Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι από τους δήμους θα προέλθει όχι μόνο ένα μεγάλο μέρος της κινητικότητας στην οποία αναμένεται ότι θα βρεθούν ακόμα 8.200 υπάλληλοι, αλλά και το 50% των 12.500 ατόμων που θα ενταχθούν στην επόμενη φάση
Πνιγμένοι στα «κύματα» της διαθεσιμότητας αναμένεται να βρεθούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στους δήμους. Τα χρονοδιαγράμματα του κυβερνητικού προγράμματος κινητικότητας αποσαφηνίζονται και τα τελευταία μηνύματα επιβεβαιώνουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για επιθετικότερη στάση τους κεντρικού κράτους απέναντι στην τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Βάσει διασταυρωμένων πληροφοριών, τέσσερα επιπλέον υπουργεία επιθυμούν την απορρόφηση μέρους των δημοτικών αστυνομικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Χωρίς επίσημη ενημέρωση
Το υπ. Οικονομικών εμφανίζει ενδιαφέρον για τη στελέχωση του ΣΔΟΕ, το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενίσχυση των αγορανομικών ελέγχων, το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να καλύψει δικές του ελλείψεις και το υπουργείο Εργασίας για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Υπενθυμίζεται το ενδιαφέρον απορρόφησης από πλευράς υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν πως δεν έχουν λάβει επίσημη σχετική ενημέρωση, πέραν των όποιων διαρροών.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως από τους δήμους θα προέλθει όχι μόνο ένα μεγάλο μέρος της κινητικότητας των 8.200 υπαλλήλων που απομένουν για την ολοκλήρωση της α' φάσης διαθεσιμότητας, αλλά και ένα ποσοστό κοντά στο 50% των 12.500 εργαζομένων που θα ενταχθούν στην επόμενη φάση.
Αν και οι αιρετοί εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι στις απολύσεις στην Αυτοδιοίκηση, υποστηρίζουν την αξιολόγηση, έως και την επιτάχυνσή της. Υπέρ της «αντικειμενικής αξιολόγησης και της ενδοκινητικότητας των εργαζομένων στους δήμους» τάχθηκε, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος Λάρισας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Κώστας Τζανακούλης. Οπως σημείωσε, οι αιρετοί περιμένουν από την κυβέρνηση οδηγίες που θα αποσαφηνίζουν τη διαδικασία. Εκτίμησε, όμως, πως δεν θα προκύψει σημαντικό μέγεθος πλεονάζοντος προσωπικού. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών, υπό την προϋπόθεση οι δήμοι να προχωρήσουν τη διαδικασία. Κύκλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση επισημαίνουν πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζει μια στάση επίθεσης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, η αξιολόγηση θα γυρίσει«μπούμερανγκ» κατά των αιρετών – και μάλιστα σε μια περίοδο πριν από τις δημοτικές εκλογές. «Είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα η αξιολόγηση. Θα διαλυθούν οι υπηρεσίες των ΟΤΑ και θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Και πάλι τον Δεκέμβριο το θύμα της διαθεσιμότητας θα είναι οι εργαζόμενοι στους δήμους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασσόπουλος, καλώντας τους συναδέλφους του να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Ως προς τους 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου που συνεχίζουν να εργάζονται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις (3.500 εκ των οποίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, βρίσκονται στους ΟΤΑ), φαίνεται να ανοίγει η πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, να συζητηθούν στο διάστημα Οκτωβρίου–Νοεμβρίου όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων «για την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την οποία έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή» και οι αγωγές «για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο», φαίνεται να επιταχύνει την απομάκρυνσή τους.
«Πολεμικά ανακοινωθέντα»
Για δίκες-εξπρές και για «πογκρόμ κατά εργαζομένων και οικογενειαρχών, που δεν έχουν έρεισμα σε καμιά αρχή λειτουργίας σύγχρονου κράτους» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Μητρόπουλος, αναφερόμενος, χθες, στα κριτήρια της κινητικότητας. «Είναι διατάξεις-δολοφόνοι πολιτών, είναι μέτρα-πολεμικά ανακοινωθέντα κατά “εχθρών” εργαζομένων» συμπλήρωσε.
