08/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλλίτ-R-ομο

Πανικός στην ορεινή Φθιώτιδα από διαδοχικούς σεισμούς ύψους 4,3, 5,1 και 4,6 Ρίχτερ και σειρά μετασεισμών που σημειώθηκαν χθες, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες σπίτια σε Ρεγγίνι, Δρυμαία, Μενδενίτσα.
      Pin It

Πανικός στην ορεινή Φθιώτιδα από διαδοχικούς σεισμούς ύψους 4,3, 5,1 και 4,6 Ρίχτερ και σειρά μετασεισμών που σημειώθηκαν χθες, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες σπίτια σε Ρεγγίνι, Δρυμαία, Μενδενίτσα

 

Λαμία Του Γιώργου Δελιχά

 

Σημαντικές υλικές ζημιές σε σπίτια και κτίσματα των ορεινών χωριών της βορειοδυτικής Λοκρίδας αλλά και τον τρόμο σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής προκάλεσαν ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά και οι έντονες μετασεισμικές δονήσεις που ταρακουνούσαν καθ’ όλη τη χθεσινή μέρα την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας εντοπίζεται, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στο όρος Καλλίδρομο και στην περιοχή της Αμφίκλειας, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λαμίας.

 

Η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.02, ενώ μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα σημειώθηκε ισχυρότερη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ. Ακολούθησαν αρκετοί ακόμη μετασεισμοί, μεγέθους από 2,4 έως 3,5 Ρίχτερ, ενώ στις 16.51 σημειώθηκε ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ.

 

Το μικρό εστιακό βάθος, που κυμαινόταν από 5 έως 10 χλμ., είχε αποτέλεσμα οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις να γίνουν έντονα αισθητές όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής κοντά στο επίκεντρο, αλλά στο σύνολο της Κεντρικής Ελλάδας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, ωστόσο, προκλήθηκαν σε ορεινά χωριά του όρους Καλλίδρομου, όπως η Δρυμαία, το Ρεγγίνι, η Μενδενίτσα, αλλά και στα περισσότερα ορεινά χωριά των Δήμων Αμφίκλειας-Ελάτειας και Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, οι κάτοικοι των οποίων πέρασαν μάλιστα τη χθεσινή μέρα στους δρόμους και τις πλατείες των χωριών.

 

Αρκετές οικογένειες, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές, πέρασαν τη νύχτα σε ασφαλή δημοτικά κτίρια, όπως σχολικές εγκαταστάσεις, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο σε φίλους και συγγενείς και σε περιοχές που δεν αντιμετώπισαν σοβαρό κίνδυνο.

 

Οι ζημιές

 

Σε δεκάδες σπίτια, καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους σημειώθηκαν πτώσεις ολόκληρων κομματιών της τοιχοποιίας, ρωγμές σε τοίχους και σε κολόνες, ζημιές σε κεραμοσκεπές, ενώ δεν έλειψαν και οι πτώσεις βράχων που δημιούργησαν μικροπροβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο.

 

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίστηκαν στο χωριό Ρεγγίνι του Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, όπου προκλήθηκαν αρκετές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, ενώ το ίδιο συνέβη και στο χωριό της Δρυμαίας. Από την πρώτη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν κλιμάκια της 7ης ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων της περιοχής. Παράλληλα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς αλλά και των Δήμων Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και Αμφίκλειας-Ελάτειας ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως την καταγραφή των κτισμάτων που υπέστησαν ζημιές.

 

Στην περιοχή βρέθηκε και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας που θα προχωρήσει σε έλεγχο καταλληλότητας των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές. Ηδη χθες το μεσημέρι στην Αμφίκλεια πραγματοποιήθηκε μια πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των στελεχών του ΟΑΣΠ, παραγόντων των τοπικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας, αυτοδιοικητικών, αλλά και του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΣ κ. Αποστόλη Καραναστάση, όπου και συζητήθηκε η αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

Από την πλευρά τους, πάντως, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής δήλωναν την έντονη ανησυχία τους και προσδιόριζαν μια πρωτόγνωρη γι’ αυτούς κατάσταση από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις, που εκτός από το έντονο «κούνημα» είχαν και αρκετά μεγάλη χρονική διάρκεια.

 

………………………………………………………………………………………………………

 

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

 

Η σεισμική δραστηριότητα παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή από τους επιστήμονες, καθώς η περιοχή είναι γνωστή για την έντονη δραστηριότητά της. Οι σεισμολόγοι που τοποθετήθηκαν τη χθεσινή μέρα σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα παρουσιάστηκαν πάντως ιδιαίτερα καθησυχαστικοί. Μάλιστα αποσύνδεσαν τις συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις από το ρήγμα της Αταλάντης, χωρίς ωστόσο να παραλείψουν να επισημάνουν τον προβληματισμό τους για τους δύο πρώτους συνεχόμενους σεισμούς αλλά και την ανάγκη παρακολούθησης της εξέλιξης της σεισμικής δραστηριότητας.

 

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για οποιοδήποτε συμπέρασμα. Το πρώτο 48ωρο είναι και το πιο κρίσιμο. Εφόσον περάσουν αυτές οι ώρες, θα μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού», λέει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. «Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο εν λόγω σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Αυτό πρέπει να τονιστεί για να καθησυχαστεί ο κόσμος καθώς υπάρχουν ακόμη οι θύμησες και ο φόβος από το 1894 με τον μεγάλο σεισμό των 7 Ρίχτερ που έδωσε το ρήγμα αυτό».

 

Διαλεκτή Αγγελή

 

 

 

Scroll to top