08/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντισυνταγματικό το ενιαίο μισθολόγιο στην ΕΑΒ

Δικαστής του Πρωτοδικείου Θήβας, στο οποίο προσέφυγαν το Σωματείο και τέσσερις εργαζόμενοι υποχρεώνει την εταιρεία να τους καταβάλει τις μηνιαίες αποδοχές που έπαιρναν πριν.
      Pin It

Δικαστής του Πρωτοδικείου Θήβας, στο οποίο προσέφυγαν το Σωματείο και τέσσερις εργαζόμενοι υποχρεώνει την εταιρεία να τους καταβάλει τις μηνιαίες αποδοχές που έπαιρναν πριν

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Δικαστής επαρχιακού δικαστηρίου, αποστρεφόμενος τις ισοπεδωτικές εξομοιώσεις του ενιαίου μισθολογίου και αναπτύσσοντας ένα πρωτοποριακό και φιλεργατικό σκεπτικό, έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

 

Ο εν λόγω δικαστής, του Πρωτοδικείου Θήβας, με την υπ’ αριθμόν 259/2013 πιλοτική απόφασή του, έκανε δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Σωματείου Εργαζομένων και τεσσάρων εργαζομένων της ΕΑΒ υποχρεώνοντας την επιχείρηση να τους καταβάλει τις μηνιαίες αποδοχές, όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.12., μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση επί της τακτικής αγωγής τους.

 

Οι προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη εργαζόμενοι, που επικαλούνται και σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, κάνουν λόγο στις αιτήσεις τους για αντισυνταγματικές μειώσεις των αποδοχών τους και μετά τον νόμο 4093/2012 που εφάρμοσε και σε αυτούς το βαθμολογικό-μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου.

 

Πρόκειται για εργαζόμενους με απασχόληση σε εξειδικευμένες τεχνολογικές-ηλεκτρονικές θέσεις, οι οποίοι υπέστησαν μειώσεις στις αποδοχές τους από 237 έως 742 ευρώ μηνιαίως, λόγω της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

 

Το σκεπτικό της απόφασης

 

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η εκ μέρους της ΕΑΒ ένταξη των υπαλλήλων της «στο ενιαίο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα είναι μη νόμιμη διότι, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας της, αφενός μεν η καθ’ ης δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξής της στις διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος, αφετέρου η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο είναι αντισυνταγματική».

 

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η πέμπτη και μεγαλύτερη σε έκταση μείωση των αποδοχών αντίκειται σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις, γιατί καταργούνται οι ισχύουσες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύ του σωματείου και της επιχείρησης. Κι ακόμη ότι η ισοπεδωτική εξομοίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων με τους ισχύοντες σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, χωρίς μάλιστα να συντρέχει επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.

 

Γίνεται επίσης λόγος για ένα σύστημα με παντελώς διαφορετική φιλοσοφία, λογική και στόχευση, αφού όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι και δέχτηκε ο δικαστής «αντιμετωπίζει την ΕΑΒ ως μία τυπική δημόσια υπηρεσία, ενώ πρόκειται για πρωτοπόρο επιχείρηση τεχνολογίας αιχμής με μοναδικό έργο, προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και διεθνή συμβόλαια, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση συναλλάγματος, στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, θέση στην οποία την έχουν οδηγήσει σε συνθήκες άκρατου ανταγωνισμού οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοί της με διαρκή επιμόρφωση».

 

Οσον αφορά τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και τα επιδόματα που δίνονταν μέσα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θήβας είναι ξεκάθαρο:

 

«Το κριτήριο της ολοκλήρωσης των εκπαιδευτικών βαθμίδων (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ), ενός δηλαδή καθαρά απρόσωπου και τυπικού προσόντος, το οποίο τίθεται ως σημείο αναφοράς στο ενιαίο μισθολόγιο, είναι παντελώς ακατάλληλο για τη “βαθμομισθολογική” εξέλιξη του προσωπικού» της ΕΑΒ. Περαιτέρω δε, καταργούνται και επιπρόσθετα επιδόματα που είχαν θεσμοθετηθεί με συλλογικές συμβάσεις εργασίας σχετικά με τη λήψη εκ μέρους των εργαζομένων αναλόγων πιστοποιήσεων, απαραίτητων για την ίδια τη λειτουργία και έγκαιρη ορθή εκτέλεση των συμβάσεων» που αναλαμβάνει η επιχείρηση.

 

Scroll to top