Από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων, η βουλευτής Μαρίνα Χρυσοβελώνη σχολίασε: «Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μιχελάκης μιλούν δεξιά και αριστερά, μέσα κι έξω από τη χώρα, για αξιολόγηση και αξιοκρατία, την ώρα που με τον πλέον αυταρχικό και άδικο τρόπο καρατομούν σε δήμους, υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς χιλιάδες εργαζόμενους. Ποιον κοροϊδεύουν;»
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για τη σύνδεση της κινητικότητας με απολύσεις και την πραγματοποίηση οριζόντιων απολύσεων, χωρίς αξιολόγηση δομών και προσωπικού. Μόνο αν αλλάξει στάση η κυβέρνηση και επανατοποθετήσει το θέμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μπορεί να υπάρξει διόρθωση πορείας και επανεκκίνηση της διοικητικής μεταρρύθμισης».
Στέργιος Ζιαμπάκας
…………………………………………………………………………………………………..
Με κινητοποιήσεις θα υποδεχθούν τον Σεπτέμβριο οι μηχανικοί του Δημοσίου
Της Χαράς Τζαναβάρα
Σε «αποψίλωση» των υπηρεσιών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των δήμων από μηχανικούς οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία οδηγούνται σε πρώτη φάση σε διαθεσιμότητα και τελικά σε απόλυση πάνω από 250 τεχνικοί, σχεδόν το 5% του συνόλου. Αποκαλυπτική είναι η περίπτωση της διεύθυνσης Τεχνικής και Στέγασης του ΙΚΑ, από την οποία προβλέπεται να αποχωρήσουν 39 μηχανικοί και 13 τεχνολόγοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είχαν μεταταχθεί πριν από μερικούς μήνες από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο οποίος και καταργήθηκε!
«Από μετάταξη σε μετάταξη, διαλύονται υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες και απαξιώνεται δυναμικό υψηλής ειδίκευσης», δήλωσε στην «Εφ.Συν». ο Παναγιώτης Κατίκας, μέλος της διοίκησης της ΕΜΔΥΔΑΣ, του φορέα των μηχανικών του Δημοσίου. Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβρη, τον οποίο χαρακτηρίζει «μήνα ανατροπής και ελπίδας για τη χώρα και τους πολίτες».
Στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ δίνονται αποκαλυπτικά στοιχεία για την προωθούμενη αποστελέχωση σημαντικών υπηρεσιών του Δημοσίου:
* Από τη γενική γραμματεία δημοσίων έργων του υπ. Υποδομών και Μεταφορών προβλέπεται να αποχωρήσουν πάνω από 150 μηχανικοί, που στελεχώνουν τις υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων.
* Στο υπουργείο Εθνική Αμυνας θα μειωθούν κατά 52 οι μηχανικοί που βρίσκονται στις τεχνικές υπηρεσίες και των τριών όπλων.
* Στη γενική γραμματεία νησιωτικής πολιτικής ετοιμάζεται η αποχώρηση 13 μηχανικών, όταν την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε ο νόμος για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, με τον οποίο μεταφέρονται σε αυτή την υπηρεσία οι αρμοδιότητες του αρχιτεκτονικού ελέγχου για όλες τις οικοδομές στα νησιά του Αιγαίου!
Στο αλαλούμ των κυβερνητικών επιλογών αναφέρεται ο Π. Κατίκας, ο οποίος μετέχει σε υπηρεσιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε πρόσφατα, με υπουργική απόφαση, για την αναδιάρθρωση της γενικής γραμματείας δημοσίων έργων. «Πώς θα κάνουμε νέο οργανόγραμμα όταν πριν ολοκληρώσουμε τις προτάσεις θα έχουμε πάνω από 250 αποχωρήσεις, από τις οποίες οι 150 αφορούν μηχανικούς», επισημαίνει και αποδίδει αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική στις επιταγές της τρόικας και των μνημονίων. Προσθέτει ότι «με τέτοια μέτρα όχι μόνον δεν θα εκσυγχρονιστεί το κράτος, αλλά θα εξαφανιστεί κάθε κοινωνική παροχή».
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η πανελλήνια ομοσπονδία σωματείων εργαζομένων στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, που αποκαλύπτει ότι την ίδια ώρα που προωθούνται μετατάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο, θεσμοθετούνται συνεχώς νέες Α.Ε. που θα λειτουργούν χωρίς έλεγχο από το Δημόσιο και θα αναλάβουν το έργο που γίνεται σήμερα από δημόσιες υπηρεσίες, αλλά με πολλαπλάσιο κόστος.