Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι μόνο με τη λιτότητα δεν θα ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Ενα σαφές μήνυμα προς την Ε.Ε., ότι η λιτότητα δεν δίνει λύση στην οικονομική κρίση, έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Η δήλωση αυτή, διατυπωμένη με διπλωματικό τακτ, υπό τη μορφή διαπίστωσης για την πορεία της Ελλάδας, και την υπόσχεση ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες για ανάπτυξη, έρχεται να ταράξει την απόλυτη νηνεμία που επικρατεί στην Ευρώπη εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Ουάσινγκτον για το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε από την Ιστορία πως στις χώρες όπου υπάρχει εργασία, υπάρχει παραγωγικότητα. για αυτές τις χώρες είναι ευκολότερο να μειώσουν το χρέος» σε αντίθεση με τις «χώρες όπου ο κόσμος δεν έχει ελπίδα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις προσπάθειες της Ελλάδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ολοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μού είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα με τη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άνοιξε στη συνέχεια όλη την ατζέντα των συνομιλιών, με έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, ενώ προανήγγειλε και την έναρξη ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, έδωσε έμφαση στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ και στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, ιδίως των νέων που όπως επισήμανε είναι πάνω από το 60%. Οσον αφορά την πορεία του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story».
Κλίμα αλληλοκατανόησης
Η συζήτηση Ομπάμα – Σαμαρά διήρκεσε μία ώρα και όπως έγινε γνωστό από τους συνεργάτες τους εξελίχθηκε σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Τα μηνύματα που θέλησε να στείλει η Ουάσινγκτον δόθηκαν με ευκρίνεια από νωρίς το πρωί, με τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε με έμφαση ότι «οι προκλήσεις είναι σοβαρές όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για την παγκόσμια οικονομία».
Η τελευταία αποστροφή του προέδρου των ΗΠΑ αντανακλά και την αγωνία της Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο να συνεχίσει η Γερμανία την πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβάλει στην Ε.Ε. Είχε προηγηθεί, στις αρχές της εβδομάδας, η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία επίσης γινόταν νύξη για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής λιτότητας.
Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Ελλάδα όταν αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. στις αρχές του 2014 για τη βελτίωση των συνθηκών εμπορικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, ο πρόεδρος Ομπάμα επαίνεσε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ προσπέρασε τα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής και το ζήτημα της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ. Σχετικά με την Κύπρο, μίλησε για θετικά μηνύματα που στέλνουν οι δύο κοινότητες και προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος επίσης στο Κυπριακό, σημείωσε την πάγια θέση της Ελλάδας για επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Για το θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση να ενταχθεί η εκμετάλλευση των ενεργειακών πεδίων της Ελλάδας και της Κύπρου σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, για την κάλυψη των αναγκών της Ε.Ε.
Πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι «το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό και το αποτέλεσμα πολύ θετικό» και πρόσθεσε ότι εξέφρασε τον θαυμασμό του για την προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση.
Κυπριακό και Μεσόγειος
Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι αναφέρθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών Σαμαρά – Κέρι. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, υπό το πρίσμα της σύρραξης στη Συρία και τη συνεχιζόμενη κρίση στην Αίγυπτο. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της Κύπρου. Δήλωσε επίσης πως οι κ. Σαμαράς και Κέρι αναφέρθηκαν και στους τρόπους προώθησης της αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, «αναγνώρισε τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η Ελλάδα προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε δε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις σημαντικές αλλαγές».