Της Β. Παπαντωνοπούλου
Μια είδηση που δημοσίευσε χθες η βρετανική εφημερίδα «The Independent» ήρθε να αναστατώσει τα επιτελεία της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να υποχρεώσει σύντομα τους δύο συλλόγους να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το προνομιακό στάτους των συλλόγων που ανήκουν στους οπαδούς τους και το οποίο τους προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των Ισπανών αντιπάλων τους και επιτυχίες στην Ευρώπη.
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει φτάσει στο κρίσιμο σημείο της τετραετούς έρευνάς της μετά από καταγγελίες που έχουν γίνει για παράνομη κρατική βοήθεια στα δύο μεγαθήρια του ισπανικού ποδοσφαίρου.
Ολως τυχαίως(;) η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζεται να τινάξει την μπάνκα στον αέρα προσφέροντας περισσότερα από 98 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Γκάρεθ Μπέιλ, με τις αντιδράσεις να φουντώνουν. Για παράδειγμα έχουμε τον προπονητή της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, που δήλωσε ότι το ποσό για τον Μπέιλ καθιστά ανέκδοτο την εκστρατεία της UEFA για το Financial Fair Play.
Να πούμε εδώ ότι στο ισπανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όλοι οι σύλλογοι είναι ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, εκτός από τέσσερις που πήραν ειδική εξαίρεση το 1990 για ιστορικούς λόγους και παρέμειναν «συμμετοχικά σωματεία» που ανήκουν στα μέλη τους. Πρόκειται για τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα.
Η εξαίρεση αυτή δίνει στους εν λόγω συλλόγους σημαντικά προνόμια σε ζητήματα φόρου ιδιοκτησίας, ενώ για το ισπανικό δίκαιο θεωρούνται μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί!
Το θέμα έχει φτάσει πια στο γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, που αυτή τη στιγμή εξετάζει αν στο θέμα της Ρεάλ Μ. και της Μπαρτσελόνα έχει ενεργήσει σύννομα η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό επειδή η καταγγελία για τους δύο συλλόγους έγινε το 2009 και έχουμε φτάσει στο 2013 χωρίς να έχει βγει απόφαση.
Σύμφωνα με τον κώδικα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για υποθέσεις που φτάνουν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού με την ένδειξη «προτεραιότητα», όπως έγινε στην περίπτωση των δύο συλλόγων, πρέπει να βγαίνει απόφαση το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών ακούγεται ότι αρκετοί από τους Ισπανούς αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Ενωση δέχονται πιέσεις από τους συλλόγους ή δεν θέλουν οι ίδιοι (λόγω αφοσίωσης σε κάποια από τις τέσσερις ομάδες…) να προχωρήσει η υπόθεση.
Μάλιστα, γίνεται λόγος για τον Χοακίν Αλμούνια, τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, που δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη του για την Αθλέτικ Μπιλμπάο…