πρώτης από την κυβέρνηση. Τελευταίο «κρούσμα» της σύγκρουσης μεταξύ των δύο κομμάτων αποτέλεσε η χθεσινή επίθεση του υφυπουργού Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη με αιχμή την κινητικότητα και τις απολύσεις.
Ερωτώμενος σε εκπομπή του Mega αν υπάρχει περίπτωση νέων οριζόντιων μέτρων στα υπουργεία, ο Σ. Κεδίκογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. «Αργήσαμε πάρα πολύ, πληρώνουμε το γεγονός ότι είχαμε επί ένα χρόνο σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο υπουργό της ΔΗΜΑΡ που δεν πίστευε και τόσο σε αυτή την αλλαγή» δήλωσε ο υφυπουργός. Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στον Αντώνη Μανιτάκη λέγοντας πως «προφανώς έχει ευθύνες» για τις καθυστερήσεις. Οι δηλώσεις του Συμεών Κεδίκογλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «οι επιθέσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ στο έργο του κ. Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρούν να συσκοτίσουν τα πράγματα και να κρύψουν την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, που συμφώνησε στην απορρύθμιση του δημόσιου τομέα». Η Αγίου Κωνσταντίνου μάλιστα αναρωτήθηκε αν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη συμφωνία τους για οριζόντιες απολύσεις και αντεπιτέθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη λέγοντας ότι «καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για τη σύνδεση της κινητικότητας με απολύσεις και την πραγματοποίηση οριζόντιων απολύσεων, χωρίς αξιολόγηση δομών και προσωπικού».
Το τελευταίο διάστημα πάντως πληθαίνουν οι δηλώσεις στελεχών της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ ενάντια στην πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με το βλέμμα στραμμένο σαφώς προς την επόμενη μέρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η δήλωση του Φώτη Κουβέλη στην «Εφ.Συν.» στις 28/7: «Δεν απευθυνόμαστε στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση του “τρίτου πόλου”», αποκλείοντας «συμπήξεις κορυφής» εν όψει των ευρωεκλογών.
Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σε αναζήτηση ρόλου εντός του νέου πολιτικού σκηνικού, οπότε έχει επιλεγεί η τακτική της «δομημένης επίθεσης» προς τους άλλοτε κυβερνητικούς εταίρους αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ρήγμα πάντως ανάμεσα στον Φ. Κουβέλη και τον Αντώνη Σαμαρά και το επακόλουθο «άδειασμα» του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ επέφεραν την απόφαση του ηγετικού κλιμακίου να επιχειρηθεί η επικράτηση στον χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διά του «ανταγωνισμού» και όχι της «σύνθεσης» με το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, εκνευρισμό προκάλεσε στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ η είδηση για το γεύμα των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη με τους Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ κοντά στον πρόεδρο αρκούνταν να επισημάνουν ότι η προσέγγιση με στελέχη που αναδείχτηκαν από τον παλαιό δικομματισμό δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για την οικοδόμηση της Κεντροαριστεράς.